Go to Top

Ομιλία κατά την «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019»

Ομιλία της βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινής Βάκη τηνΠέμπτη 13/12/2018 στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019».

«Νεοφιλελεύθερο πορτοφόλι και εθνικιστικό γκροτέσκο τα δεκανίκια της αξιωματικής αντιπολίτευσης.»

Ολόκληρη η ομιλία:

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Αν κάτι θα πρέπει να κρατήσουμε από τον φετινό προϋπολογισμό, αυτό δεν είναι το γεγονός ότι δεν περιέχει, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, μνημονιακές δεσμεύσεις. Ούτε ότι κομίζει γενναίες φοροελαφρύνσεις για τους πολλούς. Ούτε βέβαια η προστασία των συντάξεων και των εισοδημάτων. Ο λόγος για τον οποίο ο φετινός προϋπολογισμός αξίζει μία ιδιαίτερη μνεία είναι διότι είναι πίσω από τα νούμερα του, στο επίκεντρο των οικονομικών του Κράτους για το 2019, βρίσκεται ο άνθρωπος. Για πρώτη φορά, ίσως, τα τελευταία χρόνια, η κοινωνική διάσταση του προϋπολογισμού εμφανίζεται τόσο ενισχυμένη. Τα δημοσιονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού του 2019 δεν κοιτούν μόνο τους δανειστές, δεν έχουν ως αυτοσκοπό τους την ευμένεια των αγορών, αλλά φέρνουν τις κοινωνικές ανάγκες, τις ανάγκες των πολλών, μετά από πολλά χρόνια, σε πρώτο πλάνο.

Η κοινωνική διάσταση του φετινού προϋπολογισμού, αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε εκείνους που θέλουν εσαεί τη χώρα μας παγιδευμένη στις ατραπούς της λιτότητας. Και στην παιδεία, και στην υγεία και στις πολιτικές για την οικογένεια, στη κοινωνική πρόνοια, στην απασχόληση, οι δαπάνες του προϋπολογισμού του 2019 εμφανίζονται αυξημένες, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες, αλλά και στα κοινωνικά αγαθά της υγείας, της εκπαίδευσης, της στέγης και της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας γενικότερα.

Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων, τα οικογενειακά επιδόματα, οι παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων, το στεγαστικό επίδομα των νοικοκυριών και των δανειοληπτών, αποτυπώνουν δαπάνες, οι οποίες ξεπερνούν τα 3,2 δισεκατομμύρια. Την ίδια στιγμή αυξάνεται η δημόσια δαπάνη για την υγεία, αυξάνεται ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων, ενισχύονται τα κονδύλια για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών, για την προμήθεια φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, ενώ ταυτόχρονα ισχυροποιούνται οι δαπάνες για το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, αλλά και για το σύνολο των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόνοιας.

Στην εκπαίδευση, επίσης, για ακόμα μία χρονιά σημειώνεται σημαντική αύξηση των διαθέσιμων πόρων. Μετά από την βύθιση των δαπανών για την εκπαίδευση της κυβέρνησης Σαμαρά, τις απολύσεις των εκπαιδευτικών και την γενικότερη προσπάθεια διασποράς κλίματος ανασφάλειας στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, σήμερα μπορούμε να πούμε ότι για την ελληνική εκπαίδευση το μνημόνιο τελείωσε. Και η αναβάθμιση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας και η ισχυροποίηση της ειδικής εκπαίδευσης και η κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών στο σύνολο της επικράτειας, αποκρυσταλλώνουν τη σοβαρή δημοσιονομική προσπάθεια των τελευταίων ετών για ενίσχυση των πολλών, την οποία επισφραγίζει ο φετινός προϋπολογισμός.

Εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία, η αξιωματική αντιπολίτευση κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στη συζήτηση τον προϋπολογισμό, σε μια κατάσταση θα έλεγα πολιτικής δυσθυμίας. Δεν φαίνεται να ενθουσιάζεται από το γεγονός ότι στο επίκεντρο της οικονομίας και των οικονομικών του Κράτους βρίσκονται σήμερα οι πολλοί, η κοινωνική πλειοψηφία, όλοι εκείνοι που πλήρωσαν πολύ ακριβά το τίμημα της κρίσης. Όπως δεν χαιρόταν η αξιωματική αντιπολίτευση, όταν αυτή η κυβέρνηση έστελνε το λογαριασμό στους κακοπληρωτές καναλάρχες, όπως δεν χάρηκε όταν τελικά διασώθηκαν και στηρίχθηκαν οι συντάξεις, ή όταν κάθε χρόνο διανέμεται το κοινωνικό μέρισμα, ή όταν ανακοινώθηκε η βούληση για αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και για προσλήψεις σε νευραλγικούς τομείς του κοινωνικού κράτους.

Απέναντι λοιπόν στον κοινωνικό προϋπολογισμό του 2019, βρίσκεται η μικροπολιτική αριθμητική της Νέας Δημοκρατίας, η οποία φαίνεται να απεχθάνεται την κοινωνική προστασία, την κοινωνική αλληλεγγύη, την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας. Κι επειδή και από το μνημόνιο βγήκαμε και ο προϋπολογισμός του 2019 δεν περιέχει κανένα νέο μέτρο, κανένα νέο φόρο, η αξιωματική αντιπολίτευση καταφεύγει στα δεκανίκια ενός ακροδεξιού πολιτικού καιροσκοπισμού. Νεοφιλελεύθερο πορτοφόλι και εθνικιστικό γκροτέσκο. Αυτά υποστηρίζει σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση, ταυτίζοντας τη ρητορική της με εκείνη των εθνικιστικών μορφωμάτων του ακροδεξιού περιθωρίου.

Όμως, όσο κι αν καλούν και παρακαλούν ορισμένοι τα κοράκια των αγορών να εμποδίσουν την μεταμνημονιακή πορεία της χώρας, όσο κι αν κάποιοι επενδύουν σε ψευδείς ειδήσεις, και σε σκανδαλολογία, γνωρίζουν ότι η απάντηση των πολιτών θα είναι για ακόμα μια φορά δημοκρατική, γιατί η Ελλάδα της αλληλεγγύης, της ειρήνης, της συνανάπτυξης, του κοινωνικού κράτους, της φιλίας της καλής γειτονίας είναι η Ελλάδα που επιθυμεί η δημοκρατική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, η Ελλάδα που στέκεται απέναντι σε όλους εκείνους τους πολιτικούς εργολάβους του εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας, των offshore και των σκανδάλων.

Προϋπολογισμός λοιπόν δίκαιης ανάπτυξης, με κοινωνική ανταποδοτικότητα και με έμφαση σε όλα εκείνα τα κοινωνικά αγαθά που οι ιδεολογικοί συνοδοιπόροι της τρόικας και των μνημονίων επιχείρησαν να διαλύσουν και να εκχωρήσουν στο αχαλίνωτο κέρδος. Ακόμα όμως κι έτσι, με όλες αυτές τις δυνάμεις της συντήρησης απέναντι, η κυβέρνηση της αριστεράς κατάφερε να δικαιώσει τους αγώνες, τις θυσίες και τις αγωνίες των πολιτών. Κατάφερε να βάλει στο περιθώριο όλα εκείνα τα συντεταγμένα συμφέροντα που ήθελαν τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα στο περιθώριο.

Με οδηγό λοιπόν την κοινωνική προσπάθεια του προϋπολογισμού του 2019 και με πυξίδα τη διαφάνεια, τη δικαιοσύνη, την συνετή και χρηστή διαχείριση, η νέα περίοδος θα είναι περίοδος δίκαιης ανάπτυξης, επούλωσης των μνημονιακών πληγών, περίοδος παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Σας ευχαριστώ

, , ,