Go to Top

Παρέμβαση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για την 6η ΥΠΕ και τις δομές Υγείας στην Κέρκυρα

Παρέμβαση της βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινής Βάκη, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα «Ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας σχετικά με τα πεπραγμένα της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας και της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης», την Τετάρτη 29 Μαρτίου.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:

Κύριοι Υπουργοί, κυρία και κύριοι Διοικητές, να δηλώσω εκ προοιμίου, ότι δεν είμαι μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, παρίσταμαι με την ιδιότητα της βουλευτού Κέρκυρας, προκειμένου να ακούσω και να επισημάνω προβλήματα. Άκουσα με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα πεπραγμένα από τις ΥΠΕ, ιδιαίτερα από την 6η ΥΠΕ, στην οποία ανήκει η Κέρκυρα. Ευχαριστώ πάρα πολύ, διότι ήταν εξαιρετική η ενημέρωση και των τριών Διοικητών.

Δεν θα αντισταθώ, όμως, στον πειρασμό να σχολιάσω τα απαράδεκτα, που συνέβησαν πριν σε αυτή την αίθουσα από τον εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Να σχολιάσω αυτόν τον ψευδοηθικολογικό δεκάλογο, στον οποίο επιδόθηκε και προσπαθεί να αμαυρώσει την τεράστια προσπάθεια, που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση για την ανάταξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενός πεδίου, το οποίο ήταν – δεν θα πω την κοινότοπη έκφραση καμένη γη – ένα ναρκοθετημένο εξαρχής πεδίο. Βεβαίως, αυτά τα οποία είπε και σχολίασε ο κύριος συνάδελφος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι δηλωτικά μιας έλλειψης ψυχραιμίας. Ενόψει και των εξεταστικών για την Υγεία, αυτά τα οποία ακούμε είναι συγκλονιστικά. Ακούμε, ότι το 1/4 του ελληνικού χρέος αφορά μαύρα χρήματα από το χώρο της Υγείας, πακτωλός δημοσίου χρήματος.

Σχετικά με την 6η ΥΠΕ, λοιπόν. Ξέρετε ότι οι δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας Υγείας του νομού Κέρκυρας, όπως και όλων των Ιονίων νήσων, υπάγονται στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, η οποία, όμως, παρουσιάζει μια σοβαρή οργανωτική δυσλειτουργία, λόγω της τεράστιας έκτασής της και των πολλαπλών δομών που υπάγονται σε αυτή.

Θα ήθελα να μου πείτε σε ποιο σημείο βρίσκεται ο σχεδιασμός για το «σπάσιμο» της 6ης ΥΠΕ. Θέλω, επίσης, να σας μεταφέρω το πάγιο αίτημα των κατοίκων της Κέρκυρας, που είναι η επανασύσταση της Υγειονομικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Θεωρώ ότι θα συνέβαλε ουσιαστικά στη βελτίωση των παροχών Υγείας σε τοπικό επίπεδο. Είναι γνωστό ότι η απουσία Υγειονομικής Περιφέρειας στα νησιά του Ιονίου και σε συνδυασμό με την έλλειψη του τομέα ΕΚΑΒ Κέρκυρας, ο οποίος υπάγεται στα Ιωάννινα, προκαλούν αποδιάρθρωση των υπηρεσιών Υγείας και αποδιοργάνωση στην ευρύτερη περιοχή.

Ενδεικτικά, θα μου επιτρέψετε να αναφέρω και τις ελλείψεις σε ιατρικό, σε νοσηλευτικό, σε παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας στο νομό Κέρκυρας και να επισημάνω και τα προβλήματα στη διαδικασία προμήθειας υλικών και φαρμάκων στα κέντρα υγείας και τις δυσκολίες που υπάρχουν στην τροφοδοσία τους με πετρέλαιο θέρμανσης κατά τους χειμερινούς μήνες.

Επίσης, να κλείσω λέγοντας ότι το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας είναι το μόνο δημόσιο νοσοκομείο, στο οποίο έχουν άμεση πρόσβαση οι κάτοικοι της Κέρκυρας. Όμως, αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια προβλήματα στελέχωσης και αυτό έχει ως συνέπεια να μεταβαίνουν καθημερινά ασθενείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Για παράδειγμα, υπάρχει εξοπλισμός έτοιμος για μονάδα αυξημένης φροντίδας νεογνών, η οποία εδώ και χρόνια δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί δεν υπάρχουν ειδικευμένοι γιατροί, νεογνολόγοι. Υπάρχει άμεση ανάγκη πλήρωσης θέσης αγγειοχειρουργού για να λειτουργήσει το αιμοδυναμικό τμήμα καθώς και Νεφρολόγου Διευθυντή, καθώς έχει φτάσει σε οριακό σημείο η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

Εν κατακλείδι, πάγιο αίτημα είναι να στελεχωθεί το νοσοκομείο με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια και να λαμβάνεται βεβαίως υπόψιν η νησιωτικότητα. Να κάνω πάλι σαφές ότι αυτή η δυσλειτουργία λόγω της τεράστιας έκτασης της 6ης ΥΠΕ εντείνει τα υπάρχοντα προβλήματα και θα ήταν ευχής έργον αν καταλήξετε σε κάποιο σχεδιασμό, ούτως ώστε η 6η ΥΠΕ να «σπάσει» σύντομα.
Ευχαριστώ.

, , ,