Go to Top

Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) – Δυσλειτουργίες, Καθυστερήσεις

Προς τον κ. Υπουργό  Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) – δυσλειτουργίες, καθυστερήσεις.

Σοβαρή χρονοκαθυστέρηση παρατηρείται στην έκδοση των αποφάσεων του  Συμβούλιου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), ένα θεσμό που έχει δημιουργηθεί για να προστατεύει τους κατόχους των γνήσιων τίτλων -τυπικής και μη- μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης από ιδρύματα της αλλοδαπής και της ημεδαπής, (τουλάχιστον τριετούς διάρκειας, πολλά εκ των οποίων έχουν πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς) και να τους εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα. Η συγκεκριμένη διαδικασία πιστοποίησης όμως, εδώ κι αρκετά χρόνια, αποτελεί χρονοβόρα δοκιμασία που πλήττει και το κύρος του θεσμού, όπως και τα συνταγματικά κατοχυρωμένα, επαγγελματικά και οικονομικά,  δικαιώματα των ενδιαφερομένων.

Σοβαρή αρνητική συνέπεια των καθυστερήσεων αυτών, μεταξύ άλλων, αποτελεί ο αποκλεισμός που υφίστανται επί σειρά ετών οι ομάδες των ενδιαφερομένων από την υποβολή αίτησης  για πρόσληψή τους, τόσο στο δημόσιο όσο  και στον ιδιωτικό τομέα, αφού δεν μπορούν να υποβάλουν έγκαιρα τα απαραίτητα κάθε φορά δικαιολογητικά. Σημειωτέον πως, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, όλοι οι τίτλοι σπουδών, (πτυχία, πιστοποιητικά, και οποιασδήποτε ονομασίας βεβαίωση ανώτατης εκπαίδευσης, τυπικής και μη), χορηγούμενα από κολέγια και Ιδιωτικά πανεπιστήμια προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων, τόσο της χώρας μας όσο και του εξωτερικού, θα πρέπει πρώτα να ελεγχθούν και βεβαιωθούν από το ΣΑΕΠ, τουλάχιστον όσον αφορά τις ισοδυναμίες των τίτλων, με εκείνους που χορηγούνται από τα αντίστοιχα Ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, προκειμένου ο κάτοχός τους να αποκτήσει τη δυνατότητα εξασκήσεως επαγγέλματος στην Ελλάδα.

Αντιπροσωπευτικά άλλα παραδείγματα των δυσμενών επιπτώσεων της δυσλειτουργίας του συστήματος εκτός των προαναφερθέντων, αποτελούν και οι  αιτήσεις των  Ελλήνων που απέκτησαν στο εξωτερικό την άδεια εξάσκησης του επαγγέλματός τους, με ισχύ σε όλη την Ε.Ε., και οι οποίοι αδυνατούν να δουλέψουν ή ακόμα και να επαναπατριστούν στην Ελλάδα καθώς η απάντηση του ΣΑΕΠ χρονοτριβεί.

Τόσο οι  τελευταίες αλλαγές και παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα δύο τελευταία χρόνια, όσο και ο μεγάλος όγκος των υποθέσεων που έχει εξεταστεί από το 2016 έως σήμερα, δεν έχει δυστυχώς κατορθώσει να βελτιώσει τον χρόνο της πολύχρονης αναμονής των αιτούντων που πολλές φορές ξεπερνά και τα  τρία έτη. Μια από τις πραγματικές αιτίες του θέματος είναι πως, τα χρόνια της κρίσης και της αύξησης της ανεργίας, καθώς ο κόσμος επιδιώκει άλλοτε την άμεση βελτίωση και άλλοτε τη γρήγορη επαγγελματική του αποκατάσταση, έχουν πολλαπλασιαστεί οι αιτήσεις αυτές προς το ΣΑΕΠ.

Η όλη λοιπόν επανεξέταση του ζητήματος με στόχο την απλούστευση της διαδικασίας και την επίσπευση των απαντήσεων αποτελεί αναγκαία μεταρρύθμιση, που πρέπει να υλοποιηθεί καθώς:

Συμφώνα με τις ισχύουσες διατάξεις, η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης πρέπει να ολοκληρώνεται το αργότερο  εντός έξι μηνών, και των αιτήσεων αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων εντός  τριών μηνών, από τη συμπλήρωση του φακέλου του αιτούντος με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Οι δυσμενείς επιπτώσεις των καθυστερήσεων  του ΣΑΕΠ, επιβραδύνουν κυρίως την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων,  που σήμερα μαστίζονται από την ανεργία, γεγονός που ταλανίζει εδώ και χρόνια την Ελληνική οικογένεια.
Αποκλείεται από την εργασία μία ιδιαίτερα καλά εκπαιδευμένη πληθυσμιακή ομάδα, που μπορεί να στελεχώσει με γνωστική επάρκεια καίριες εργασιακές θέσεις, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρα μας.
Προς αυτή λοιπόν την κατεύθυνση,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Τι μέτρα πρόκειται να λάβει και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την ομαλοποίηση του ζητήματος και την αποκατάσταση του κύρους του θεσμού;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Ακριώτης Γεώργιος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αντωνίου Χρήστος

Αυλωνίτου Ελένη

Βάκη Φωτεινή

Βαρδάκης Σωκράτης

Βράντζα Παναγιώτα

Γάκης Δημήτριος

Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Ευσταθία (Έφη)

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Δουζίνας Κωνσταντίνος

Εμμανουηλίδης Δημήτριος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θελερίτη Μαρία

Θεοφύλακτος Ιωάννης

Θηβαίος Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Ιγγλέζη Αικατερίνη

Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)

Καΐσας Γεώργιος

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Καστόρης Αστέριος

Κατσαβριά – Σιωροπούλου Χρυσούλα

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα

Κουράκης Αναστάσιος (Τάσος)

Κυρίτσης Γεώργιος

Λιβανίου Ζωή

Μανιός Νικόλαος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Μιχελής Αθανάσιος

Μορφίδης Κωνσταντίνος

Μουμουλίδης Θεμιστοκλής

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Μπαλτάς Αριστείδης-Νικόλαος-Δημήτριος

Μπαξεβανάκης Δημήτριος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ντζιμάνης Γεώργιος

Παπαδόπουλος Νικόλαος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παρασκευόπουλος Νικόλαος

Παυλίδης Κωνσταντίνος

Πρατσόλης Αναστάσιος (Τάσος)

Ρίζος Δημήτριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σεβαστάκης Δημήτριος

Σπαρτινός Κωνσταντίνος

Στογιαννίδης Γρηγόριος

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζαμακλής Χαρίλαος

Τριανταφύλλου Μαρία

Τσόγκας Γεώργιος

Φίλης Νικόλαος

Ψυχογιός Γεώργιος

Σύνδεσμος Ερώτησης