Go to Top

Ομιλία κατά την «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018»

Ομιλία της βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινής Βάκη την Τετάρτη 13/12/2017 κατά την «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018».

«Είναι τα τελευταία μέτρα, που διανύουμε, ενός μνημονιακού Γολγοθά. Αυτά τα τελευταία μέτρα μέχρι το καλοκαίρι του 2018, φαίνεται να βρίσκουν τους συναδέλφους της αξιωματικής αντιπολίτευσης απρόθυμους να αποδεχτούν ότι αυτή η κυβέρνηση καταφέρνει να αλλάξει σελίδα. Όσο, όμως, κι αν η αξιωματική αντιπολίτευση αισθάνεται αμηχανία και καταφεύγει σε κραυγές κινδυνολογίας, τόσο η κοινωνία απομακρύνεται από εκείνη. Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτοί που υποθήκευσαν το μέλλον τους, δεν μπορούν να παριστάνουν τώρα τους σωτήρες τους. Με τον τελευταίο αυτόν προϋπολογισμό της μνημονιακής εποχής, μπαίνει ένα τέλος στην περιπέτεια που πλήγωσε τη χώρα. Η επόμενη ημέρα είναι μέρα κοινωνικής δικαιοσύνης, δίκαιης ανάπτυξης και ελπίδας».

Ολόκληρη η ομιλία:

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω την ομιλία μου για τον προϋπολογισμό με ένα σχόλιο. Ακούγοντας τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν μπορώ παρά να επισημάνω το εξής: Στο όψιμο αντιμνημονιακό κοστούμι που ράψατε πρόσφατα κύριοι συνάδελφοι, φαίνεται να αισθάνεστε εξαιρετικά άβολα. Το καθόλα υποκριτικό ενδιαφέρον σας για τα μικρά πλεονάσματα, για τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, για τις φοροελαφρύνσεις κ.ο.κ., το μόνο που μπορούν να προκαλέσουν είναι θυμηδία. Προκαλούν θυμηδία σε όλους εμάς που σας θυμόμαστε να ζητωκραυγάζετε για τα πλεονάσματα του 4,5%, να επιχαίρετε για το τσουνάμι φόρων που είχατε επιβάλλει, να επαίρεστε για τις περιβόητες περικοπές δαπανών, που τότε, όπως και τώρα, τις περιφέρετε ως λάβαρο.

Η αντιμνημονιακή σας φετινή αναλαμπή, όμως, δυστυχώς για σας, προσκρούει στην πραγματικότητα. Δεν μπορείτε να συμφιλιωθείτε με το γεγονός ότι μετά από την επώδυνη περιπέτεια των μνημονίων και της λιτότητας, ο φετινός προϋπολογισμός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός και ο πρώτος της μεταμνημονιακής περιόδου που ανοίγεται μπροστά μας. Σε μερικούς μήνες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Ελλάδα βγαίνει από τη σκληρή επιτροπεία της τρόικας, που εσείς φέρατε στη χώρα. Γιατί άραγε; Για να κάνει την Ελλάδα πειραματόζωο, για να αυτοσχεδιάσει ή μήπως για να σωθούν οι ξένες τράπεζες, όπως είπε ο πολύς «Γερούν γερά», εις το όνομα του οποίου ομνύατε μέχρι πρόσφατα; Η κυβέρνηση αυτή θα τα καταφέρνει με το σπαθί της και μετά από όλο αυτόν τον πόνο και το άχθος του ελληνικού λαού, αυτή η περιπέτεια φαίνεται να βαίνει αισίως στο τέλος της.

Πέραν, όμως, από τις υποκριτικές σας κορώνες, είναι προφανές ότι ο προϋπολογισμός του 2018 εκτελείται σε ένα δεδομένο δημοσιονομικό περιβάλλον και ενσωματώνει δεσμεύσεις, τις οποίες δεν επιλέξαμε, δεν αποτέλεσαν πάντα τις δικές μας επιλογές. Ακόμα, όμως, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, και η κοινωνική διάσταση του προϋπολογισμού παραμένει θετική αλλά και στις προβλέψεις του εμπεριέχονται στοιχεία ανταποδοτικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η δίκαιη ανάπτυξη –την οποία χλευάζετε, λοιδορείτε- αλλά που αποτελεί το βασικό διακύβευμα της εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια, είναι παρούσα και στο φετινό προϋπολογισμό. Και σε σχέση με τις προβλέψεις του και σε ό, τι αφορά την προστασία των πολιτών, ο προϋπολογισμός του 2018 διευρύνει το θετικό αποτύπωμα του 2017. Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης διευρύνονται και προβλέπεται να φτάσουν στις 700.000. Διευρύνεται, επίσης, ο θεσμός των σχολικών γευμάτων, θα καλύπτει το 2018 130.000 μαθητές. Στο ίδιο πλαίσιο αυξάνονται κατά 10.000 οι θέσεις στα νηπιαγωγεία, ενώ αυξάνεται για δεύτερη χρονιά ο προϋπολογισμός για τη δημόσια εκπαίδευση, μετουσιώνοντας σε εφαρμοσμένη πολιτική τη βούληση της κυβέρνησης για τη στήριξη του δημοσίου σχολείου, του δημόσιου πανεπιστημίου και του εκπαιδευτικού έργου.

