Go to Top

Αυλαία στη τραγωδία της πιο βάρβαρης δημοσιονομικής προσαρμογής σε καιρό ειρήνης

«Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα, που σημαίνει τυπικά και ουσιαστικά τη λήξη των μνημονίων και το τέλος της επιτροπείας» επισήμανε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη σχετικά με τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup, τονίζοντας ότι μπαίνει τέλος σε μια τραγωδία οκτώ ετών. Αναφέρθηκε, επίσης, με την ιδιότητά της ως βουλευτή Κέρκυρας, στο οξυμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί με τα απορρίμματα.

«Είναι η αυλαία σε μία τραγωδία, η οποία διήρκησε οκτώ χρόνια και ήταν η πιο βάρβαρη και βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή σε ευρωπαϊκή χώρα εν καιρώ ειρήνης» υπογράμμισε η Φ. Βάκη για τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup, ενώ χαρακτήρισε ως εξαιρετικά θετική και τη συμφωνία για το χρέος. Όπως είπε, «έχουμε μία επέκταση των ωριμάνσεων στα ομόλογα του EFSM για δέκα χρόνια, τα οποία δάνεια είναι της τάξεως των 130 δισ. ευρώ περίπου. Έχουμε μια περίοδο χάριτος επίσης δέκα ετών. Η τελευταία δόση – μαξιλάρι είναι 15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων κάποια θα πάνε στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων και τα υπόλοιπα θα είναι ‘μαξιλάρι’ ασφαλείας. Όλα αυτά σημαίνουν το τέλος της επιτροπείας». Υπογράμμισε ακόμη ότι «το ΔΝΤ περιορίζεται σε ρόλο τεχνικού συμβούλου και δεν συμμετέχει πλέον στο πρόγραμμα και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ θετικό που σημαίνει την απεμπλοκή του».

Ως προς τις συνέπειες που θα έχει η έξοδος από τα μνημόνια για τη χώρα, σημείωσε πως «σιγά – σιγά θα αρχίσουμε πλέον να μπαίνουμε σε μία κανονικότητα», κάτι που μπορεί να αποτυπωθεί με το «να μειωθεί η ανεργία κι άλλο, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, να επιστρέψουμε στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

Απαντώντας στον κ. Χατζηδάκη για «την ονομαστική διαγραφή του χρέους», η Φ. Βάκη σημείωσε ότι είναι θέμα συσχετισμών στην Ευρώπη και όχι απλώς θέμα βούλησης της ελληνικής κυβέρνησης. Σχολιάζοντας τις αναφορές της ΝΔ στο PSI, υπογράμμισε πως «το PSI κατέστρεψε τους μικροομολογιούχους, τα αποθεματικά, τα νοσοκομεία, τα Πανεπιστήμια, που τα άφησε χωρίς αποθεματικά, και τα ασφαλιστικά ταμεία. Κατέστρεψε τον κοινωνικό ιστό και επιτέλους ας σταματήσει το success story του PSI». Πρόσθεσε πως «η ουσία είναι ότι επιτέλους βγαίνουμε από τα μνημόνια μετά από οκτώ χρόνια και χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης, που εσείς θέλατε διακαώς στη ΝΔ», υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης «δήλωνε ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη να βγει στις αγορές και δεν έχει σημασία το χρέος». Εκτίμησε, επίσης, ότι η ΝΔ διαψεύστηκε ως προς τις αιτιάσεις της περί νέου μνημονίου.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για την ονομασία της πΓΔΜ, η Φ. Βάκη κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σταματήσει να κινδυνολογεί και να βάζει διαχωριστικές γραμμές
«συμβάλλοντας έτσι σε ένα κλίμα εθνικιστικού παροξυσμού, το οποίο εκτρέφει το τέρας του φασισμού». Όπως ανέφερε, «αυτό το οποίο έχετε καταφέρει να κάνετε, είναι να δώσετε φωνή και ρόλο στη Χρυσή Αυγή» και «να γίνετε το πλυντήριο της Χρυσής Αυγής». Πρόσθεσε πως «χρειαζόμαστε, σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή, γιατί εκεί εδράζεται ο πατριωτισμός. Να βγούμε από αυτή την ιστορία με κάποια αξιακή σκευή και με μια ιδεολογική ανακαίνιση. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε τον διαχωρισμό σε ‘εθνομηδενιστές’ και ‘υπερπατριώτες’, που είναι οι θαυμαστές της χούντας και αυτών που άνοιξαν τη κερκόπορτα στη Κύπρο και οι ιδεολογικοί απόγονοι του Χίτλερ».

Ερωτηθείσα για το οξυμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κέρκυρα με τα σκουπίδια, με την ιδιότητα της βουλευτή Κέρκυρας, σημείωσε ότι το νησί ζει έναν εφιάλτη. Τόνισε πως «έχουν δοκιμαστεί όρια, αντοχές και η ίδια η κοινωνική συνοχή. Ουσιαστικά, απειλείται και η δημόσια υγεία αλλά και η οικονομία του νησιού που εδράζεται στον τουρισμό. Από εκεί και πέρα η εκ του Συντάγματος αρμοδιότητα διαχείρισης και αποκομιδής των απορριμμάτων ανήκει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι είναι στο χέρι της, έχει ανταποκριθεί γενναιόδωρα». Τέλος, ανέφερε ότι η λύση είναι η εφαρμογή του μεταβατικού και εν συνεχεία του ολοκληρωμένου σταδίου διαχείρισης των απορριμμάτων.

, , , ,