Go to Top

Ο εθνικισμός παίρνει και καραμπίνες και σκοτώνει

Για ακροδεξιά ρητορική και ανεπίτρεπτες εκφράσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής έκανε λόγο η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, μιλώντας στην εκπομπή «Άλλη Διάσταση» της ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη. Η Φ. Βάκη εξέφρασε, επίσης, την έντονη ανησυχία της καθώς όπως είπε, «ο εθνικισμός παίρνει και καραμπίνες και πυροβολεί, εκτελεί, αφαιρεί ζωές», κάνοντας αναφορά στο ρατσιστικό έγκλημα στη Λευκίμμη στην Κέρκυρα.

Σχετικά με τη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, σημείωσε ότι «ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού καταδίκασε –πολύ αργά- το ακροδεξιό σύνθημα “η δημοκρατία πρόδωσε τη Μακεδονία”, στη συνέχεια, μέσα στο σπίτι της Δημοκρατίας, μας αποκάλεσε ούτε λίγο ούτε πολύ προδότες», καθώς ισχυρίστηκε ότι η κατάργηση του μέτρου των συντάξεων ήρθε ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία των Πρεσπών. « Ένιωσα προσβεβλημένη βαθύτατα. Είναι ανεπίτρεπτο αυτά να λέγονται μέσα στο Κοινοβούλιο», πρόσθεσε. Επιπλέον, επισήμανε ότι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είχε δηλώσει «δεν θέλω να διχάσω τους Έλληνες και να ενώσω τους ‘Σκοπιανούς’», αυτό που κάνει τώρα «είναι να δημιουργεί ένα κλίμα βαθιά διχαστικό, να τραυματίζει το σώμα της κοινωνίας και τον λαό, για να ενώσει το κόμμα του. Φαίνεται πως ότι έχει γίνει ρετιρέ η ακροδεξιά συνιστώσα αυτού του κόμματος».

Όπως ανέφερε η Φ. Βάκη, «η ΝΔ, παρόλο που ο κ. Μητσοτάκης είχε προσπαθήσει να οικειοποιηθεί το προφίλ της κεντροδεξιάς, φιλελεύθερης παράταξης, αυτό που βλέπουμε είναι ότι έχει πάρει διαζύγιο από τις ιδρυτικές φιλελεύθερες αρχές αυτής της παράταξης και αυτό δεν έχει φανεί μόνο στο Μακεδονικό, ενώ έφερε ως παραδείγματα τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα νομοσχέδια για το σύμφωνο συμβίωσης και την ταυτότητα φύλου. Αυτό που κάνει ο κ. Μητσοτάκης, υπογράμμισε, «είναι να δίνει φωνή και βήμα στην ακροδεξιά, υπάρχει μια ακροδεξιά στροφή, που είναι σαφής πλέον».
Υπενθύμισε δηλώσεις στελεχών της ΝΔ «που τους έχουν δοθεί σημαίνοντες ρόλοι μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα, που κατά καιρούς κάνουν ακροδεξιές δηλώσεις», όπως τη δήλωση του κ. Βορίδη να μην επιτραπεί επ’ ουδενί στην Αριστερά να ξανακυβερνήσει, με θεσμικές παρεμβάσεις και πρακτικές ή αναφορές ότι δήθεν οι νεκροί του Πολυτεχνείου δεν ήταν εντός του χώρου αλλά εκτός. «Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τις εθνικιστικές κραυγές;» αναρωτήθηκε η Φ. Βάκη, προσθέτοντας ότι τονίζει το στοιχείο του εθνικισμού διότι «φοβάμαι ότι πλέον ο εθνικισμός παίρνει και καραμπίνες και πυροβολεί, εκτελεί, αφαιρεί ζωές. Δεν δηλητηριάζει μόνο εφηβικά μυαλά, πυροβολεί. Είναι επικίνδυνα πράγματα αυτά. Έχουμε το πρόσφατο παράδειγμα της Λευκίμμης της Κέρκυρας».

Σχολιάζοντας την τακτική της ΝΔ να επενδύει σε ακροδεξιό περιεχόμενο, σημείωσε πως, «δυστυχώς, αυτή τη στιγμή ο δημόσιος λόγος κακοποιείται και βρίθει ρατσιστικών στερεοτύπων, εθνικισμού και σεξισμού» ενώ και η ΝΔ αποπειράται να αλιεύσει από εκεί ψηφοφόρους γιατί επιδιώκει πάση θυσία να αναλάβει τη διακυβέρνηση. «Άνοιξε πάλι ο ασκός του Αιόλου σε έναν παροξυσμό εθνικισμού, τον οποίο θα πρέπει να πατάξουμε και όχι να ανατροφοδοτήσουμε. Αυτό διαμορφώνει πολύ συγκεκριμένα στερεότυπα στην κοινή γνώμη, στον πολίτη, στη δημόσια σφαίρα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε επίσης, πως «θα πρέπει όλοι μας να προβληματιστούμε, για το τι νοοτροπίες και συνειδήσεις διαμορφώνουμε’.

