Go to Top

Για τον επαναχαρακτηρισμό οικοπέδου ως χώρου σχολικής στέγης στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Ερώτηση 33 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον επαναχαρακτηρισμό οικοπέδου ως χώρου σχολικής στέγης στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς κ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: Επαναχαρακτηρισμός οικοπέδου ως χώρου σχολικής στέγης στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Εδώ και πολλά χρόνια, και εντονότερα από το 2008, οι κάτοικοι της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης διεκδικούν από την Εκκλησία να αποδώσει στο δήμο της πόλης οικόπεδά της, ώστε να ανεγερθούν σχολεία.

Το 1988 με απόφαση του τότε Νομάρχη Θεσσαλονίκης, τροποποιήθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο στις οδούς Χατζή – Παραλιακής – Φιλοποίμενος – Ανωνύμου και έκταση 850 τ.μ. χαρακτηρίστηκε ως χώρος ανέγερσης νηπιαγωγείου. Επειδή όμως ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν κατέβαλε την αποζημίωση του οικοπέδου, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκανε δεκτή την προσφυγή της Εκκλησίας για άρση της απαλλοτρίωσης.

Το 2005 η Εκκλησία αιτήθηκε την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, ώστε η έκταση να αποχαρακτηριστεί από χώρος σχολικής και κοινωνικής χρήσης και να μετατραπεί σε οικοδομήσιμη. Η τροποποίηση πραγματοποιήθηκε με την αρ.40427/3-10-2006 απόφαση του αρμόδιου Υφυπουργού. Λόγω της επιμονής της Εκκλησίας, η Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης εξέδωσε πράξη τακτοποίησης και αναλογισμού αποζημίωσης του οικοπέδου, που κυρώθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Αλλά με την 1554/16-7-2009 απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ενέμεινε στο χαρακτηρισμό του οικοπέδου ως χώρου ανέγερσης σχολείου και ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον Ο.Σ.Κ. Α.Ε. και τη Ν.Α.Θ. με σκοπό την απαλλοτρίωση του οικοπέδου και τη μετεγκατάσταση του 26ου διθέσιου νηπιαγωγείου, δεδομένου ότι υπάρχουν οι δύο αναγκαίες προϋποθέσεις: α) η πολεοδομική αναγκαιότητα, καθόσον ο χώρος βρίσκεται στην Ε΄ Δημοτική Κοινότητα, όπου υπάρχει έλλειψη 1.635 τ.μ. γης για νηπιαγωγεία, β) η δυνατότητα νέας απαλλοτρίωσης, με την καταβολή αποζημίωσης 800.000 ευρώ, σύμφωνα με την 149/21-6-2010 απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Η Εκκλησία εναντιώνεται στον επαναχαρακτηρισμό του χώρου, ισχυριζόμενη ότι δεν συντρέχουν τα κριτήρια καταλληλότητας και επιλογής χώρων για δημόσιο διδακτήριο, παραπέμποντας σε μία άσχετη με τα νηπιαγωγεία Υπουργική Απόφαση! Επιμένει να εκμεταλλευθεί οικονομικά το οικόπεδο με την ανέγερση πολυκατοικίας, παρόλο που αυτό περιήλθε στην κατοχή της με ανταλλαγή άγονων αγροτικών εκτάσεων. Πώς μπορεί ένας χαρακτηρισμένος για κοινωφελή χρήση χώρος, όπως το συγκεκριμένο οικόπεδο, να αποτελεί αντικείμενο οικονομικής συναλλαγής ανάμεσα σε δύο φορείς του Δημοσίου; Γι’ αυτό, πολίτες της περιοχής, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτρέψουν την οικοδόμηση του οικοπέδου, έχουν προσφύγει στο ΣτΕ και αναμένουν την έκδοση θετικής απόφασης.

Έτσι, ενώ έχει θεσπιστεί η δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση και τα παιδιά από 4 ετών μπορούν να φοιτούν στα νηπιαγωγεία της χώρας, το πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται στο Δήμο Θεσσαλονίκης, αφού δεν υπάρχουν χώροι για νηπιαγωγεία. Είναι αδιανόητο σε ένα Δήμο, με πραγματικό πληθυσμό πάνω από 365.000 κατοίκους, να αποχαρακτηρίζονται οικόπεδα που είχαν κριθεί κατάλληλα για σχολική στέγη! Είναι τραγικό ότι τα προνήπια στο Δήμο Θεσσαλονίκης μένουν έξω από την υποχρεωτική φοίτηση και αναγκάζονται να στραφούν στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία ή να παραμείνουν στο σπίτι τους!

Η περιοχή της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας είναι πυκνοδομημένη και πυκνοκατοικημένη και είναι αδήριτη ανάγκη η ίδρυση νηπιαγωγείου, ώστε να εξασφαλίζεται η δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να φοιτούν σε δημόσια ιδρύματα. Είναι επιτακτική ανάγκη να μην χαθεί ούτε ένα οικόπεδο από τα ελάχιστα που απέμειναν για σχολική στέγη, εφόσον υπάρχει ζήτηση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί, προκειμένου να επαναχαρακτηριστεί ως χώρος σχολικής στέγης το οικόπεδο στη συμβολή των οδών Μ. Αλεξάνδρου και Β. Χατζή στη Θεσσαλονίκη, ώστε να ανεγερθεί νηπιαγωγείο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Αντωνίου Χρήστος

Αυλωνίτου Ελένη

Βαγενά Άννα

Βάκη Φωτεινή

Γάκης Δημήτριος

Γκιόλας Ιωάννης

Δέδες Ιωάννης

Δημητριάδης Δημήτριος

Ιγγλέζη Αικατερίνη

Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)

Καματερός Ηλίας

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

Καρακώστα Ευαγγελία

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη

Καστόρης Αστέριος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κουράκης Αναστάσιος

Μανιός Νικόλαος

Μορφίδης Κωνσταντίνος

Μουμουλίδης Θεμιστοκλής

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Ντζιμάνης Γεώργιος

Ουρσουζίδης Γεώργιος

Παπαδόπουλος Νικόλαος

Παπαδόπουλος Χριστόφορος

Παρασκευόπουλος Νικόλαος

Παυλίδης Κωνσταντίνος

Ρίζος Δημήτριος

Τζαμακλής Χαρίλαος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσιρώνης Ιωάννης

Τσόγκας Γεώργιος

Σύνδεσμος Ερώτησης