Go to Top

Το ενδιαφέρον της ΝΔ για την αδειοδότηση των καναλιών άργησε 27 χρόνια

Η μη συμμόρφωση της ΝΔ στη συνταγματική υποχρέωση συγκρότησης του ΕΣΡ, ως μέσο πολιτικού εκβιασμού για να αποσυρθεί το σύνολο του νόμου Παππά, αποτελεί θεσμικό παράδοξο αν όχι θεσμικό ατόπημα, τόνισε η βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη στην τοποθέτησή της κατά τη συζήτηση και ψήφιση των τροπολογιών για τις τηλεοπτικές άδειες και το ΕΣΡ στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη (3/11).

Η Φ. Βάκη αναρωτήθηκε γιατί «όταν ήταν σε πλήρη σύνθεση κάποτε το ΕΣΡ ουδέποτε κίνησε κανείς διαδικασία αδειοδότησης». «Πού ήσασταν 27 χρόνια;» τόνισε απευθυνόμενη στην αξιωματική αντιπολίτευση, σχετικά με την πρόταση νόμου της ΝΔ για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Υπογράμμισε επίσης ότι το ενδιαφέρον της ΝΔ για την αντικειμενική και αμερόληπτη ενημέρωση άργησε και αυτό 27 χρόνια, υπενθυμίζοντας τα θαλασσοδάνεια «που λαμβάνονταν με ανύπαρκτες εγγυήσεις χάρη στην πολιτική υποστήριξη και ασυλία που έχαιραν κάποιοι πιο ίσοι από τους ίσους έναντι επικοινωνιακών ανταλλαγμάτων».

Η κρίση περί αντισυνταγματικότητας της διάταξης που μετέφερε τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, εφόσον η ΝΔ δεν συναινούσε στη συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής, δημιουργεί ένα ακόμη νομικό κενό ή παράδοξο, σημείωσε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: «Το 2010 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό να μην έχουν άδειες τα κανάλια. Με βάση νόμο του 2014, έχει λήξει η προσωρινή νομοθετική ανοχή στις 31 Δεκεμβρίου του 2015. Αν λοιπόν και η παράκαμψη του ΕΣΡ είναι αντισυνταγματική, τότε μία αντισυνταγματικότητα θα πρέπει να αρθεί. Ή θα επιστρέψουμε στο προηγούμενο καθεστώς ή θα φτιάξουμε Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης».

Τέλος, η Φ. Βάκη έκανε έκκληση «να υπάρξει συναίνεση και επιτέλους να επιτελεσθεί η συνταγματική μας υποχρέωση και να συγκροτηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης» και να σταματήσουν οι κραυγές περί δήθεν αντιδημοκρατικής εκτροπής. Διότι, πρόσθεσε, «η εργαλειοποίηση των θεσμών είναι αντιδημοκρατική εκτροπή. Είναι όταν το σύνταγμα το κάνετε το κρεβάτι του Προκρούστη στο οποίο κόβετε και ράβετε μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες».

Ολόκληρη η ομιλία:

Τη Δευτέρα η Διάσκεψη των Προέδρων απέβη για έκτη συνεχή φορά άκαρπη, μολονότι υπήρξε βούληση συναίνεσης από κάποια κόμματα και θα έβγαινε λευκός καπνός, αν δεν υπονομεύατε, συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για μία ακόμη φορά τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης αρχής. Έτσι, ένα κλίμα συναίνεσης, το οποίο αποτυπώθηκε θετικά στη δημόσια σφαίρα, για μια ακόμη φορά δηλητηριάστηκε και από τη γνωστή επωδό «ή ΕΣΡ ή απόσυρση του νόμου».

