Go to Top

Ομιλία στο νομοσχέδιο υπουργείου Δικαιοσύνης για την ευρωπαϊκή εντολή έρευνας

Ομιλία της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινής Βάκη στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Ευρωπαϊκή εντολή έρευνας στις ποινικές υποθέσεις – Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2014/41/ΕΕ».

«Από τη ΝΔ μας έχετε δηλώσει ότι θα θέλατε να επανέλθουν οι φυλακές τύπου Γ΄. Διότι φαίνεται ότι εσείς που δεν τρέφετε “αυταπάτες” για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες -όπως μας είπε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, γιατί τούτο αντίκειται άλλωστε “στην ανθρώπινη φύση”- δεν θα θέλατε μόνο την αριστερή παρένθεση, θα θέλατε και όλον τον ευρωπαϊκό δικαιικό πολιτισμό παρένθεση, θα θέλατε και τον Διαφωτισμό παρένθεση και τις μεγάλες διακηρύξεις των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη που γέννησε».

 

Ολόκληρη η ομιλία:

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Θα το άφηνα ασχολίαστο γιατί το βρήκα πολύ ευτελές ως επιχείρημα. Επειδή, όμως, το χρησιμοποίησαν πολλοί συνάδελφοι και από τη Νέα Δημοκρατία και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και φαίνεται ότι αποτελεί το νέο αφήγημά σας, ελλείψει κάποιου άλλου, το οποίο συνέχει το αρραγές, από το 2012, βεβαίως, μέτωπο ΝΔ-ΔΗ.ΣΥ, ας μου επιτρέψετε να κάνω ένα σχόλιο και επιτρέψτε μου να το εκφράσω κάπως φιλοσοφικώ τω τρόπω.

Μάθαμε, λοιπόν, σήμερα ένα νέο αξιολογικό κριτήριο θεμελίωσης δικαιικών κρίσεων. Μάθαμε σήμερα ένα νέο κριτήριο αποτίμησης της ορθότητας ή της μη ορθότητας ενός άρθρου, μιας διάταξης, ενός νομοσχεδίου. Θα πίστευε κανείς ότι αυτό το κριτήριο θα ήταν, παραδείγματος χάριν, κατά πόσον ένας νόμος ωφελεί το κοινωνικό σύνολο ή κατά πόσον ένας νόμος υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Και μας λέει, εν χορώ, η Νέα Δημοκρατία και η Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι εφεξής, το κριτήριό της για το αν θα καταψηφίζει ένα νόμο θα είναι ένα και μοναδικό, το κατά πόσον αυτός ο νόμος θα τυγχάνει συμφωνίας ή συναίνεσης μεταξύ των συγκυβερνώντων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Οποία σοβαρότης! Έτσι ασκείτε εσείς νομοθετική εξουσία; Με αυτά τα κριτήρια ψηφίζετε νόμους του κράτους, νόμους που εφαρμόζονται στον ελληνικό λαό; Αυτά είναι τα κριτήριά σας; Και μας κουνάτε και το δάχτυλο ότι ζητούμε τη συναίνεσή σας ή την ψήφο σας! Ποιος ζήτησε την ψήφο σας; Ποιος ζήτησε τη συναίνεσή σας; Δεν ζητάμε την ψήφο σας. Παρ’ όλα αυτά, σας ζητούμε να εκφέρετε γνώμη και να εκφράσετε τη θέση σας για τις τροπολογίες, για το νομοσχέδιο.

 

Εισέρχομαι τώρα στο κύριο μέρος του νομοσχεδίου και θα μου επιτρέψετε να πω δυο λόγια για κάποιες από τις τροπολογίες. Κατ’ αρχάς συζητούμε σήμερα την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία μιας Οδηγίας η οποία, σύμφωνα με την ορολογία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκαλείται «ευρωπαϊκός πυλώνας δικαιοσύνης, ασφάλειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο εν λόγω πυλώνας μπορεί να οδηγήσει σε κοινή αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος διασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία του κοινού ευρωπαϊκού χώρου χωρίς εσωτερικά σύνορα. Πρόκειται βεβαίως για μια διαδικασία αμφίσημη, που ευλόγως προκάλεσε και κάποιες ενστάσεις, που άπτονται της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, των κοινωνικών ελευθεριών, αλλά και του πυρήνα του εθνικού κράτους και της κυριαρχίας του σε κάποιους νευραλγικούς τομείς, όπως είναι αυτοί της δικαιοσύνης και της εσωτερικής ασφάλειας.

