Go to Top

Προσυνεδριακός διάλογος του ΣΥΡΙΖΑ στην Κέρκυρα

Ολοκληρώθηκε το τριήμερο των ανοιχτών πολιτικών συγκεντρώσεων που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, με την παρουσία μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, των δύο βουλευτών του Νομού, στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και με τη συμμετοχή μελών και φίλων του κόμματος, καθώς και ενδιαφερόμενων πολιτών.

prosynedriakos

Την Παρασκευή 16/9 διεξήχθη η πρώτη ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και ακολούθησαν το Σάββατο 17/9 στους Βελονάδες (στο Πολιτιστικό Κέντρο) για τη βόρεια Κέρκυρα και την Κυριακή 18/9 στους Ριγγλάδες Λευκίμμης (στην αίθουσα του Αγροτικού Συνεταιρισμού) για τη νότια Κέρκυρα.

Επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι προβληματισμοί, οι τοποθετήσεις και οι προτάσεις που θα κατατεθούν συνολικά να ληφθούν υπόψη προκειμένου να συσταθεί η νέα πολιτική πλατφόρμα που θα περιλαμβάνεται στη στρατηγική του κόμματος για την έξοδο της χώρας από την κρίση με την κοινωνία όρθια.

Επρόκειτο για μια εποικοδομητική διαδικασία, με κεντρικό ομιλητή το μέλος της Κ.Ε. Δημήτρη Σακελλάρη, κατά την οποία οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν εκτενώς για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του 2ου Συνεδρίου που θα διεξαχθεί το διάστημα 16-19 του Οκτώβρη.

Στη διάρκεια του Συνεδρίου θα ψηφιστούν οι τελικές θέσεις του κόμματος, οι οποίες χωρίζονται σε τέσσερις βασικές ενότητες:

Η πρώτη ενότητα αφορά στον απολογισμό της δράσης του ΣΥΡΙΖΑ από το 1ο (ιδρυτικό) Συνέδριό του έως σήμερα.
Η δεύτερη ενότητα αφορά τη διαδικασία οικοδόμησης της Αριστεράς του 21ου αιώνα, την πορεία του κινήματος στο παρόν και στο μέλλον.
Η τρίτη ενότητα σχετίζεται με τις σχέσης κόμματος – κυβέρνησης.
Η τέταρτη ενότητα αναφέρεται στις μετέπειτα προγραμματικές δράσεις του κόμματος.

Ο Δ. Σακελλάρης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αυτοκριτική που ασκεί το κόμμα, το οποίο παραδέχεται ότι, από τη λήξη του 1ου Συνεδρίου του (τον Ιούλιο του 2013) επικεντρώθηκε περισσότερο στη διαμόρφωση ενός κυβερνητικού πλαισίου διακυβέρνησης την επόμενη μέρα και στην άσκηση δυναμικής αντιπολίτευσης στην τότε συγκυβέρνηση, αμελώντας τη δυνατότητα διαμόρφωσης κοινωνικών συμμαχιών. Η ομιλία του μέλους της Κ.Ε. περιελάμβανε τα κοινωνικά μέτρα που εφαρμόστηκαν κατά την πρώτη περίοδο αριστερής διακυβέρνησης της χώρας τη διαδικασία της επώδυνης διαπραγμάτευσης, τη σύγκρουση με τους εταίρους, το Δημοψήφισμα, τη διάσπαση και, τέλος, τον συμβιβασμό.

«Κάναμε λάθη, υποτιμήσαμε τον παράγοντα του πολιτικού χρόνου και του κρατικού μηχανισμού, αναλάβαμε τη διακυβέρνηση αλλά δεν πήραμε την εξουσία και δεν έχουμε κατορθώσει ακόμη στο σύνολο να ανατρέψουμε λογικές του χθες που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, αλλά το παλεύουμε και να προχωράμε», σημείωσε ο Δ. Σακελλάρης, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δε διαμόρφωσε τις απαραίτητες κοινωνικές συμμαχίες.
Παρά το ασφυκτικό περιβάλλον, η κυβέρνηση προχώρησε ήδη από την πρώτη θητεία της σε ριζικές τομές και γενναίες αλλαγές, όμως την ίδια ώρα οι δανειστές προέβαλλαν νέες απαιτήσεις και «προφανώς, το σενάριο της αριστερής παρένθεσης, εντός και εκτός χώρας, δεν είχε τερματιστεί». Σε αυτό το σκηνικό και σε μια άνιση μάχη με όλους, η κυβέρνηση αποφάσισε τη διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος (5/7/2015), με σκοπό την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος της χώρας, απ’ το αποτέλεσμα του οποίου η κυβέρνηση κατέληξε σε μια συμφωνία τριετούς διάρκειας για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και μία δέσμευση για τη ρύθμιση του χρέους σε προσδιορισμένο χρόνο και με σχετικά ορισμένο περιεχόμενο.

