Go to Top

Απέναντι στη μιζέρια της Νέας Δημοκρατίας, η Ελλάδα των πολλών (Video)

«Τα πλεονάσματα επιστρέφονται στην κοινωνία που τα παρήγαγε. Δεν διαφεύγουν στις off-shore ή σε μυστικούς λογαριασμούς», σημείωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη μιλώντας στην εκπομπή «Πρωϊνή Ανάγνωση» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής, το πρωί της Τετάρτης (08/5).

Στην αρχική ερώτηση για το αν όσα εξήγγειλε χτες ο Πρωθυπουργός αποτελούν συνήθεις προεκλογικές εξαγγελίες, απάντησε ότι «οι εθνικές εκλογές είναι τον Οκτώβρη όπως ξέρετε, οπότε έχουμε ένα περιθώριο πέντε μηνών, δεν μπορούμε λοιπόν να κατηγορήσουμε την κυβέρνηση για προεκλογικό μποναμά. Δεν είναι όμως «μποναμάς», γιατί κάποια μέτρα, όπως είναι η 13η σύνταξη είναι μόνιμα και εδράζονται στην αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης. Όλα αυτά τα μέτρα είναι δηλωτικά ότι αυτή η κυβέρνηση δούλεψε με πρόγραμμα, με σχέδιο, ακόμα και στις δύσκολες περιόδους, χωρίς να απεμπολήσει τις αρχές της, αξίες και οράματα, όπως την ανάταξη του κοινωνικού κράτους και την κοινωνική δικαιοσύνη. Και επιπλέον σήμερα εισάγεται στην επιτροπή ένα πάρα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, των 120 δόσεων και για τα ασφαλιστικά ταμεία, και για τα χρέη προς την εφορεία, αλλά και για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης που θα διευκολύνει και θα ανακουφίσει χιλιάδες συμπολίτες μας.

Σε ερώτηση για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, απάντησε:

«Το  2015 να θυμίσουμε στην αντιπολίτευση τι κατάσταση βρήκαμε. Βρήκαμε μια κατάσταση οικονομικής και κοινωνικής ασφυξίας, η οποία μεταφραζόταν στο ‘πολυπόθητο’ σενάριο της αριστερής παρένθεσης, βρήκαμε άδεια ταμεία, βρήκαμε τα ασφαλιστικά ταμεία με έλλειμμα 1 δις Ευρώ, και αυτή τη στιγμή τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν πλεόνασμα και θα έχουν ακόμα μεγαλύτερο πλεόνασμα με τη δοσοποίηση των χρεών προς αυτά και τη διευκόλυνση που αυτή συνεπάγεται για χιλιάδες συμπολίτες μας». Και πρόσθεσε ότι, «παρόλα αυτά από το 2015, με όλη αυτή την πίεση, υπήρχε ένας μικρός δημοσιονομικός χώρος, για να ανακουφιστεί η κοινωνία. Να θυμίσω επίσης ότι είναι η τρίτη χρονιά που δόθηκε το μέρισμα. Επέστρεψε στην κοινωνία, στους ανθρώπους οι οποίοι πιέζονται ακόμα και βασανίζονται.»

«Τα κόμματα που κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο μνημονίων είχαν προχωρήσει σε 12 οριζόντιες περικοπές συντάξεων, ας είναι πιο φειδωλά στις κρίσεις τους, σχολίασε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: « Άκουσα χτες στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να ισχυρίζονται ότι δεν τους δεσμεύουν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης. Δηλαδή σε περίπτωση που τυχόν αναλάβουν αυτοί τη διακυβέρνηση θα τα καταργήσουν αυτά τα μέτρα; Δεν θα δίνουνε 13η σύνταξη; Θα αυξήσουν τους συντελεστές;»

Τα μέτρα με κοινωνικό χαρακτήρα έχουν ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2018, μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, οι οποίες δεν έμειναν εξαγγελίες, αλλά έγιναν πράξη. Από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά, από θέσεις εργασίας στο δημόσιο και σε νευραλγικούς τομείς, όπως στην Παιδεία και Υγεία που είχαν να προκηρυχθούν πάρα πολλά χρόνια, από την επιστροφή στην κανονικότητα του 1 προς 1, μία αποχώρηση-μία πρόσληψη.

