Go to Top

Ομιλία στο νομοσχέδιο για τον θεματικό τουρισμό

Ομιλία της βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινής Βάκη, την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού, «Θεματικός Τουρισμός – Ειδικές μορφές τουρισμού – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης – Στήριξη τουριστικής επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις».

«Τα νησιά του Ιονίου με το πλούσιο φυσικό τους περιβάλλον, την ιστορική και πολιτιστική τους ιδιαιτερότητα, την αρχιτεκτονική τους καθώς και με την παρουσία ιδρυμάτων Aνώτατης Eκπαίδευσης μπορούν να αναδειχθούν σε πρωταγωνιστές του θεματικού τουρισμού στην Ελλάδα».

«Ικανοποιείται ένα αίτημα των κατοίκων και της τοπικής αυτοδιοίκησης:  Η Υπηρεσία ΕΟΤ Εσωτερικού Ηπείρου και Ιονίων Νήσων διαιρείται σε δύο νέες υπηρεσίες, εκ των οποίων η μια θα είναι η υπηρεσία ΕΟΤ Εσωτερικού Ιονίων Νήσων με έδρα την Κέρκυρα. Πρόκειται για θετική εξέλιξη διότι αναγνωρίζεται έτσι ότι τα Ιόνια Νησιά χαρακτηρίζονται από διαφορετικά προγράμματα στρατηγικής επικοινωνίας και δράσεων, διαφορετικό προφίλ τουριστών και ευρύτερα, διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις από την περιοχή της Ηπείρου. Εξάλλου, είναι αυτονόητο πως σε μια περιφέρεια που κατεξοχήν εντάσσεται στο πλαίσιο της τουριστικής οικονομίας και με τέτοιο εύρος τουριστικής ανάπτυξης και αφίξεων, θα πρέπει να υπάρχει υπηρεσία ΕΟΤ στην έδρα της».

 

Ολόκληρη η ομιλία:

Κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι βουλευτές, καλούμαστε σήμερα να υπερψηφίσουμε ένα σχέδιο νόμου που αφορά έναν τομέα υψηλής προτεραιότητας για την κυβέρνηση, τη «βαριά» μας βιομηχανία, τον τουρισμό.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού στοχεύει, με το πρώτο μέρος του, στην ανάπτυξη, την οργάνωση και την εποπτεία δραστηριοτήτων και επιχειρηματικότητας που αφορούν τον θεματικό τουρισμό. Απώτερος στόχος και επιδίωξη είναι πρώτον, η βιώσιμη, ισόρροπη και δίκαιη τουριστική ανάπτυξη για τη στήριξη των περιφερειακών και τοπικών οικονομικών και κοινωνιών, δεύτερον, τόνωση της τουριστικής δραστηριότητας, τρίτον, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και η ευημερία των πολιτών, στο πλαίσιο ανάδειξης του εγχώριου τουριστικού προϊόντας ώστε να αυξηθεί η ελκυστικότητα και ανταγωνιστικότητά του.

Το σχέδιο νόμου για τον θεματικό τουρισμό και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της τουριστικής αγοράς, εισάγει για πρώτη φορά ένα πλαίσιο που ορίζει τις ειδικές μορφές τουρισμού και προβλέπει την ανάπτυξη νέας επαγγελματικής δραστηριότητας στον θεματικό τουρισμό με βάση τα σύγχρονα πρότυπα και τις διεθνείς τάσεις. Έως τώρα, ο θεματικός τουρισμός δεν είχε ρυθμιστεί σε πλαίσιο εθνικής νομοθεσίας και οι όποιες διατάξεις υπήρχαν ήταν αποσπασματικές, χωρίς ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο. Αυτά προς απάντηση των κατηγοριών περί καθυστέρησης του σχεδίου νόμου. Δεν υπήρχε τίποτα παρά αποσπασματικές διατάξεις.

Με το παρόν σχέδιο νόμου μπαίνουν οι βάσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού υπαίθρου, του αγροτουρισμού, του αλιευτικού τουρισμού, του οινοτουρισμού, του αθλητικού τουρισμού, του θαλάσσιου, του συνεδριακού, του πολιτιστικού τουρισμού κ.ο.κ.

Ένας από τους βασικούς στόχους της χώρας, και σε εθνικό και σε περιφερειακό επίπεδο, είναι η άμβλυνση της εποχικότητας του τουρισμού. Στόχος είναι ο τουρισμός για 365 ημέρες τον χρόνο, με την κάθε περιφέρεια να μπορεί να αναπτύσσεται με όρους βιωσιμότητας και τα οφέλη βεβαίως, να διαχέονται στις τοπικές οικονομίες. Έτσι, ανοίγει δρόμος για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για νέες πηγές εσόδων.

