Go to Top

Ομιλία στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017

Ομιλία της βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινής Βάκη κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017» (09/12).

Ακούγοντας τη συζήτηση που προηγήθηκε, μου ήρθαν στον νου οι στίχοι του Μανόλη Αναγνωστάκη: «φοβάμαι αυτούς που με καταλερωμένη τη φωλιά τους πασχίζουν τώρα να βρουν λεκέδες στη δική σου».

Η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της συζήτησης και ψήφισης του ετησίου προϋπολογισμού δεν είναι μόνο μια παράθεση μεγεθών και δεικτών. Είναι μια διαδικασία αναστοχασμού και απολογισμού, αυτοκριτικής και προβληματισμού ως προς την πολιτική και το όραμα μιας κυβέρνησης.

Ακούγοντας, λοιπόν, κανείς τις προηγηθείσες ομιλίες των πρώην συγκυβερνητών, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχει την αίσθηση ότι υπάρχει μια τομή του ιστορικού χρόνου, μια περιοδολόγηση μεταξύ της προ ΣΥΡΙΖΑ και της μετά ΣΥΡΙΖΑ εποχής. Πριν έρθει λοιπόν ο επάρατος λαϊκισμός στη  εξουσία, υπήρχε ανάπτυξη, άνθηση και ευημερία. Ένα «success story» διαρκείας που διέκοψε αίφνης και ισοπέδωσε ο οδοστρωτήρας της πρώτης φοράς Αριστεράς. Να θυμίσω, όμως, κάτι: Τον Ιανουάριο του 2015 παραδώσατε το υψηλότερο ποσοστό χρέους όλων των εποχών στο 181% του ΑΕΠ και τον εθνικό πλούτο εξαερωμένο κατά 25%, 177 δισ. ευρώ ΑΕΠ παραλάβαμε. Κάτω από το λούστρο των «success stories» ήταν η περίφημη πέμπτη αξιολόγηση που προέβλεπε 3,5% και 4,5% πρωτογενή πλεονάσματα και το χρηματοδοτικό κενό των 12.6 δισ. ευρώ που μας κληρονομήσατε μαζί με 27% ανεργία. Όσο για το περίφημο PSI, για το οποίο επαίρεσθε τόσο και το κραδαίνετε στην βραχυπρόθεσμη μείωση του χρέους που αποφασίστηκε την 5η Δεκεμβρίου, υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά: Με το PSI κουρεύτηκαν αποθεματικά φορέων του Δημοσίου, νοσοκομεία και πανεπιστήμια αλλά και ασφαλιστικά ταμεία που κατέρρευσαν.

Γιατί, βεβαίως, εσείς οι ακραιφνείς ευρωπαϊστές αλλά ο ευρωπαϊσμός σας εξαντλείται σε υπεράσπιση μίας άδικης και νεοφιλελεύθερης αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης, όπου οι πλούσιες χώρες απομυζούν τις φτωχές, χλευάζατε αυτήν την κυβέρνηση, διότι από την πρώτη μέρα που ανέλαβε πολιτικοποίησε και διεθνοποίησε το πρόβλημα του χρέους. Εμείς δεν σπεύσαμε να δώσουμε πιστοποιητικά βιωσιμότητας του χρέους για να κάνουμε αβίωτο τον βίο των πολιτών. Ούτε θριαμβολογούμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα που κάνουν ελλειμματική και τη ζωή και την αξιοπρέπεια των συνανθρώπων μας.

Εσείς, οι ακραιφνείς ευρωπαϊστές, που οποιαδήποτε αμφισβήτηση του φονταμενταλισμού των αγορών ισοδυναμεί με λαϊκισμό και που ζητούσατε πάση θυσία συμφωνία, ενδυθήκατε όψιμα τη λεοντή του αντιστασιακού και συμπαραστάτη των κοινωνικών στρωμάτων που πολτοποιήσατε και εγκαλείτε την κυβέρνηση για αντιαναπτυξιακή, υφεσιακή πολιτική δια των υψηλών φόρων. Εσείς, που οικοδομήσατε το σύστημα συνενοχής που έκλεινε πονηρά το μάτι στην φοροδιαφυγή μιας οικονομικής ολιγαρχίας και ταύτιζε την ανάπτυξη με τη φούσκα, τα θαλασσοδάνεια των εντιμότατων φίλων σας, τις λίστες. Φυγαδεύονταν οι ληστές στο βασίλειο των off shore και οι φτωχοί ήταν τα έρματα που πετάγονταν στον Καιάδα.

Προϋπολογίζουμε μέσα σε μια μνημονιακή μέγγενη που δεν επιλέξαμε αλλά μας επιβλήθηκε. Προϋπολογίζουμε μέσα σε μια Ευρώπη που εγκλωβίζεται από τη μία  στις συμπληγάδες ενός ιερατείου τεχνοκρατών υπαλλήλων του νεοφιλελευθερισμού, που συνθλίβουν λαούς και ισοπεδώνουν κοινωνίες χωρίς τη μπότα και το σίδερο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και από την άλλη μιας μνησίκακης ακροδεξιάς που εισπράττει δυστυχώς τον θυμό και την αγανάκτηση των πολιτών που βλέπουν να τους επιβάλλονται ερήμην τους αποφάσεις.