Και συνέχισε ότι: «Δεν ήταν «επικοινωνιακή φιέστα» η έξοδος από τα μνημόνια. Δείχνει ότι μπορεί η κυβέρνηση να ασκήσει την πολιτική που θέλει, που είναι πραγματικά μια πολιτική επ ωφελεία των πολλών. Δεν θα ξαναζήσουμε αυτές τις σκηνές « απείρου κάλλους»  με την Τρόικα με ύφος εκατό καρδιναλίων να περιφέρεται στα υπουργεία και να επιβάλλει τα μέτρα που πρέπει να ακολουθηθούν. Δεν έχουμε πια επιτροπεία. Από κει και πέρα, μολονότι υπάρχει εποπτεία, υπάρχει ένας μεγάλος βαθμός ελευθερίας. Έχεις το δημοσιονομικό χώρο και μπορείς να προκρίνεις όσα μέτρα θεωρείς πιο κατάλληλα.»

“Η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή ένα ισχυρό αποθεματικό ρευστότητας 31 δις εκ των οποίων τα 18 δις εντάσσονται στο αποθεματικό ασφαλείας, το οποίο αποτελεί χρηματοδότηση του ESM και έχει ως στόχο τη διασφάλιση της δυνατότητας της Ελλάδας να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια από τις αγορές, τα 5.5 δις μεταφέρονται σε λογαριασμό ασφαλείας ώστε να είναι διαθέσιμα εφόσον η Ελλάδα δεν πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα των 3.5, τα 3,8 θα διατεθούν στην αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και τα υπόλοιπα 6 θα επενδυθούν στην ανάπτυξη και στην αποκατάσταση της πρόσβασης των πολιτών στα βασικά αγαθά.

 

Η συζήτηση στη συνέχεια στράφηκε στην επαναφορά της 13η Σύνταξης και τον τρόπο καταβολής της.

«Όσο μεγαλύτερος είναι ο δημοσιονομικός χώρος τόσο περισσότερα θα δίνονται στην κοινωνία», σημείωσε η Φωτεινή Βάκη. « Αυτό είναι το πνεύμα από το οποίο εμφορείται αυτή η κυβέρνηση, η οποία είναι κυβέρνηση των πολλών, της κοινωνικής δηλαδή πλειοψηφίας που υπέστη όλο το βάρος των μνημονίων. Αυτό που τώρα μπορούμε να κάνουμε είναι να επαναφέρουμε την 13η σύνταξη με μια λογική κοινωνικής δικαιοσύνης. Μέχρι 500 Ευρώ, το 50% της σύνταξης και από τα 500 Ευρώ και πάνω το 30%, δηλαδή όσο αυξάνονται οι συντάξεις, τόσο μικραίνει το ποσοστό.»

Σε ερώτηση για την κρισιμότητα των Ευρωεκλογών και το κατά πόσο συνδέονται με τις εθνικές εκλογές, τόνισε ότι «οι Ευρωεκλογές έχουν κρίσιμο χαρακτήρα ως προς το ερώτημα ποια Ευρώπη θέλουμε. Πλέον το ένα δίλημμα είναι αμείλικτο: δημοκρατία ή ακροδεξιά,  νεοφιλελευθερισμός ή κοινωνικό κράτος. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή τεράστια προβλήματα και ταυτόχρονα πάσχει και από δημοκρατικό έλλειμμα νομιμοποίησης. Τέλος, στην ερώτηση για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Φ. Βάκη απάντησε:

«Η ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευση ακολουθεί μια πολιτική κίτρινων δημοσιευμάτων, παράνομου φωτογραφικού υλικού και προτάσεων μομφής. Αυτή η στρατηγική κλειδαρότρυπας και τυμβωρυχίας που εξελίσσεται τον τελευταίο καιρό από τη Νέα Δημοκρατία είναι δηλωτική της συντριπτικής ήττας τους στο πεδίο των θέσεων, των επιχειρημάτων και των προγραμμάτων.»

, ,