Go to Top

Φ. Βάκη στο Πρακτορείο Fm: Προ των πυλών οδικός χάρτης για το χρέος

Αισιόδοξη για την πορεία της διαπραγμάτευσης εμφανίστηκε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9Fm», η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη, υποστηρίζοντας πως τα στοιχεία της Eurostat, δημιουργούν ένα δημοσιονομικό μαξιλάρι και δίνουν στην κυβέρνηση ένα ισχυρό χαρτί στο πεδίο της διαπραγμάτευσης. Υπογράμμισε πως το πρωτογενές πλεόνασμα και συνολικά η πορεία των οικονομικών στοιχείων της Ελλάδας οδήγησαν αρκετούς, κατά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, σε αυτοκριτική. «Ακόμα και ο Βόλφανγκ Σόιμπλε αναγνώρισε τις προσπάθειες της κυβέρνησης» είπε.

Σχετικά με τη ρύθμιση του χρέους, τόνισε ότι έχουν συζητηθεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και εκτίμησε ότι «βρίσκεται προ των πυλών ένας οδικός χάρτης για το χρέος». Επανέλαβε δε, ότι «δεν θα κλείσει τίποτα, αν δεν κλείσουν όλα μαζί. Τώρα πρέπει να νομοθετηθούν μέτρα και αντιμετρα και αυτό πρέπει να γίνει πριν το Eurogroup στις 22 Μαΐου».

Ερωτηθείσα για νέα μέτρα λιτότητας, απάντησε: «Δεν θα υπάρχουν μέτρα λιτότητας μέχρι το 2019, αυτό που λέμε σε όλους τους τόνους είναι ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν το 2019 και 2020, αυτό δίνει έναν πολιτικό χρόνο δύο ετών για να μπορέσει η κυβέρνηση να βάλει τις βάσεις για την πολιτική της, δηλαδή γα την παραγωγική ανασυγκρότηση». Η κ. Βάκη αναφέρθηκε στις επαφές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, με τους τραπεζίτες, με στόχο τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, αλλά και την εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα κόκκινα δάνεια. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε πως το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ψηφίζεται στη Βουλή, αυτή την εβδομάδα.

Η κ. Βάκη εκτίμησε ότι σε δύο χρόνια, οπότε αναμένεται να εφαρμοστούν τα μέτρα, η κυβέρνηση «ενδέχεται να βρίσκεται σε θέση να μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί κάποια δύσκολα σημεία της συμφωνίας».

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα είναι αποτέλεσμα υπερφορολόγησης, σχολίασε: «Τα διεθνή πρότυπα καθορίζουν ποιοι κωδικοί περιλαμβάνονται και ποιοι όχι στο πλεόνασμα. Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν προήρθε από υπερφορολόγηση, αλλά από μέτρα διαρθρωτικά μόνιμου χαρακτήρα». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην οικειοθελή εμφάνιση εισοδημάτων και στη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ερωτηθείσα για τις εξεταστικές και για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης η κ. Βάκη απάντησε: «Τα δυο εναλλασσόμενα κόμματα στην εξουσία επί 40 χρόνια δεν περίμενα να πουν κάτι διαφορετικό για τις εξεταστικές. Αν αθροίσουμε, όμως, τα σκάνδαλα θα φτάσουμε στο δημόσιο χρέος […] Η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση τιμωρίας, αλλά θα πρέπει να χυθεί άπλετο φως και να ελεγχθούν τα πάντα». Προέταξε, δε, την ανάγκη να «στηθεί» το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μην ξαναδημιουργηθούν σκάνδαλα.

Τέλος, για τις γαλλικές εκλογές είπε πως «η ψήφος στον δεύτερο γύρο πρέπει να είναι ψήφος κατά της Λεπέν», ενώ χαρακτήρισε σκληρό δίλημμα την επιλογή μεταξύ Μακρόν – Λεπέν. Υπογράμμισε την καταδίκη των παραδοσιακών κομμάτων από τους ψηφοφόρους και σημείωσε πως ήταν λάθος σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία, να μη συνεργαστούν οι σοσιαλιστές με την Αριστερά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

, , , ,