Εισάγοντας μια κοινή δικαστική μέθοδο, αυτή της ευρωπαϊκής εντολής έρευνας στις δικαστικές υποθέσεις, η ενσωμάτωση αποσκοπεί στην περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρώ παρ’ όλα αυτά ότι έχει διεξαχθεί μια αναλυτική και γόνιμη συζήτηση κατά τη διάρκεια της νομοτεχνικής επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή και το Υπουργείο επεξήγησε επιμέρους εφαρμοστικές πρόνοιες σε σχέση με την προαναφερθείσα προβληματική.

Θα ήθελα τώρα να αναφερθώ σε κάποιες τροπολογίες. Θα ξεκινήσω από αυτή που αναφέρεται στην αξιολόγηση στο Δημόσιο. Το τελευταίο πράγμα για το οποίο πρέπει να κατηγορήσετε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ότι δημιούργησε πελατειακό κράτος ή ότι έκανε ρουσφετολογικούς διορισμούς στο δημόσιο.

Οι κυβερνήσεις που δημιούργησαν το πελατειακό κράτος και τις τερατογενέσεις του, ήτοι ένα απολύτως δυσκίνητο και ανορθολογικό Δημόσιο, ένα Δημόσιο τρόπαιο και λάφυρο των πολιτικών και όχι του πολίτη, όταν ενέσκηψε η κρίση, απάντησαν στην κρίση με την κήρυξη ενός εργασιακού πολέμου. Ποιος ήταν αυτός; Να θυμίσουμε μερικά πράγματα: απολύσεις, διαθεσιμότητες, κατάργηση του τεκμηρίου της αθωότητας στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, τουτέστιν κοινωνικός αυτοματισμός και διάλυση του κοινωνικού κράτους.

Τι κάνουμε εμείς; Επαναφέραμε την εργασιακή ειρήνη και αποκαταστήσαμε την αξιοπρέπεια των υπαλλήλων, το κύρος των υπηρεσιών, αλλά και την αξιοκρατία της επιλογής των προϊσταμένων με τον ν. 4369/2016 που προέβλεπε τη δημιουργία μητρώου επιτελικών στελεχών.

Το πνεύμα των νομοθετικών πρωτοβουλιών για ένα ολοκληρωμένο σύστημα δημόσιας διοίκησης της χώρας δεν διαπνέεται από μεσαιωνικό, τιμωρητικό χαρακτήρα των κατ’ επίφαση αξιολογήσεων του νόμου Μητσοτάκη. Δεν είναι ανθρωποδιωκτικό. Είναι ανθρωποκεντρικό. Δεν τιμωρεί, αλλά βελτιώνει. Εμφορείται από τις αρχές της κοινωνικής λογοδοσίας και της συμμετοχικής δημοκρατίας και βεβαίως δεν λειτουργεί ως πρόσχημα απολύσεων ή ως άλλοθι για να εκχωρηθούν αρμοδιότητες της πολιτείας στους ιδιώτες.

Εισέρχομαι τώρα στην επόμενη τροπολογία που αφορά το θέμα της αποσυμφόρησης των φυλακών. Τα είπαν και οι προηγούμενοι ομιλητές. Θα ήταν κοινοτοπία να επαναλάβω ότι ο υπερπληθυσμός των ελληνικών φυλακών αποτελεί τροχοπέδη στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων.

Θα ήταν επίσης κοινοτοπία να πω ότι σε πολλούς τομείς ο ελληνικός Ποινικός Κώδικας είναι εξαιρετικά αυστηρός σε σχέση με τις ποινές, οι οποίες ορισμένες φορές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακόμη και ως εξοντωτικές. Για παράδειγμα, η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό ποινών ισόβιας κάθειρξης στην Ευρώπη. Άρα, λοιπόν, οι παρεμβάσεις για την απόλυση υπό όρους λειτουργούν με θετικό τρόπο και για το σωφρονιστικό σύστημα και για το κοινωνικό σύνολο.

Ένα από τα πρώτα νομοθετήματα αυτής της κυβέρνησης ήταν ο νόμος για την αποσυμφόρηση των φυλακών, ο νόμος Παρασκευόπουλου, όπως είθισται να τον αποκαλούμε. Το κράτος δικαίου, οι αρχές του νεωτερικού πολιτισμού από την εποχή του Τσέζαρε Μπεκαρία ερμηνεύουν τη δικαιοσύνη ως σωφρονισμό και βεβαίως υπερβαίνουν την ανταποδοτική της διάσταση, που αποτυπώνεται στο «οφθαλμός αντί οφθαλμού». Ο ποινικός κολασμός θωρακισμένος με ηθικές και ανθρωπιστικές αρχές δεν εκδικείται. Το αντίθετο, αποτρέπει μελλοντικές εκδηλώσεις εγκληματικής συμπεριφοράς.