Ο νομικός, λοιπόν, και πολιτικός επιστήμονας του μέλλοντος θα βρει άφθονο υλικό για να περιγράψει αν όχι ένα θεσμικό ατόπημα –για να μην πούμε θεσμική εκτροπή- σίγουρα ένα θεσμικό παράδοξο. Ποιο είναι αυτό; Η επίδειξη συνταγματικής ανυπακοής, η μη συμμόρφωση στη συνταγματική υποχρέωση συγκρότησης μίας ανεξάρτητης αρχής ως μέσο πολιτικού εκβιασμού για να αποσυρθεί το σύνολο ενός νόμου ψηφισμένου από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και αντίστροφα, λοιδορείτε ένα άρθρο το οποίο μπήκε εκ των υστέρων και που το υπαγόρευσε μία επείγουσα ανάγκη επιτέλους να διεξαχθεί ένας διαγωνισμός μετά από 27 χρόνια παρά τη μη συγκρότηση του ΕΣΡ για την οποία εσείς φέρετε αποκλειστική ευθύνη.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να διαφωνεί με ένα νόμο, είναι αναφαίρετο δικαίωμά του να διαδηλώνει εναντίον του νόμου, είναι δικαίωμά του να ασκεί δημόσια κριτική και να προσφεύγει και στο δικαστήριο. Είναι όμως πρωτοφανές να χρησιμοποιείται η συνταγματική υποχρέωση συγκρότησης μιας ανεξάρτητης αρχής ως πολιορκητικός κριός απόσυρσης εν τω συνόλω ενός ψηφισμένου νόμου. Αντιλαμβάνεστε τι θα γινόταν αν το ίδιο ίσχυε για κάθε ψηφισμένο νόμο του ελληνικού κράτους; Κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια όταν μας εγκαλείτε για θεσμική εκτροπή, για ανομία κ.λπ. συνάδελφοι.

Σπεύσατε να χειροκροτήσετε την –όπως την αποκαλείτε – κατεδάφιση του νόμου Παππά. Το Συμβούλιο της Επικρατείας καταργεί νόμους; Εξ όσων γνωρίζω μόνο κανονιστικές διατάξεις καταργεί. Εν προκειμένω θεώρησε, και υπό το φως διαρροών, αντισυνταγματική τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από μία αρχή που δεν υπάρχει στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Κατά τα άλλα ο νόμος 4339 παραμένει σε ισχύ και η ακριβής απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και το σκεπτικό της δεν έχουν επισήμως εκδοθεί. Διότι, το γνωρίζετε πολύ καλύτερα από μένα οι νομικοί του Κοινοβουλίου, «καθαρογράφω» μια απόφαση ισοδυναμεί με «γράφω» και «εκδίδω» και αυτή τη στιγμή εμείς εδώ πέρα όλη αυτή την ώρα συζητούμε επί τη βάσει μιας φήμης και παράνομων διαρροών.

Η κρίση περί αντισυνταγματικότητας του εν λόγω άρθρου που συνεπάγεται την ακύρωση του διαγωνισμού, που ήταν και ο διακαής σας πόθος, δημιουργεί ένα ακόμη νομικό κενό ή παράδοξο. Το 2010 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό να μην έχουν άδειες τα κανάλια. Με βάση νόμο του 2014, έχει λήξει η προσωρινή νομοθετική ανοχή 31 Δεκεμβρίου του 2015. Αν λοιπόν και η παράκαμψη του ΕΣΡ είναι αντισυνταγματική τότε μία αντισυνταγματικότητα θα πρέπει να αρθεί. Ή θα επιστρέψουμε στο προηγούμενο καθεστώς ή θα φτιάξουμε Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Επομένως, η μη συναίνεση την επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων τι θα σημαίνει; Σημαίνει επιστροφή στο πρότερο καθεστώς παρανομίας και πειρατείας ενός δημόσιου αγαθού; Η μη συναίνεση θα επιβεβαιώσει ότι κάνετε πολιτική σας τα αιτήματα των καναλαρχών. Η μη συναίνεση θα ισοδυναμεί με κραυγαλέα κατάληψη των δημοσίων συχνοτήτων επί ζημία του ελληνικού Δημοσίου, του ελληνικού λαού που πλήρωσε με αίμα θαλασσοδάνεια των τραπεζών, υπέρογκα δάνεια που λαμβάνονταν με ανύπαρκτες εγγυήσεις χάρη στην πολιτική υποστήριξη και ασυλία που έχαιραν κάποιοι πιο ίσοι από τους ίσους έναντι επικοινωνιακών ανταλλαγμάτων -υπέρογκα δάνεια που πολλαπλασιάζονταν παραδόξως την ίδια ώρα που πολλαπλασιάζονταν οι άνεργοι δημοσιογράφοι για τους οποίους τότε ούτε σκέψη ούτε δάκρυ- και διέφευγαν σε φορολογικούς παραδείσους.