Ακούσαμε, κυρίες και κύριοι βουλευτές, τις αξιώσεις της αντιπολίτευσης -και ιδιαίτερα της αξιωματικής- για μείωση φόρων, μέσω της περικοπής των δαπανών του δημοσίου. Τι ακριβώς εννοείτε; Απολύσεις εκπαιδευτικών, απολύσεις καθαριστριών; Μήπως εννοείτε την ακύρωση των δαπανών για την μονιμοποίηση 2.200 πυροσβεστών ή μήπως την κατάργηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και την αντικατάστασή του από ιδιωτικές λογιστικές εταιρείες; Η εμμονή σας με αυτές τις δαπάνες, οι οποίες γίνονται ο Δούρειος Ίππος για απολύσεις, είναι βεβαίως γνωστή και ήδη έχει εφαρμοστεί με εξαιρετική αποτυχία. Ξέρουμε όλοι τι ακριβώς περιμένει τους εργαζόμενους και στο δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, όπως ακριβώς προέκυψε και από τα πρόσφατα ερωτηματολόγια της Νέας Δημοκρατίας για τον προσυνεδριακό της διάλογο.

Είναι σαφές ότι ο προϋπολογισμός του 2018 περιέχει δυσκολίες και σίγουρα δεν αποτυπώνει απολύτως την κοινωνική διάσταση που θα θέλαμε. Το δημοσιονομικό πλαίσιο που επιβάλλεται από τους δανειστές έχει αντίκτυπο στον προϋπολογισμό. Είναι, όμως, προφανές ότι η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια σε μερικούς μήνες θα επιτρέψει διεύρυνση των φοροελαφρύνσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας. Και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες και οι επιστήμονες, οι οποίοι σήμερα πιέζονται φορολογικά, θα δουν μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα των δανειστών, απτές βελτιώσεις στην οικονομική τους κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, η μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 2,5 μονάδες, που προβλέπεται για το 2018, αποτελεί τη βάση της δίκαιης ανάπτυξης, αποτελεί και τη διαρκή δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες. Η συμμετοχή της κοινωνίας στην ανάπτυξη και η βελτίωση της κατάστασης στην πραγματική οικονομία αποτελούν τους πραγματικούς στόχους του προϋπολογισμού του 2018. Αυτή η προοπτική ενισχύεται από την μείωση της ανεργίας στα πιο χαμηλά επίπεδα από την αρχή της κρίσης, ενισχύεται από την αύξηση των επενδύσεων κατά 11% και από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και της αγοραστικής δύναμης των πολιτών για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Είναι τα τελευταία μέτρα, που διανύουμε, ενός μνημονιακού Γολγοθά. Και αυτά τα τελευταία μέτρα μέχρι το καλοκαίρι του 2018 φαίνεται να βρίσκουν τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της αξιωματικής, απρόθυμους να αποδεχτούν ότι αυτή η κυβέρνηση καταφέρνει να αλλάξει σελίδα. Όσο, όμως, κι αν η αξιωματική αντιπολίτευση αισθάνεται αμηχανία και καταφεύγει σε κραυγές κινδυνολογίας, τόσο η κοινωνία απομακρύνεται από εκείνη. Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά, συνάδελφοι, ότι αυτοί που υποθήκευσαν το μέλλον τους, δεν μπορούν να παριστάνουν τώρα τους σωτήρες τους. Με τον τελευταίο αυτόν προϋπολογισμό της μνημονιακής εποχής, μπαίνει ένα τέλος στην περιπέτεια που πλήγωσε τη χώρα. Η επόμενη ημέρα είναι μέρα κοινωνικής δικαιοσύνης, δίκαιης ανάπτυξης και ελπίδας.
Σας ευχαριστώ πολύ.

, ,