Go to Top

Φ. Βάκη στο Πρακτορείο fm: Εφικτή μία συμφωνία στο Eurogroup, για το τεχνικό σκέλος

«Υπάρχει σύγκλιση σε πάρα πολλά ζητήματα, απόκλιση υπάρχει ουσιαστικά στα εργασιακά, επομένως δε βρίσκω τον λόγο -σήμερα για παράδειγμα- γιατί να μην καταλήξουμε κάπου στο τεχνικό σκέλος και να προχωρήσουμε. Θέλω να πιστεύω ότι θα καταλήξουμε» δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Κέρκυρας, Φωτεινή Βάκη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με την αναζήτηση συμβιβασμού μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στο σημερινό Eurogroup.

«Αν θέλουμε να κάνουμε μία νηφάλια και ψύχραιμη εκτίμηση, μπορεί να κλείσει πάρα πολύ γρήγορα αυτή η αξιολόγηση, εάν υποχωρήσει το ΔΝΤ από όλη αυτή την ιδεοληψία με τα εργασιακά και δεν προβάλει αυτές τις παράλογες απαιτήσεις και αν η Ευρώπη στηρίξει το δεδομένο και το αυτονόητο, το ίδιο το κεκτημένο της και αυτό, που η ίδια αποκαλεί βέλτιστες πρακτικές» επισήμανε η κ. Βάκη.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι «υπάρχει σύγκλιση σε ζητήματα, όπως για παράδειγμα της δημοσιονομικής πορείας μέχρι το 2019, για την οποία όλες οι πλευρές συνέκλιναν ότι δεν υπάρχει θέμα δημοσιονομικού κενού για το 2018, καθώς οι στόχοι υπερκαλύπτονται με τις ήδη ψηφισμένες παρεμβάσεις, υπάρχει σύγκλιση από ό,τι φαίνεται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο οποίος φαίνεται να δημιουργεί ένα ευνοϊκό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις, που επιζητούν μία δεύτερη ευκαιρία, και φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση και στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων ιδιαίτερα με το κλείσιμο σημαντικών εκκρεμοτήτων, όπως είναι αυτό του ΔΕΣΦΑ, με την επανεκκίνηση των διαγωνιστικών διαδικασιών, μετά την ακύρωση της συμφωνίας με τη Socar, όπου εμείς παραλάβαμε μία ιδιωτικοποίηση, η οποία είχε ακυρωθεί σε κρίσιμα σημεία από την Κομισιόν».

«Υπάρχει και μεγάλη απόσταση στα εργασιακά, όπου υπάρχει επί της αρχής διαφωνία σε σχέση με το αν θα πρέπει να ακολουθηθεί το αυτονόητο, δηλαδή οι ευρωπαϊκές πρακτικές, όπως υποστηρίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ελληνική κυβέρνηση», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «θα μπορούσε να κλείσει και χθες η αξιολόγηση, αλλά ένα βεβιασμένο κλείσιμο της αξιολόγησης και η παράδοση σε αυτές τις παράλογες απαιτήσεις και ιδεοληψίες για τα εργασιακά θα είχε πραγματικά δυσβάσταχτο κόστος για την κοινωνία».

Σε ό,τι φορά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κ. Βάκη εξέφρασε την άποψη ότι «η ΝΔ πάσχει από στερητικό σύνδρομο εξουσίας, που την κάνει να ζητάει κάθε μέρα εκλογές και δεν την ενδιαφέρει το κλείσιμο της αξιολόγησης, όσο να γίνουν εκλογές και να πέσει η κυβέρνηση».

«Ο παραλογισμός της συνίσταται και στο εξής: έχουμε το καθημερινό “ηθικολογικό” μάθημα, ότι είμαστε κολλημένοι στην εξουσία, ότι δεν υλοποιήσαμε να υποσχημένα και την ίδια στιγμή μας εγκαλούν για το γεγονός ότι είμαστε αντίθετοι με την απορύθμιση της εργασίας, της ζούγκλας των εργασιακών σχέσεων. Δηλαδή και φταίμε, όταν λόγω αρνητικών συσχετισμών δύναμης, υπέρτερων δυνάμεων και κάποιες φορές κι εκβιασμών δεν μπορέσαμε να υλοποιήσουμε τις πολιτικές μας, φταίμε όμως και όταν προσπαθούμε να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας και αποποιούμαστε την πατρότητα των μνημονίων», σημείωσε.

Σχολιάζοντας την εκλογή του Μάρτιν Σουλτς στην προεδρία του γερμανικού κόμματος SPD η κ. Βάκη εκτίμησε πως «προσπαθεί να μετατοπίσει το SPD αριστερά, να βάλει ένα φρένο σε όλη αυτή την αποδοχή νεοφιλελεύθερων προγραμμάτων από τους προκατόχους του, η οποία μείωσε τον χρόνο των επιδομάτων ανεργίας κι έκανε πιο επισφαλή και ευέλικτη την εργασία».

*Τη συνέντευξη πήραν ο Κώστας Παπαδάκης και η Σοφία Παπαδοπούλου

** Επιμέλεια: Σμαρώ Αβραμίδου

ΠΗΓΗ: ΑΜΝΑ.GR

, ,