Go to Top

Η συγκυρία δεν είναι τυχαία για την «ενός λεπτού σιγή» στη Βουλή

Να τοποθετηθούν τα κόμματα και οι κοινοβουλευτικές ομάδες στο θέμα που προέκυψε με την απόφαση για τήρηση ενός λεπτού σιγής στην Βουλή για τον Κ. Κατσίφα, καθώς δεν μπορεί κορυφαίοι θεσμοί της Πολιτείας να νομιμοποιούν ακραίες εθνικιστικές αντιλήψεις, ζήτησε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη μιλώντας Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη

«Απέναντι στον βίαιο και αδόκητο θάνατο ενός νέου ανθρώπου, τη μνήμη ενός νεκρού όποιος και αν είναι αυτός, οφείλουμε να στεκόμαστε με σεβασμό. Ας αφήσουμε τον νεκρό να αναπαυθεί, την οικογένειά του στο πένθος της», είπε η κ. Βάκη για το θάνατο του Κ. Κατσίφα, αλλά «η τήρηση ενός λεπτού σιγής από την Βουλή των Ελλήνων, την Εθνική Αντιπροσωπεία, είναι κάτι τελείως διαφορετικό, μία πράξη συμβολισμού, ύψιστη τιμή που αποδίδεται σε κάποια ιδανικά και αξίες που ενστερνίζεται το δημοκρατικό μας πολίτευμα και ενσαρκώνει ο εκλιπών, εις μνήμην του οποίου τηρείται αυτό λεπτό».

«Εν προκειμένω», όπως προσέθεσε, «άπτεται και εξαιρετικά ευαίσθητων όψεων της εξωτερικής μας πολιτικής που δεν ασκούν ούτε τα τηλεοπτικά κανάλια ούτε η βούληση του προεδρεύοντος (σ.τ.σ. την συνεδρίαση της Βουλής). Σε τόσο λεπτά θέματα θα πρέπει να υπάρχει φειδώ, εξαιρετική περίσκεψη και -το αυτονόητο- μία προγηθείσα συζήτηση και απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, γιατί είναι θέμα που εκφράζει όλη τη Βουλή».

Το ζήτησε μόνο η Ζαρούλια, που είχε κάνει μήνυση για να μην τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τον Φύσσα

Η κ. Βάκη επανέλαβε ότι «τέτοια απόφαση δεν υπήρχε, η μόνη βουλευτής που είχε κάνει αίτημα ήταν η Ζαρούλια της Χρυσής Αυγής και είχε απορρίψει ο τότε προεδρεύων της συνεδρίασης κ. Κρεμαστινός με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει απόφαση των προέδρων. Και ερχόμαστε Παρασκευή, με άδεια την αίθουσα και προτείνεται και γίνεται αποδεκτό» από τον κ. Κακλαμάνη.

Αυτός ήταν και ο λόγος που, όπως είπε, προχώρησε σε σχετική ανάρτηση στα στα social media: «θέλησα να κάνω ευκρινές ότι δεν με εκφράζει και δεν θα επιθυμούσα να ληφθεί στο δικό μου όνομα … ο κορυφαίος θεσμός της Πολιτείας δεν γίνεται να νομιμοποιεί την ακροδεξιά καπηλεία ενός θανάτου πολλώ δε μάλλον όταν δεν έχουν διαλευκανθεί τα αίτια», ενώ «υπάρχουν αδιαμφισβήτητα γεγονότα, ότι οπλοφορούσε, ότι άνοιξε πυρ».

Θύμισε επίσης σε άλλο σημείο ότι στην συμπλήρωση ενός έτους από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, «η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων & Μαθητών Ελλάδας είχε καλέσει μαθητές και εκπαιδευτικούς να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του. Η Ζαρούλια τότε είχε καταθέσει μήνυση εναντίον των εκπαιδευτικών» και ουδέποτε έκανε κάτι τέτοιο η Βουλή.

Να πάρουν θέση τα κόμματα και οι βουλευτές, όχι οι τηλεπερσόνες

Απάντησε μάλιστα σε σειρά αναφορών στα ΜΜΕ, όπως ότι «σκοτώθηκε για την ελληνική σημαία», όταν «στο χωριό, τους Βουλιαράτες, η 28η Οκτωβρίου τιμήθηκε δεόντως, παρουσία ελληνικής αντιπροσωπείας, με την υπουργό Πολιτισμού», ή ότι «υπερασπίστηκε την πατρίδα του απέναντι στους κατακτητές, ενώ βρισκόταν σε ξένο έδαφος και άνοιξε πυρ».

«Αυτό το “ενός λεπτού σιγή”», συνέχισε η ίδια, «ακολούθησαν παράπλευρες απώλειες, τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής μέρα-μεσημέρι στο Μοναστηράκι να φωνάζουν “αίμα τιμή χρυσή αυγή” όπως φώναζαν άλλοι “φονιάδες Αλβανοί, Βόρεια Ήπειρος γη ελληνική, το αίμα μας καλεί να σας κάψουμε Αλβανοί”».

Η κ. Βάκη τόνισε ότι «η συγκυρία δεν είναι αθώα. Ο πρωθυπουργός έδωσε αγώνα να δημιουργηθούν δημοκρατικά αναχώματα στην Ακροδεξιά και τον φασισμό που σαρώνει την Ευρώπη», η εκμετάλλευση του συμβάντος έρχεται «μετά το εμπόριο πατριωτισμού για την Συμφωνία των Πρεσπών, μετά την εθνικιστική εξαλλοσύνη που πυροδότησε το εθνικιστικό υπόγειο της γαλάζιας πολυκατοικίας, που δυστυχώς έχει γίνει ρετιρέ».

Για το λόγο αυτό, «καλό θα ήταν να τοποθετηθούν τα κόμματα και οι κοινοβουλευτικές ομάδες και να υπάρχει εξαιρετική προσοχή σε τέτοια θέματα. Δεν μπορεί κορυφαίοι θεσμοί της Πολιτείας να νομιμοποιούν ακραίες εθνικιστικές αντιλήψεις», όπως τόνισε.

Θα πρέπει επίσης «να πούμε στις τηλεπερσόνες ότι υπάρχει Διεθνές Δίκαιο και διεθνείς συνθήκες, πάνω σε αυτές εδράζεται η εξωτερική πολιτική, που -τι να κάνουμε; ασκεί η εκλεγμένη κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός», συνέχισε, «πρέπει να σταματήσουμε με την υποδαύλιση ρατσιστικού μίσους από τα ιδιωτικά κανάλια … διαμορφώνουν δηλητηριασμένο δημόσιο λόγο, τραυματίζουν το σώμα της κοινωνίας, την διχάζουν».

Πηγή: Στο Κόκκινο

, ,