Go to Top

Σχετικά με την επαναλειτουργία και τον εξωραϊσμό του μνημείου του Γαλέριου στη Θεσσαλονίκη

Προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: Επαναλειτουργία και εξωραϊσμός του μνημείου του Γαλέριου στη Θεσσαλονίκη

Το ανάκτορο του Γαλέριου στην πλατεία Ναυαρίνου στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, αποτελεί ένα από τα επιβλητικότερα τοπόσημα της περιοχής και είναι άρρηκτα συνδεμένο με τον μνημειακό πλούτο της πόλης.

Εντάσσεται στο λεγόμενο Γαλεριανό ανακτορικό συγκρότημα, που περιλαμβάνει την Ροτόντα καθώς και την Αψίδα του Γαλέριου, ενώ στα ως άνω οικοδομήματα του αρχαιολογικού χώρου της πλατείας Ναυαρίνου ανήκουν η Βασιλική, η κεντρική κτιριακή ενότητα, το διώροφο κτίριο, τα λουτρά και το Οκτάγωνο.

Η αποκατάσταση και η ανάδειξη των Ανακτόρων του Γαλερίου (αρχαιολογικός χώρος πλατείας Ναυαρίνου και οδού Δ. Γούναρη) υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν σε τρεις διαδοχικές χρονικές περιόδους, κατά το χρονικό διάστημα από το 1993 έως το 2014.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο αρχαιολογικός χώρος, κυρίως λόγω της ανυπαρξίας φύλαξης και λοιπού προσωπικού, παραμένει κλειστός και αναξιοποίητος.

Τα σημάδια εγκατάλειψης είναι πλέον έκδηλα. Οι εργασίες ανασκαφής, συντήρησης, αποκατάστασης και αναστήλωσης που κατέστησαν το μνημείο επισκέψιμο και προσβάσιμο στο κοινό, έχουν περιέλθει σε αχρησία. Εξίσου ορατά είναι και τα σημάδια συνεχούς υποβάθμισης του μνημείου λόγω των βανδαλισμών, του ελλιπούς φωτισμού – που ευνοεί την συγκέντρωση παραβατικών ατόμων – αλλά και του αυξανόμενου όγκου των σκουπιδιών.

Σε ανοιχτή της επιστολή, μάλιστα, η διαδικτυακή κοινότητα «Φίλοι του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης», σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού, επισημαίνει μεταξύ άλλων για το συγκεκριμένο ζήτημα: «[…]Το μνημείο χρειάζεται φύλαξη στο πλαίσιο όχι μόνον του σεβασμού της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης, όπως συμβαίνει με τα μνημεία όλου του κόσμου και όχι μόνο των πλούσιων χωρών, αλλά και των χρημάτων που ξοδεύτηκαν για τη ανάδειξή του. Επειδή πιστεύουμε ότι η συνείδηση δημιουργεί την πραγματικότητα και η προσδοκία επηρεάζει το αποτέλεσμα, παρακαλούμε να δοθεί η αντίστοιχη χρηματοδότηση, όπως γίνεται και για τα άλλα μνημεία της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας[…]». Μάλιστα, σε ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα συγκέντρωσης υπογραφών για το εν λόγω θέμα, μέσα σε ελάχιστες μέρες οι υπογραφές έχουν υπερβεί τις 2000, ανταπόκριση δηλωτική της μεγάλης κινητοποίησης των πολιτών.

Επειδή η διατήρηση και η ανάδειξη του μνημειακού πλούτου του ιστορικού κέντρου της πόλης της Θεσσαλονίκης, είναι επιβεβλημένη

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

– Τι μέτρα πρόκειται να ληφθούν προκειμένου να επαναλειτουργήσει ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος, να καταστεί προσβάσιμος στο κοινό και τουριστικά ελκυστικός;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Παρασκευόπουλος Νικόλαος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυλωνίτου Ελένη

Βάκη Φωτεινή

Δουζίνας Κωνσταντίνος

Καββαδία Ιωανέττα

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη

Καφαντάρη Χαρά

Κουράκης Αναστάσιος

Μανιός Νικόλαος

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Μορφίδης Κωνσταντίνος

Μουμουλίδης Θεμιστοκλής

Μπαλτάς Αριστείδης

Ντζιμάνης Γεώργιος

Ξυδάκης Νικόλαος

Ουρσουζίδης Γεώργιος

Πάντζας Γεώργιος

Παπαφιλίππου Γεώργιος

Παυλίδης Κωνσταντίνος

Ρίζος Δημήτριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σεβαστάκης Δημήτριος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σταματάκη Ελένη

Στογιαννίδης Γρηγόριος

Συρίγος Αντώνιος

Τζαμακλής Χαρίλαος

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσόγκας Γεώργιος

Σύνδεσμος Ερώτησης