Ο νόμος που είχαμε ψηφίσει τότε μας υπενθύμισε ότι οι φυλακές δεν είναι αποθήκες ανθρώπων και οι κρατούμενοι δεν είναι αόρατοι άνθρωποι-σκιές χωρίς δικαιώματα, που θα πρέπει να φτάσουν στο έσχατο όριο της βιολογικής τους υπόστασης. Επιτρέψτε μου να κάνω μνεία, διότι το πνεύμα αυτού του νόμου το κρατούμε, το φυλούμε ως κόρη οφθαλμού, σε κάτι παρά πολύ σημαντικό, στη μεγάλη συμβολή τότε αυτού του νομοσχεδίου που συνίστατο στην κατάργηση των κολαστηρίων -επειδή ακούσαμε πολλά πριν από συναδέλφους της αξιωματικής αντιπολίτευσης-, στην κατάργηση των διαβόητων φυλακών τύπου Γ΄ που σαφέστατα διέπονταν από τη λογική εξόντωσης των κρατουμένων.

Η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄, για την οποία είμαστε υπερήφανοι, ισοδυναμεί με την αποκατάσταση της δημοκρατίας, με την αποκατάσταση της ισότητας και της αναλογικότητας, των καταστατικών δηλαδή αρχών ενός κράτους δικαίου.

Βεβαίως, οι συνάδελφοι της ΝΔ μας έχετε δηλώσει ότι θα θέλατε να επανέλθουν αυτές οι φυλακές, διότι φαίνεται ότι εσείς που δεν τρέφετε «αυταπάτες» για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες -όπως μας είπε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, γιατί τούτο αντίκειται άλλωστε «στην ανθρώπινη φύση»- δεν θα θέλατε μόνο την αριστερή παρένθεση, θα θέλατε και όλον τον ευρωπαϊκό δικαιικό πολιτισμό παρένθεση, θα θέλατε και τον Διαφωτισμό παρένθεση και τις μεγάλες διακηρύξεις των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη που γέννησε. Μας τα είπατε ευθαρσώς πριν.

[…]

Οι νόμοι της φύσης δεν εφαρμόζονται στην κοινωνία. Αν συμβεί αυτό, τότε τα προνεωτερικά σας σχήματα θα συμπορευτούν με τις ακραίες νεοφιλελεύθερες δοξασίες της πλήρους απορρύθμισης της εργασίας, της ιδιωτικοποίησης της παιδείας. Μας είπατε ακόμα και να εκχωρηθεί και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε ιδιώτες.

Οι μαθητές δεν είναι πελάτες. Η δημόσια και δωρεάν παιδεία, για την προάσπιση της οποίας δόθηκαν μεγάλοι αγώνες σε τούτο τον τόπο, συνώνυμοι της δημοκρατίας, δεν είναι κρατικά μονοπώλια που φράζουν τον δρόμο στους επιχειρηματίες. Και οι επενδύσεις, που μας κουνάτε το δάκτυλο, δεν ταυτίζονται με τη λεηλασία της φύσης και του δημόσιου πλούτου.

Η χώρα δεν είναι Mπανανία και ο ευρωπαϊσμός «μένουμε Ευρώπη», εις τον οποίο ομνύετε, δεν είναι αποικιοκρατικού τύπου «Eldorado Gold». Ευρωπαϊσμός και επενδύσεις χωρίς κανόνες και όρους προστασίας της φύσης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι κάτι οξύμωρο. Όμως, το πρόγραμμά σας –κάτι που καταλάβαμε και σήμερα από την Ολομέλεια- είναι αυτό: καταστολή, ξύλο, απολύσεις και πλήρης ταύτιση με τους εκπροσώπους των funds, που λεηλατούν και ερημώνουν χώρες. Ο κοινωνικός δαρβινισμός του νεοφιλελευθερισμού, που προσφάτως προσπέρασε τρεις αιώνες Διαφωτισμού και πλαστογραφεί την ιστορία ερήμην των μεγάλων κοινωνικών αγώνων.

Σας ευχαριστώ.

, ,