Η χρονική βεβαίως στιγμή κατά την οποία εισάγονται οι διατάξεις του εν λόγω σχεδίου νόμου, δεν είναι τυχαία. Με γνώμονα την προστασία του κόσμου της εργασίας η κυβέρνηση, μετά την επέκταση της κλαδικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, προχωρά σε επιπλέον ρυθμίσεις που επικεντρώνονται στις ανάγκες των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των τοπικών κοινωνιών. Άλλωστε εντός ολίγου επίκεινται και η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, ενώ ήδη διανύουμε μια περίοδο επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Παράλληλα, διανύουμε και μια περίοδο υψηλών ρυθμών τουριστικής ανάπτυξης. Φέτος είδαμε διψήφια αύξηση στις αφίξεις και περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον έσοδα στην εθνική μας οικονομία.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να κάνω μια αναφορά στα Ιόνια Νησιά, για τα οποία τουρισμός αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα ανάπτυξης. Οι δραστηριότητες των κατοίκων της περιφέρειας Ιονίων Νήσων επικεντρώνονται στον τριτογενή οικονομικό τομέα, με τον τουρισμό να κατέχει κυρίαρχο ρόλο. Τα τελευταία έτη η συμμετοχή του τουριστικού τομέα στη διαμόρφωση του ΑΕΠ στην οικονομία των Ιόνιων Νησιών αγγίζει το 50% έναντι του 8% σε επίπεδο χώρας. Την ίδια στιγμή, η συμβολή του τουρισμού στην απασχόληση ανέρχεται σε 17% στα Ιόνια Νησιά έναντι 8,5% στην επικράτεια.  Φέτος, τα νέα ήταν και πάλι πολύ θετικά, με διψήφια άνοδο στις αφίξεις του εξωτερικού σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα Ιόνια Νησιά ανήκουν στις πέντε περιφέρειες της χώρας με τις μεγαλύτερες ροές εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης, καταγράφοντας μία από τις υψηλότερες επιδόσεις στον ρυθμό αύξησης των διεθνών αφίξεων, στη διάρκεια παραμονής και στις αμιγώς ταξιδιωτικές δαπάνες.

Τα νησιά του Ιονίου, λοιπόν,  με το πλούσιο φυσικό τους περιβάλλον, την ιστορική και πολιτιστική τους ιδιαιτερότητα, την αρχιτεκτονική τους καθώς και με την παρουσία ιδρυμάτων Aνώτατης Eκπαίδευσης μπορούν να αναδειχθούν σε πρωταγωνιστές του θεματικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Θα ήθελα να σταθώ στο άρθρο 55 του νομοσχεδίου και να πω ότι είναι πολύ σημαντικό για τα Ιόνια Νησιά το γεγονός ότι ικανοποιείται ένα αίτημα των κατοίκων και της τοπικής αυτοδιοίκησης:  Η Υπηρεσία ΕΟΤ Εσωτερικού Ηπείρου και Ιονίων Νήσων διαιρείται σε δύο νέες υπηρεσίες, εκ των οποίων η μια θα είναι η Υπηρεσία ΕΟΤ Εσωτερικού Ιονίων Νήσων με έδρα την Κέρκυρα. Πρόκειται για θετική εξέλιξη, διότι αναγνωρίζεται έτσι ότι τα Ιόνια Νησιά χαρακτηρίζονται από διαφορετικά προγράμματα στρατηγικής επικοινωνίας και δράσεων, διαφορετικό προφίλ τουριστών και ευρύτερα, διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις από την περιοχή της Ηπείρου. Εξάλλου, είναι αυτονόητο πως σε μια περιφέρεια, που κατεξοχήν εντάσσεται στο πλαίσιο της τουριστικής οικονομίας και με τέτοιο εύρος τουριστικής ανάπτυξης και αφίξεων, θα πρέπει να υπάρχει υπηρεσία ΕΟΤ στην έδρα της.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω κι εγώ με τη σειρά μου ότι οραματιζόμαστε μια ανάπτυξη, τα κέρδη της οποίας θα διαχέονται στην κοινωνία, μια ανάπτυξη με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και με σεβασμό στις κατά τόπους πολιτιστικές ιδιαιτερότητες. Το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που θέλουμε είναι ένα βιώσιμο μοντέλο το οποίο στο επίκεντρό του, κυρίως και πρωτίστως, θα θέτει τον άνθρωπο και τον εργαζόμενο.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

 

, , ,