Go to Top

Η πολιτική κλειστών συνόρων δοκιμάζει τις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης


H χώρα μας, επέλεξε να πορευτεί με γνώμονα βασικές ανθρωπιστικές αξίες σε ό, τι αφορά το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, παρά το γεγονός ότι το βάρος από την Ευρώπη δεν πέφτει στις χώρες πρώτες υποδοχής αλλά στις δευτερογενείς μετακινήσεις, καθώς «κανείς δεν θέλει να επωμιστεί τα βάρη». Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη για τη χθεσινή συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, μιλώντας στην εκπομπή «Απευθείας» της ΕΡΤ1. Σχετικά με τις συντάξεις και το αφορολόγητο, επισήμανε, πως τα επιχειρήματα του ΔΝΤ για την ψήφιση αυτών των μέτρων πλέον έχουν διαψευστεί.

Για τη χθεσινή συμφωνία της Συνόδου Κορυφής σχετικά με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, η Φ. Βάκη υπογράμμισε πως η Ελλάδα εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα καλείται να περάσει από συμπληγάδες εξαιτίας της ακροδεξιάς στροφής στην Ευρώπη, «με τον μετανάστη να θεωρείται η αιτία όλων των δεινών. Αντί το επίκεντρο των δράσεων της Ε.Ε. να τίθεται στην αλληλεγγύη για τις χώρες πρώτης υποδοχές, τελικά να πέφτει το βάρος στις δευτερογενείς μετακινήσεις, διότι κανείς δεν θέλει να επωμιστεί τα βάρη», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα δοκιμάσει τη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και τις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης», εκφράζοντας τον προβληματισμό της για την επίπτωση που θα έχουν αυτές οι πολιτικές σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θα πρέπει να μας προβληματίσει, συμπλήρωσε, «μια Ευρώπη που από τη μία έχει να αντιμετωπίσει τη λιτότητα και από την άλλη θέτει σε εφαρμογή μια πολιτική κλειστών συνόρων, θεωρώντας τον ξένο ως αποδιοπομπαίο τράγο». Όπως είπε, «ακούμε αυτά τα τερατώδη πράγματα περί στρατιωτικοποίησης, για πάρα πολύ αυστηρή φύλαξη συνόρων καθώς και για τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης εκτός ευρωπαϊκού χώρου» και είμαστε αντιμέτωποι με «μία εξαιρετικά σκληρή ατζέντα από την Αυστρία και τη Γερμανία».

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση μπορεί από την πλευρά της «να ζητήσει, εάν και εφόσον επωμίζονται το βάρος οι πρώτες χώρες, να ενισχυθούν οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί φύλαξης των συνόρων, να ενισχυθούν οι μηχανισμοί εξέτασης αιτημάτων ασύλου, να υπάρξουν μεγαλύτερο κονδύλια για την υποδοχή των προσφύγων αλλά και για την κοινωνική τους ένταξη, προκειμένου να εξισορροπήσουμε την κατάσταση και να αντισταθμίσουμε αυτές τις αρνήσεις και τον τοίχο στον οποίο προσκρούουμε» επισήμανε. Διότι, «εμείς επιλέξαμε αυτά τα χρόνια να πορευτούμε, παρά τα βάρη μας, με γνώμονα κάποιες ανθρωπιστικές αξίες» πρόσθεσε.

Σε ό, τι αφορά την εφαρμογή ή μη περικοπών στις συντάξεις και μείωσης του αφορολόγητου ανέφερε πως «είναι πολιτικό και ηθικό μας καθήκον να ανακουφίσουμε και να μην επιβαρύνουμε την κοινωνία» καθώς και ότι «δεν υπάρχει έλλογος άνθρωπος με στοιχειώδη κοινωνική και ηθική ευαισθησία που να μην θέλει να μην εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα». Εξάλλου, υπογράμμισε, τα μέτρα αυτά είχαν ψηφιστεί διότι το επιχείρημα τότε του ΔΝΤ ήταν ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. «Όμως, τα νούμερα βγήκαν και με το παραπάνω, η χώρα βγήκε από την επιτροπεία και οι δεσμεύσεις της τώρα αφορούν την εκπλήρωση των στόχων, με την επιλογή των μέσων για την εκπλήρωσή τους να είναι ευθύνη της κυβέρνησης» τόνισε. Ως εκ τούτου, ανέφερε η Φ. Βάκη, «εφόσον τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά μας μεγέθη πηγαίνουν τόσο καλά, ποιος ο λόγος να βυθιστεί η κοινωνία σε περισσότερη ύφεση και λιτότητα;».

Τέλος, σχετικά με την επόμενη ημέρα μετά την έξοδο από την επιτροπεία, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «είναι μια μέρα που πρέπει να μπουν οι στόχοι και οι όροι οικοδόμησης μιας μεταμνημονιακής Ελλάδας» με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης να στρέφονται μεταξύ άλλων «στην ελάφρυνση όσων επωμίστηκαν πολύ μεγάλο βάρος τα τελευταία οκτώ χρόνια», αναφερόμενη και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για σταδιακή ελάφρυνση της φορολογίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το 2019.