Προϋπολογίζουμε όντως μια πίτα μικρή που δεν χορταίνει όλους αλλά τουλάχιστον προσπαθούμε να τη μοιράσουμε δίκαια. Και προσπαθώντας να επουλώσουμε πληγές εξαθλιωμένων αδικούμε -χωρίς να το θέλουμε- και κάποιους άλλους. Από την πρώτη φορά Αριστερά, χάσαμε κι εμείς τον ύπνο μας, όχι για να απολύουμε όμως δημοσίους υπαλλήλους αλλά για να ξαναστείλουμε στους δουλειές τους σχολικούς φύλακες, καθαρίστριες, διοικητικού υπαλλήλους, τους απολυμένους της ΕΡΤ. Για να ξανακάνουμε προσβάσιμο το δημόσιο σύστημα υγείας σε 2.5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Για να ξανανοίξουν οι κλίνες στα νοσοκομεία και να προκηρυχθούν θέσεις προσωπικού που έχουν ήδη καλυφθεί. Για να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους χωρίς κενά. Για να σταματήσει η υποβάθμιση των πανεπιστημίων, χίλιες θέσεις μελών ΔΕΠ προκηρύξαμε.

Στον προϋπολογισμό που συζητούμε το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης από 95 εκ. ευρώ το 2015 ανέρχεται στα 760 εκ. ευρώ, προκειμένου να εφαρμοστεί καθολικά για 250.000 συνανθρώπους μας που διαβιούν κάτω από τα όρια της ακραίας φτώχειας. Γιατί από το δικό σας «success story» απουσίαζαν εκκωφαντικά τα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης για τα οποία μερίμνησε το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο 4320/15 επιδοτώντας σίτιση, ενοίκιο και ηλεκτρικό ρεύμα.

Ναι, είναι υψηλοί οι φόροι και οι προβλεπόμενοι δείκτες ανάπτυξης για το 2017 που είναι υψηλοί δεν μεταφράζονται ακόμη σε βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Ναι, υπάρχει δυσανεξία και δυσαρέσκεια που κανένα «success story» δεν απαλύνει. Οι υψηλοί φόροι είναι το αντίτιμο όμως να δοθούν 300 εκ. ευρώ στην παιδεία και στην υγεία. Είναι για να αναστηλωθεί στα ερείπια το κοινωνικό κράτος και για να δοθούν 100 εκ. ευρώ για την προστασία της πρώτης κατοικίας στα ευάλωτα στρώματα. Είναι για τις προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο: στον δημοσιονομικό χώρο που επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε προκειμένου να κάνουμε κοινωνική πολιτική ας υπολογιστούν τα μη παραμετρικά μέτρα που δεν προσμετρώνται στους στόχους. Και αυτά είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. «Ωραίο μου πλυντήριο» που ξέπλενε τους ημετέρους οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κατέφευγαν σε 99% περικοπές δαπανών και 1% μόνο από φόρους. Τον νόμο για το λαθρεμπόριο καπνικών και καυσίμων τον έφερε αυτή η κυβέρνηση, προκειμένου να δημιουργήσει πλεόνασμα για κοινωνικούς σκοπούς. Με αυτή την κυβέρνηση για πρώτη φορά πέρασαν από το ταμείο εκλεκτοί σας φίλοι και πλήρωσαν. Γιατί η κοινωνική δικαιοσύνη και η ισότητα δεν επιτάσσει οι φτωχοί της κρίσης και οι αόρατοι να ρίχνονται βορά στην φορολογική ασυλία που χαίρουν οι εκλεκτοί ολιγάρχες. Και σε αυτό το πνεύμα ήταν και το διάγγελμα του πρωθυπουργού για 617 εκ. ευρώ σύμφωνα για 1,6 εκ. συμπολίτες μας που παίρνουν σύνταξη κάτω από 850 ευρώ και για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που επλήγησαν από την προσφυγική κρίση.

Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή δονείται από έναν μεγάλο θυμό λαών που έγιναν πειραματόζωα αγορών. Κατευθύνετε την αγανάκτησή σας σε όσους επιχειρούν να αποδομήσουν το δικαίωμα της εργασίας, σε όσους επιχειρούν την διάλυση του κοινωνικού ιστού. Στηρίξτε όχι την κυβέρνηση αλλά ένα λαό που ζητά αξιοπρέπεια, που εδώ και χρόνια ζει με δανεικά και χωρίς μέλλον. Αυτή η ενίσχυση του κοινωνικού προϋπολογισμού προφανώς και δεν βρίσκει σύμφωνη τη ΝΔ. Γιατί εσείς συντονίζεστε με την ανάλυση μάλλον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επιθυμώντας φοροελαφρύνσεις για τους πλούσιους, ομαδικές απολύσεις και φόρους για τους εργαζόμενους και εξαθλίωση για τους συνταξιούχους. Αυτή τη συνταγή δεν εφαρμόσατε από το 2012 μέχρι το 2014; Αυτή την πολιτική δεσμεύεστε να εφαρμόσετε και στο μέλλον σε αρμονική συνεργασία και με το ΔΝΤ και το εργοδοτικό κεφάλαιο της χώρας.

Εμείς θα συνεχίσουμε να αποκρούουμε αυτό το μείγμα πολιτικής και θα παλέψουμε με όλα τα δυνατά μέσα για την ανασυγκρότηση της οικονομίας με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και με αιχμές την προστασία της εργασίας, του κοινωνικού κράτους και την ενίσχυση των κοινωνικών αγαθών.