Go to Top

120 δόσεις και ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου τα επόμενα βήματα

«Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση μείωση του αφορολόγητου δεν πρόκειται να υπάρξει», σημείωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος 7» του τηλεοπτικού σταθμού OPEN TV, το πρωί της Τρίτης (16/4).

Όπως ανέφερε, «ήταν απαίτηση του ΔΝΤ η ψήφιση της περικοπής των συντάξεων, διότι θεωρούσε ότι δεν θα πιαστούν οι στόχοι. Οι στόχοι πιάστηκαν και με το παραπάνω, επομένως δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να γίνει περικοπή των συντάξεων».

Αρχικά η συζήτηση στράφηκε στα προβλήματα της περιοχής των Εξαρχείων, όπου η Φ. Βάκη σχολίασε ότι «σαφέστατα προβλήματα υπάρχουν, όχι μόνο στα Εξάρχεια, αλλά και σε άλλες γειτονιές της Αθήνας, υπάρχουν δύσκολες γειτονιές. Από κει και πέρα να πάμε στα πραγματικά δεδομένα όπου και αστυνομικές δυνάμεις υπάρχουν αλλά και το πολυδύναμο αστυνομικό τμήμα στην οδό Καλλιδρομίου» υπενθυμίζοντας ότι «ένα πολύ σοβαρό κύκλωμα είχε εξαρθρωθεί προ καιρού και γίνονται προσπάθειες να καταπολεμηθούν το εμπόριο και η διακίνηση ναρκωτικών στην περιοχή, που όντως έχει πρόβλημα. Από κει και πέρα η διακίνηση και το εμπόριο ναρκωτικών δεν γίνονται μόνο στα Εξάρχεια και όπως ξέρετε υπάρχουν και άλλες σκοτεινές γωνιές της Αθήνας».

Επισήμανε όμως έντονα την αντίθεσή της στη θεωρία περί άβατου των Εξαρχείων, αναφέροντας πως «τα Εξάρχεια ιστορικά είναι ένας χώρος παραγωγής ιδεών, ένα εργαστήριο πολιτικών κινημάτων, ένας χώρος ζωντανός με βιβλιοπωλεία, με εκδοτικούς οίκους. Είναι μια περιοχή που ζουν χιλιάδες φοιτητές που φοιτούν στο Πολυτεχνείο και στη Νομική Σχολή».

Σε ότι αφορά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που «έχει μια ατζέντα επένδυσης στο φόβο του πολίτη, επενδύει στο δόγμα Νόμος και Τάξη, σε επιχειρήσεις σκούπα, σε προληπτικές συλλήψεις και άμετρη καταστολή ή σε επαναφορά των φυλακών τύπου Γ΄», επισήμανε ότι «προβλήματα σε τέτοιες γειτονιές επιλύονται όχι με «σκούπα» και καταστολή, αλλά με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα στη Στοά των Εμπόρων, στην Πλατεία Θεάτρου, όταν δόθηκαν κίνητρα σε νεοφυείς επιχειρήσεις να εγκατασταθούν εκεί και σε προγράμματα κοινωνικών δράσεων ξαφνικά αυτές οι σκοτεινές γωνιές άρχισαν να έχουν φως. Ένα πρόγραμμα ανάπλασης της περιοχής, χωροταξικής, πολιτιστικής, δίνει ζωή και οξυγόνο, ρίχνει λίγο φως στις σκοτεινές γωνιές», προσθέτοντας «ότι καθήκον της Πολιτείας είναι η ασφάλεια του πολίτη και όχι η καταστολή και ο φόβος».

Σε ερώτηση που ακολούθησε σχετικά με την οικονομία και τη μη εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου, απάντησε «Ξέρετε πολύ καλά πως είχαμε ψηφίσει τότε και μείωση των συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου. Όπως είδατε η μείωση των συντάξεων δεν έγινε. Καμία μείωση των συντάξεων δεν έγινε. Ας μην ποντάρουμε τα λεφτά μας στο ότι θα μειωθεί το αφορολόγητο» σημειώνοντας χαρακτηριστικά «Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση μείωση του αφορολόγητου δεν πρόκειται να υπάρξει». Επίσης συνέχισε «δεν έγινε περικοπή των συντάξεων, ενώ είχαν γίνει 12 οριζόντιες περικοπές των συντάξεων επί Σαμαρά – Βενιζέλου και στα δύο πρώτα μνημόνια. Και όχι μόνο αυτό, αλλά από εκεί που είχαμε βρει τα ταμεία άδεια και με έλλειμα 1 δις ευρώ, αυτή τη στιγμή τα ασφαλιστικά ταμεία εμφανίζονται με πλεόνασμα». Εξάλλου «και μέρισμα δόθηκε και μια σειρά άλλων ευνοϊκών μέτρων, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και επιπλέον αποπληρώνουμε και το ακριβό δάνειο στο ΔΝΤ με το δυσμενές επιτόκιο του 5%, το οποίο συνεπάγεται εξοικονόμηση στον κρατικό προϋπολογισμό διακοσίων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια που την έβαλαν οι προηγούμενοι. Ελπίζω η Νέα Δημοκρατία να ψηφίσει την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου», ολοκλήρωσε το σχόλιό της η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

, , ,