Go to Top

Πατριωτισμός είναι η δημιουργία δεσμών αλληλεγγύης και συνανάπτυξης με τους γείτονες λαούς

«Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ είναι σαφές ότι πλέον κλείνουν το μάτι στην ακροδεξιά» επισήμανε, μεταξύ άλλων, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην εκπομπή «Ξυπνάμε μαζί» του EpsilonTv και στον δημοσιογράφο Σπύρο Χαριτάτο. Σημείωσε πως οι συνεχείς αλλαγές θέσης της ΝΔ ως προς το ονοματολογικό της πΓΔΜ δείχνουν πολιτικό καιροσκοπισμό, ενώ το τελευταίο διάστημα το κόμμα της αξιωματικής εκφέρει μισαλλόδοξο λόγο, φέρνοντας ως παράδειγμα τις αντιδράσεις μετά την επίθεση εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

«Η ΝΔ έχει αλλάξει τέσσερις διαφορετικές γραμμές για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Δεν υπάρχει κάποια σταθερότητα στις απόψεις τους», ανέφερε η Φ. Βάκη, ενώ αναρωτήθηκε εάν ο κ. Μητσοτάκης «έχει διδαχθεί από τον πατέρα του και από το 1992,  που ήταν ιστορική, προνομιακή ευκαιρία για να λυθεί αυτό το πρόβλημα».

Εκτίμησε πως ο δημόσιος λόγος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «κλείνει το μάτι» στην ακροδεξιά και τη μισαλλοδοξία. Όπως είπε, μετά την επίθεση κατά του κ. Μπουτάρη, πέραν του «καταδικάζουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται» δεν υπήρξε από την πλευρά της ΝΔ καταδίκη της ακροδεξιάς. «Ο δήμαρχος Άργους δεν ξέρουμε αν έχει διαγραφεί ακόμα από τη ΝΔ ή όχι» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, θύμισε τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευση στο πλαίσιο συνέντευξής του στο Politico, όταν είχε εμφανίσει τη Χρυσή Αυγή «ως μία μικρή και περιθωριοποιημένη ομάδα ενώ θεωρούσε μήτρα της βίας την Αριστερά».

Σε ό,τι αφορά τα συλλαλητήρια που πρόκειται να λάβουν χώρα για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, σημείωσε πως η συμμετοχή σε διαδηλώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο δημοκρατικό δικαίωμα» και πως δεν θεωρεί ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στα προηγούμενα συλλαλητήρια ήταν ακροδεξιοί. Παρατήρησε, ακόμη, πως «με αφορμή αυτά τα εθνικά θέματα υπάρχει ένας εθνικιστικός παροξυσμός, υπάρχει ένα κλίμα διχασμού» και ότι «αυτά τα συλλαλητήρια τελικά το μόνο που κατάφεραν ήταν να τραυματίσουν το σώμα της κοινωνίας και τη διχάσουν ανάμεσα σε ‘υπερπατριώτες’ και ΄εθνομηδενιστές’». Υπενθύμισε, πως τον τόνο στα προηγούμενα συλλαλητήρια τον είχε δώσει σύσσωμη η Χρυσή Αυγή καθώς και απόστρατοι στρατηγοί, οι οποίοι κραύγαζαν «ζήτω ο στρατός ζήτω οι ειδικές δυνάμεις». Σημείωσε ότι τα συγκεκριμένα γεγονότα, σε συνδυασμό με την επίθεση στο δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, τα εξώδικα που έχουν σταλεί σε βουλευτές επί ποινή εσχάτης προδοσίας και τις σφαίρες που εστάλησαν στον Υπουργό Εξωτερικών, θα πρέπει να προβληματίσουν τους πολίτες που συμμετέχουν σε αυτά τα συλλαλητήρια.

Η Φ. Βάκη τόνισε πως, είναι η πλέον κατάλληλη ευκαιρία να επιλυθεί το ονοματολογικό θέμα της πΓΔΜ. «Πατριωτισμός, δεν είναι ο εθνικισμός και ο παροξυσμός, πατριωτισμός είναι να οικοδομείς σχέσεις καλής συνεργασίας, συνανάπτυξης, αλληλεγγύης με τους γείτονες λαούς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κληθείσα να σχολιάσει τη στάση των ΑΝΕΛ, επισήμανε ότι η θέση τους είναι γνωστή και «είναι δημοκρατικό τους δικαίωμα να ψηφίσουν αυτό που τους εκφράζει στη Βουλή». Πρόσθεσε ότι «σε αντίθεση με όσα θεωρεί η αξιωματική αντιπολίτευση, μία κυβέρνηση δεν πέφτει επειδή διαφωνούν σε ένα θέμα, ακόμη και μείζονος σημασίας, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι». Όπως ανέφερε, «όταν έρθει αυτή η συμφωνία στη Βουλή, ο καθένας ας αναλάβει το βάρος της ευθύνης του και ας ψηφίσει αυτό το οποίο θεωρεί σωστό για τα εθνικά μας συμφέροντα και την εξωτερική μας πολιτική». Ερωτηθείσα για την περίπτωση να κατατεθεί πρόταση μομφής από τη ΝΔ, εκτίμησε ότι η στάση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα είναι συμπαγής.

Σχετικά με τη δήλωση του κ. Καμμένου περί επέκτασης των χωρικών υδάτων μέσω της αναγνώρισης της ΑΟΖ, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος τους ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως «εννοούσε προφανώς την ασφάλεια των χωρικών υδάτων και όχι κάτι άλλο», συμπληρώνοντας πως «σε μία συγκυρία έντασης με τη γείτονα χώρα, η πολιτική εθνικής άμυνας και η εξωτερική πολιτική θα πρέπει να εδράζεται στις διεθνείς συνθήκες, στο διεθνές δίκαιο και να διεξάγεται με ψυχραιμία και με νηφαλιότητα».

Η Φ. Βάκη, σχολιάζοντας την επιχειρηματολογία της ΝΔ περί ανομίας και της δράσης του Ρουβίκωνα, τόνισε πως «όλο αυτό το προσφιλές αφήγημα του νόμου και της τάξης από τη ΝΔ, έχει να κάνει και με άλλα θέματα. Διαρκώς επαναφέρουν στο τραπέζι, το νομικό -θα πω εγώ- έκτρωμα των Φυλακών τύπου Γ και της εξάλειψης των δικαιωμάτων των κρατουμένων», πρόσθεσε.

, ,