Και επειδή περί ΕΣΡ ο λόγος, αλήθεια όταν ήταν σε πλήρη σύνθεση κάποτε, γιατί ουδέποτε κίνησε κανείς διαδικασία αδειοδότησης; Σπεύσατε στη ΝΔ να καταθέσετε μία πρόταση νόμου, τη δική σας πρόταση για την αδειοδότηση των σταθμών. Πού ήσασταν 27 χρόνια αγαπητοί συνάδελφοι; Και σε τι συνίσταται το διαφορετικό πνεύμα και η φιλοσοφία της όταν απλώς αντιγράφει το νόμο 4339; Με δύο εξαιρέσεις, βέβαια, δηλωτικές της πολιτικής σας. Προτείνετε αφενός μεν την κατάργηση του κατώτατου ορίου εργαζομένων στα κανάλια ενώ ο νόμος Παππά θέτει ως ελάχιστο 400 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Και όψιμα, λοιπόν, και κροκοδείλια τα δάκρυα για τους εργαζόμενους. Διότι σιγή ιχθύος τόσα χρόνια για τους χιλιάδες εργαζόμενους που απολύθηκαν από τα ΜΜΕ, σιγή ιχθύος για τη μαύρη και αδήλωτη εργασία, για τις εκβιαστικές ατομικές συμβάσεις, για τα μπλοκάκια, για την επισφάλεια που ελλόχευαν κάτω από τη λάσπη των στούντιο και των υπέρλαμπρων τηλεαστέρων των πάλαι ποτέ δελτίων των οκτώ, όπου άραγε στο όνομα ποιου πλουραλισμού, τον οποίο επικαλείστε αδιαλείπτως, τρομοκρατούσαν έναν ολόκληρο λαό, σπίλωναν τιμές και υπολήψεις, ποδοπατούσαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια;

Διότι και το ενδιαφέρον σας τώρα για την αντικειμενική, αδέσμευτη, αμερόληπτη ενημέρωση και για τη δεοντολογία άργησε και αυτό 27 χρόνια. Και τον πλουραλισμό, ξέρετε, δεν τον εγγυάται ο αριθμός των καναλιών. Μπορεί να έχεις οκτώ κανάλια και να έχεις μία άποψη σταθερά και μονότονα επαναλαμβανόμενη και μία ενημέρωση η οποία εκφυλίζεται σε προπαγάνδα.

Και τώρα για πλουραλισμό; Ομνύετε εσείς στο όνομα του πλουραλισμού μετά το μαύρο στην ΕΡΤ; Άραγε γιατί; Για τον διαγωνισμό παρωδία της DIGEA για 18 εκατ. ευρώ σε 15 χρόνια ή για να σιγήσουν δια παντός τα φερέφωνα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ακούσαμε προσφάτως;

Εναντιώνεστε και στον πλειοδοτικό διαγωνισμό εσείς οι υπέρμαχοι της αγοράς, εσείς που αφουγκράζεστε την αγοράς; Η αγορά μίλησε 255 εκατ. ευρώ για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

Κάνω, λοιπόν, μία έκκληση να υπάρξει συναίνεση και επιτέλους να επιτελεσθεί η συνταγματική μας υποχρέωση και να συγκροτηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, να πέσουν οι τόνοι, να σταματήσουν όλα αυτά περί αντιδημοκρατικής εκτροπής γιατί ξέρετε κάτι; Η εργαλειοποίηση των θεσμών είναι αντιδημοκρατική εκτροπή. Είναι όταν το σύνταγμα το κάνετε το κρεβάτι του Προκρούστη στο οποίο κόβετε και ράβετε μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Ας αναλάβουμε λοιπόν τις ευθύνες μας, τη Δευτέρα, όχι μόνο απέναντι στο σύνταγμα αλλά απέναντι και στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία και στον ελληνικό λαό.

, ,