Ο κυρίαρχος λαός αποφάσισε ποιος επιθυμεί να συνεχίσει τη διακυβέρνηση της χώρας. «Το ζητούμενο είναι για εμάς όχι απλώς να διαχειριστούμε μια κρίση, αλλά να οργανώσουμε τις προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας στον αντίποδα των πολιτικών λιτότητας και να διαμορφώσουμε ένα άλλο πλαίσιο και εντός Ευρώπης», συνέχισε ο Δ. Σακελλάρης, ενημερώνοντας για τα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση σε όλους τους τομείς.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διεθνή και στην ευρωπαϊκή κατάσταση, αλλά και στην προοπτική της Αριστεράς στον 21ο αιώνα. Το σύνθημα “Μια νέα Ευρώπη για έναν νέο κόσμο” αποκτά μεγαλύτερη αξία σήμερα και απαιτεί πρωτίστως την έμπρακτη και αποτελεσματική αμφισβήτηση της ηγεμονίας του νεοφιλελευθερισμού, που οδηγεί και στη στρατιωτικοποίηση της Ε.Ε.. Παράλληλα, χρειάζεται η ανάδειξη του πανευρωπαϊκού ορίζοντα των αγώνων της Αριστεράς, της Οικολογίας και της Ειρήνης.

Το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να επιβεβαιώσει τη Διακήρυξη Αρχών του Ιδρυτικού Συνεδρίου. Ως κόμμα της σύγχρονης ανανεωτικής Αριστεράς, οφείλει να ανιχνεύει -μέσα στην καθημερινή δράση ενός πολυσύνθετου, αντιφατικού, εκμεταλλευτικού και αλλοτριωτικού καπιταλιστικού σήμερα (σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο) το όραμά του- χωρίς να χάνεται το βασικό ανθρωποκεντρικό αξίωμα που δημιούργησε εδώ και δύο αιώνες την Αριστερά.

Απώτερη επιδίωξη είναι η εφαρμογή ενός αριστερού προγράμματος και ο σταδιακός απεγκλωβισμός από τις αιτίες που μας οδήγησαν στο Μνημόνιο.

«Πρέπει να βρούμε τους τρόπους ανανέωσης του κόμματος, ανοίγματος και γείωσής του με την κοινωνία», υπογράμμισε το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Τόμπρος, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επώδυνη αλλά αναγκαία συμφωνία με τους δανειστές, έπειτα από το Δημοψήφισμα του 2015, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει το σενάριο της ασύντακτης χρεοκοπίας και των καταστροφικών συνεπειών της για τη χώρα.

Η βουλευτής Φωτεινή Βάκη επικεντρώθηκε στις κοινωνικές παρεμβάσεις της δεύτερης περιόδου διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε ένα δύσκολο δημοσιονομικό περιβάλλον, με συσσωρευμένα εσωτερικά προβλήματα δεκαετιών ως “παρακαταθήκη” των προηγούμενων κυβερνήσεων· και όλ’ αυτά υπό καθεστώς επιτροπείας. «Εμείς αποφασίσαμε να μη μένουμε εσαεί στο μετερίζι της αντιπολίτευσης διαμαρτυρόμενοι, ούτε να αποδράσουμε στις λείες και στιλπνές επικράτειες της θεωρίας. Επιλέξαμε να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη σε ένα περιβάλλον με πολλαπλές αντιξοότητες. Είχαμε πάει σε ένα μοντέλο του υπερχρεωμένου, του ευέλικτου, του αναλώσιμου που, σαν οδοστρωτήρας, ισοπέδωσε κάθε έννοια του κοινωνικού κράτους». Επιπλέον, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στην αναγκαιότητα ανασύστασης και αλλαγής του ρόλου του κόμματος.

«Έπειτα από μια σκληρή διαπραγμάτευση, οδηγηθήκαμε σε μία πολιτική ήττα, σε έναν πολιτικό συμβιβασμό, που περιέχει συγκεκριμένες οικονομικές συνέπειες σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής», ανέφερε ο βουλευτής Κώστας Παυλίδης, με συνέπεια η κυβέρνηση να εισπράξει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Υπογράμμισε, πάντως, ότι, με βάση τα δεδομένα, η πορεία αυτή αποτελούσε μονόδρομο. Ακόμη και τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση (στους τομείς της εργασίας, της πρόνοιας, της υγείας κ.ο.κ.), στην προσπάθειά της να επουλώσει ανοιχτές κοινωνικές πηγές, δεν μπορούν να θεωρηθούν “νίκη”, ωστόσο αποτελούν βήματα ανακούφισης από την κρίση στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκαν, επίσης, στην οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΜΜΕ να μην προβάλλουν ή να ψεύδονται γύρω από το έργο της κυβέρνησης, με συνέπεια ο πολίτης να διαμορφώνει μη ολοκληρωμένη άποψη ή εσφαλμένη. Ως εκ τούτου, ο ρόλος των Οργανώσεων Μελών του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ενδυναμώσουν την παρέμβασή τους στην κοινωνία, την οποία καλούνται να μετατρέψουν σε κοινωνό του κυβερνητικού έργου και του οράματος της Αριστεράς.

,