Go to Top

Πολιτικές καταπολέμησης της ανασφάλιστης εργασίας

Ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κ. Υπουργό Εργασίας Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Είναι γνωστό ότι στην χώρα μας η ανασφάλιστη «μαύρη» εργασία είναι ένα χρόνιο φαινόμενο. Ιδιαίτερα δε, μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης και στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης που ακολούθησαν, το συγκεκριμένο φαινόμενο απέκτησε τρομακτικές διαστάσεις. Τα ποσοστά της ανεργίας, αλλά και οι μελέτες που έχουν γίνει για την αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα, καταλήγουν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο και πιο συγκεκριμένα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) καλείται να φέρει εις πέρας ένα ομολογουμένως δύσκολο έργο. Διότι αφενός η κείμενη νομοθεσία δεν φαίνεται να φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα αφετέρου το Σ.ΕΠ.Ε είναι στην παρούσα φάση ένας υποστελεχωμένος οργανισμός. Πιο συγκεκριμένα ο Ν.4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 – Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013- 2016», ο οποίος ψηφίστηκε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κινήθηκε σε λανθασμένη κατεύθυνση φέρνοντας μεγάλες ανατροπές στις εργασιακές συνθήκες χωρίς να λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής κοινωνίας-οικονομίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το υπέρογκο πρόστιμο των (10.500€) για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις το οποίο εν τέλει στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων μένει απλήρωτο.

Είναι κοινός τόπος ότι ο συγκεκριμένος νόμος χρήζει βελτιώσεων. Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι οι πολιτικές του υπουργείου θα πρέπει να διέπονται από μια διαφορετική φιλοσοφία, ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας παρέχοντας κίνητρα προς τους ανασφάλιστους εργαζόμενους. Με αυτό το τρόπο θα δημιουργηθεί μια νέα κοινωνική συμμαχία μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε αρωγούς της προσπάθειας του υπουργείου.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες σκοπεύει να προβεί ώστε αφενός να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι ποινές αφετέρου να λειτουργούν υπέρ των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Στέφος Ιωάννης

Ακριώτης Γεώργιος

Αντωνίου Χρήστος

Βάκη Φωτεινή

Βαρδάκης Σωκράτης

Γάκης Δημήτριος

Γιαννακίδης Στάθης

Γκαρά Αναστασία

Δημαράς Γεώργιος

Δημητριάδης Δημήτριος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Κασιμάτη Νίνα

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

Καραναστάσης Απόστολος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Κωσταντινέας Πέτρος

Κωστοπαναγιώτου Ηλίας

Λάππας Σπύρος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μορφίδης Κωνσταντίνος

Μουμουλίδης Θέμης

Μουσταφά Μουσταφά

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ντζιμάνης Γεώργιος

Ουρσουζίδης Γεώργιος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Παπαφιλίππου Γεώργιος

Παυλίδης Κωνσταντίνος

Ρίζος Δημήτριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σεβαστάκης Δημήτριος

Σιμορέλης Χρήστος

Σιωροπούλου-Κατσαβριά Χρυσούλα

Σταματάκη Ελένη

Στογιαννίδης Γρηγόριος

Συρίγος Αντώνιος

Συρμαλένιος Νίκος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Σύνδεσμος Ερώτησης