Go to Top

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Δικαιοσύνης στην Κέρκυρα

Δελτίο Τύπου Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας

Ολοκληρωμένη ήταν η παρουσία στην Κέρκυρα του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρου Κοντονή, ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου και παράλληλα έκανε επισκέψεις και είχε επαφές σχετικές με τους τομείς αρμοδιότητάς του.

Έτσι, μετά την επίσκεψή του στις Φυλακές, το πρωί της Παρασκευής, ο Υπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις στο Δικαστικό Μέγαρο με τους Προέδρους των δικαστικών σχηματισμών και με τις διοικήσεις του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων και του Δικηγορικού Συλλόγου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Σταύρος Κοντονής παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Κέρκυρας, παρουσία των δύο κυβερνητικών βουλευτών του Νομού Φ. Βάκη και Κ. Παυλίδη, καθώς και της φιλοξενούσας Αντιπεριφερειάρχη Ν. Πανδή.

Παραίτηση Ελένης Ράικου

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η παραίτηση της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου, δύο μήνες πριν από τη λήξη της θητείας της, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, ενώ ο ίδιος την είχε διαβεβαιώσει προσωπικά ότι στηρίζει απόλυτα το έργο της και την ολοκλήρωση της προσπάθειας να υπάρξει απόλυτη διαλεύκανση της υπόθεσης Novartis. «Διαλαμβάνονται στο κείμενο της παραίτησής της ισχυρισμοί ασύνδετοι και εικασίες που δεν έχουν κάποιον λογικό ειρμό. Δείχνουν σπασμωδικότητα, όταν μάλιστα διανθίζονται με απόψεις οι απόψεις ότι δήθεν απειλείται η ζωή της ή ότι απειλείται κάτι άλλο, παρατηρήσεις για τις οποίες ουδέποτε έγινα αποδέκτης. Μένω με πάρα πολλά ερωτηματικά και δεν μπορώ να καταλάβω πώς συνδέονται δύο διαφορετικές υποθέσεις. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σπάσει αυτόν τον φαύλο κύκλο της διαφθοράς και της διαπλοκής και επαναλαμβάνω ότι εμπιστευόμαστε απολύτως τους εισαγγελικούς λειτουργούς σε αυτήν τη διαδικασία οι οποίοι είναι οι μόνοι αρμόδιοι για να φέρουν εις πέρας αυτό το δύσκολο και πολύπλοκο έργο».

Προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων

Αφού επανέλαβε τις πρωινές δηλώσεις που έκανε μετά από την επίσκεψή του στις Φυλακές, ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε ειδικότερα στη συνάντηση με τον Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων όπου επισημάνθηκαν τα κενά οργανικών θέσεων στις δικαστικές υπηρεσίες της Κέρκυρας, τα οποία σημείωσε ότι θα καλυφθούν σύντομα σε ποσοστό 80% μέσω των τριών εν εξελίξει διαγωνισμών.

Παράλληλα, με αφορμή σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι υλοποιείται σταδιακά ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την επιτάχυνση των δικών, τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο υποδομών. «Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την Κυβέρνηση να πετύχουμε, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, να αποδώσουμε μια καλύτερη κατάσταση για το σύνολο των δικαστηρίων της χώρας. Βεβαίως, το πρόβλημα είναι σύνθετο, γιατί η αιτία καθυστέρησης είναι διαφορετική από δικαστήριο σε δικαστήριο, ανάλογα με το αν βρισκόμαστε σε μεγάλες πόλεις ή σε περιφερειακά Πρωτοδικεία, είτε πολιτικά είτε διοικητικά».

Δεν προγραμματίζεται κατασκευή νέων Φυλακών

Σε σχέση με το διαχρονικό αίτημα ανέγερσης νέων Φυλακών, το οποίο ετέθη στον Υπουργό από τη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου, ο Στ. Κοντονής ξεκαθάρισε πως δεν εντάσσεται στον άμεσο κυβερνητικό προγραμματισμό, καθώς η κατάσταση στο σωφρονιστικό κατάστημα της Κέρκυρας «έχει βελτιωθεί θεαματικά τα τελευταία δύο χρόνια».

Ιατροδικαστική Υπηρεσία

Σε σχέση με την έλλειψη ιατροδικαστή στην Υπηρεσία της Κέρκυρας, ο κ. Κοντονής ενημέρωσε ότι η Κυβέρνηση μελετά την καλύτερη στελέχωση και την αποτελεσματικότερη δυνατή λειτουργία των ιατροδικαστικών υπηρεσιών της χώρας. Επομένως, το πρόβλημα θα επιλυθεί συνολικά και όχι αποσπασματικά για την Κέρκυρα.

Διαχείριση απορριμμάτων

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε αναρμόδιος όταν ρωτήθηκε για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε επίπεδο Νομού Κέρκυρας, ωστόσο για το νησί του, τη Ζάκυνθο, όπου το πρόβλημα έχει οξυνθεί επικίνδυνα, κατέστησε σαφές ότι αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σ’ αυτήν επέρριψε ευθύνες για αδράνεια στη χωροθέτηση ΧΥΤΥ, γεγονός που προκάλεσε παρατεταμένο αδιέξοδο, το οποίο με τη σειρά του διαμόρφωσε μια εκρηκτική κατάσταση στο νησί.

Επέτειος 25ης Μαρτίου

Το Σάββατο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρέστη στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου, οι οποίες κορυφώθηκαν το μεσημέρι με την καθιερωμένη παρέλαση στο κέντρο της Πόλης. Αμέσως μετά, ο Σταύρος Κοντονής δήλωσε ευτυχής από την παρουσία του στην Κέρκυρα και ανέφερε: «Τα διδάγματα της σημερινής μέρας, διδάγματα ανδρείας και αυτοθυσίας των προγόνων μας για την απελευθέρωση της πατρίδας, αλλά και τα διδάγματα που μπορούμε να αντλήσουμε από τα λάθη εκείνης της περιόδου, από τις εμφύλιες συγκρούσεις και συρράξεις που έθεσαν σε κίνδυνο την επιτυχία της Επανάστασης, εύχομαι να είναι οδηγός για τους σημερινούς Έλληνες, για όλο το Έθνος και τον Λαό μας. Να σφυρηλατήσουμε την εθνική και τη λαϊκή ενότητα και, με αυτήν οδηγό, θα ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα. Ο ελληνικός λαός και η Κυβέρνηση καταβάλλουν προσπάθεια να δοθεί, επιτέλους, ένα δίκαιο τέλος σε αυτή την περιπέτεια στην οποία μας ενέπλεξαν πολιτικές λανθασμένες και εγκληματικές των προηγούμενων κυβερνήσεων τα περασμένα 20 – 30 χρόνια. Ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται αυτήν την προσπάθεια και συμπαραστέκεται στον αγώνα που δίνουμε. Πιστεύουμε ότι και αυτός ο αγώνας θα είναι επιτυχής και νικηφόρος».

Το Γραφείο Τύπου της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας

, ,