Go to Top

«Ο όρος ‘αριστερή κυβέρνηση’ να μην προστεθεί στα οξύμωρα της Ιστορίας»

Συνέντευξη της Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινής Βάκη στην εφημερίδα Free Sunday της Κυριακής 24/1 για τον ένα χρόνο από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Τη Δευτέρα κλείνει ένας χρόνος από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Από αυτόν το χρόνο τι σας μένει;

Κάθε επέτειος είναι μια στιγμή απολογισμών, αποτιμήσεων και αυτοκριτικής. Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ήταν μια έκρηξη άνοιξης της δημοκρατίας και της ελπίδας στην καρδιά του χειμώνα. Αυτό που μένει, ένα χρόνο μετά, είναι πώς το εγχείρημα μιας «αριστερής κυβέρνησης», μεσούντος ενός παγκοσμιοποιημένου ανάλγητου και ανελέητου νεοφιλελεύθερου συστήματος που κραδαίνει το σπαθί της λιτότητας, της φτώχειας, του αυταρχισμού και του ρατσισμού, δεν θα γίνει μια δεύτερη «χαμένη άνοιξη» της ελληνικής Ιστορίας και θα καταφέρει να υλοποιήσει το πρόγραμμά της σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον. Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι ο όρος «αριστερή κυβέρνηση» να μην προστεθεί στα οξύμωρα της Ιστορίας.

 

Ποια θεωρείτε ότι ήταν η κομβική στιγμή αυτού του χρόνου διακυβέρνησης της χώρας (και) από ένα κόμμα της Αριστεράς;

Ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει την προηγούμενη χρονιά ως τη χρονιά μεταμόρφωσης ενός καθημαγμένου λαού από πειραματόζωο στο μεγάλο νεοφιλελεύθερο εργαστήρι σε πρωτοπορία και ως τη χρονιά που η πρώτη αριστερή κυβέρνηση της χώρας έδωσε μια άνιση πλην αξιοπρεπή μάχη με ένα γιγάντιο ανθρωποβόρο σύστημα. Μπορεί να χάθηκε η μάχη, αλλά το μήνυμα μιας άλλης Ευρώπης βρήκε παραλήπτες. Πολλές οι κορυφαίες στιγμές: από τα νομοσχέδια που ψηφίζαμε εις πείσμα του ανελέητου εσωτερικού πολέμου και των εξωτερικών απειλών ότι διαπράττουμε «μονομερείς ενέργειες», το δημοψήφισμα, στο οποίο ο ελληνικός λαός αψήφησε την τρομοκρατία, μέχρι τον επώδυνο συμβιβασμό του καλοκαιριού, που μας έθεσε ερωτήματα κατά πόσο μια αριστερή κυβέρνηση στη δεδομένη συγκυρία μπορεί να είναι ιστορική πραγματικότητα και όχι ευσεβής πόθος και κατά πόσο έχουμε το ηθικό πλέον δικαίωμα να βάλουμε την καθαρότητα της συνείδησής μας πάνω από την ευθύνη που αναλάβαμε απέναντι στην κοινωνία και να παραδώσουμε τη σκυτάλη. Κρατηθήκαμε όρθιοι και με τα νέα δεδομένα μιας δύσκολης συμφωνίας προσφύγαμε πάλι στο λαό. Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου ήταν μια ακόμη κορυφαία στιγμή.

 

Κατά την άποψή σας, ποια ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και ποιο το σημαντικότερο λάθος του μέσα σε αυτόν το χρόνο;

Ως προς την εξωτερική πολιτική, η μεγαλύτερη επιτυχία ήταν η διεθνοποίηση και συγχρόνως πολιτικοποίηση του «ελληνικού προβλήματος». Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέδειξε ότι το φερώνυμο «ελληνικό πρόβλημα» είναι κυρίως και πρωτίστως «ευρωπαϊκό», αποδομώντας το αφήγημα της «εκσυγχρονισμένης δημοκρατικής Ευρώπης των ισότιμων εταίρων». Η θέση ότι η απειλή του χρέους γεννά τις μετα-νεωτερικές αποικίες της Ευρώπης, η εξοργιστική περιφρόνηση της βούλησης δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων που γέμισαν το Twitter με εκατομμύρια this is a coup, έγιναν συλλογική συνείδηση των ευρωπαϊκών λαών αλλά και έναυσμα αλλαγών, όπως στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Επιπλέον, η Ευρώπη οφείλει να μιμηθεί την Ελλάδα και όχι η Ελλάδα την Ευρώπη ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού, που έκανε τη χώρα μας εργαστήρι παραγωγής δημοκρατικών αξιών και ηθικών συναισθημάτων. Ως προς την εσωτερική πολιτική, τα νομοθετήματα της κυβέρνησης συνιστούν ριζοσπαστικές θεσμικές τομές που συνέβαλαν στον εκδημοκρατισμό της χώρας, όπως, για παράδειγμα, το νομοσχέδιο για την ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών, η κατάργηση των κολαστηρίων που λέγονται «φυλακές τύπου Γ», η επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες, το σύμφωνο συμβίωσης, η επαναπρόσληψη υπαλλήλων που απολύθηκαν πραξικοπηματικά και, βεβαίως, το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Τα λάθη αφορούν κυρίως κάποια βραδυπορία και «αρρυθμίες» στο κυβερνητικό έργο, που ήταν εύλογες, αν ληφθεί υπόψη και η υπονόμευση ένθεν κακείθεν.

 

Πολλοί πιστεύουν ότι με την αποχώρηση των στελεχών που σχημάτισαν τη ΛΑΕ ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την αριστερή ταυτότητά του. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;

Κατ’ αρχάς, δεν ξέρω κατά πόσο συνάδουν χαρακτηρισμοί όπως «προδότες», «εξωμότες» και «νέες Βάρκιζες» με το ήθος και τη συντροφικότητα της Αριστεράς. Θεωρώ ότι την αριστερή ταυτότητά του θα απολέσει ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο αν δεν ασκήσει πολιτική ταξικής μεροληψίας, ανακούφισης της κοινωνίας και οικοδόμησης δημοκρατικών θεσμών και κοινωνικού κράτους σε ένα δυσμενές, επαναλαμβάνω, περιβάλλον. Άλλωστε «Βάρκιζα» είναι να καταθέτεις τα όπλα και να οχυρώνεσαι στην ασφάλεια της θεωρίας σου και όχι να συνεχίζεις να πολεμάς και να «ελπίζεις για χάρη των απέλπιδων», για να ανακαλέσω και μια φράση του Βάλτερ Μπένγιαμιν.

 

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι της ΝΔ πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα κάνει αριστερή στροφή στην πολιτική της ή θα συνεχίσει να ακολουθεί την πολιτική που επιβάλλει η συμφωνία με τους δανειστές;

H συμφωνία με τους δανειστές είναι υπό συνεχή επίπονη διαπραγμάτευση και βεβαίως δεν ήταν προϊόν πολιτικής επιλογής και βούλησης. Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη κατέδειξε το ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ, που συνίσταται στην αγαστή συνέργεια ακραιφνούς νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι, επομένως, θα τεθούν ξανά και έντονα οι διαχωριστικές γραμμές Δεξιάς-Αριστεράς, νεοφιλελευθερισμού και δημοκρατίας.

, , ,