Στη συνέχεια, απατώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ενδεχόμενες ευθύνες της κυβέρνησης της Αριστεράς για την τάση στροφής προς την ακροδεξιά, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως δεν είναι μόνο ελληνικό γνώρισμα αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης. «Η Ευρώπη ή θα πρέπει να αλλάξει ή θα διαλυθεί και θα μετατοπιστεί ακροδεξιά», υπογράμμισε. Επίσης, επισήμανε, πως η κυβέρνηση της Αριστεράς θα πρέπει να κάνει ακόμη περισσότερα πράγματα, ειδικά σε θέματα παιδείας. «Να ξαναγράψεις κάποια βιβλία σχολικά, να δημιουργήσεις ένα άλλο πρόγραμμα σχολικό που προβλέπει επισκέψεις σε τόπους μνήμης, μαθήματα για τον φασισμό και τη δημοκρατία», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τη δολοφονία του Αλβανού εργάτη γης στη Λευκίμμη, υπογράμμισε ότι «πρόκειται για ένα καταφανώς ρατσιστικό έγκλημα εις το όνομα της καθαρότητας της φυλής, του περιούσιου λαού. Αυτός ο άνθρωπος ήταν είκοσι χρόνια στην Ελλάδα, ο κύριος Πέτρος, ένας Αλβανός, ένας ήσυχος άνθρωπος, απολύτως ενσωματωμένος στην περιοχή». Συμπλήρωσε πως πέραν της αρχικής κάλυψης του γεγονότος από τα ΜΜΕ, σε πολλές περιπτώσεις απλώς ως μέρος του αστυνομικού δελτίου, «από εκεί και πέρα το έγκλημα αυτό το καλύπτει ένα πέπλο σιωπής, κάτι το οποίο το θεωρώ απαράδεκτο». Διότι, εξήγησε, θα πρέπει να δίνεται δημοσιότητα σε τέτοια εγκλήματα, που «δεν έγιναν γιατί κάποιος έκανε κάτι αλλά για αυτό το οποίο είναι το θύμα, είτε είναι ομοφυλόφιλος, είτε Αλβανός, είτε γιατί είναι γυναίκα».
Ερωτηθείσα εάν έχει παρατηρήσει μια τάση συντηρητικοποίησης των κατοίκων της Κέρκυρας η Φ. Βάκη επισήμανε πως «η Κέρκυρα έχει πολύ έντονες δημοκρατικές, αριστερές παραδόσεις, ενώ υπήρξε και το εύφορο έδαφος όπου άνθισαν και οι ιδέες του Διαφωτισμού μέσα από την Ιόνιο Ακαδημία και πολιτικού ριζοσπαστισμού». Όπως είπε, τον τελευταίο καιρό λόγω τοπικών προβλημάτων, όπως στο νότο το πρόβλημα με τα σκουπίδια και τον ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ, ακροδεξιά μορφώματα εκμεταλλεύονται την κοινωνική δυσαρέσκεια πολιτών προς ίδιον όφελος, προσπαθώντας να διεισδύσουν σε κινήματα. Δυστυχώς, σημείωσε, «στο νότιο τμήμα, όπου έγινε το φονικό, υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες μεν αλλά ακραίες φωνές ότι “όλοι μαζί, κανείς δεν περισσεύει ακόμα και χρυσαυγίτης”». Όταν δεν απομονώνονται εξαρχής τέτοια στοιχεία, υπάρχει κίνδυνος, πρόσθεσε.

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η Φ. Βάκη τόνισε πως, με γνώμονα το καλό της ελληνικής κοινωνίας, θα πρέπει να εξαντληθεί ο συνταγματικά προβλεπόμενος χρόνος. Συμπλήρωσε, πως ήδη έχουν αρχίσει να ψηφίζονται από τη Βουλή αρκετά θετικά μέτρα ανακούφισης για τα στρώματα που επλήγησαν την περίοδο των μνημονίων και γι αυτό τα περί παροχολογίας δεν είναι σωστό να λέγονται, εφόσον και μέτρα έρχονται στη Βουλή και δεν αποτελούν απλά υποσχέσεις.

, , ,