Go to Top

Ομιλία στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σχετικά με το Brexit

Ομιλία της βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ και προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Μεγάλης Βρετανίας Φωτεινής Βάκη, στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης «οι θεσμικές εξελίξεις σε σχέση με την διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τη Δευτέρα 08-05-2017.

«Ας αναστοχαστούμε το φάντασμα της ακροδεξιάς που πλανάται πάνω από την ήπειρό μας, τις αποσχιστικές και αποσυνθετικές τάσεις που είναι σύμπτωμα μιας κρίσης. Ας γίνει μια ευκαιρία η ενάτη Μαΐου, η ημέρα της Ευρώπης, να αναστοχαστούμε την ταυτότητά μας και την προοπτική μας, αλλά και να αγωνιστούμε για μια δημοκρατική Ευρώπη των λαών».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου κι εμένα δύο λόγια, με την ιδιότητα μου, όχι του μέλους της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αλλά της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Μεγάλης Βρετανίας.

Είναι αναμφίβολο ότι το BREXIT, από νομικής και τεχνικής άποψης, είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία. Προβλέπω ότι έχουμε πολλά στάδια να διανύσουμε. Το πρώτο στάδιο ήταν το δημοψήφισμα. Το δεύτερο στάδιο ήταν η ενεργοποίηση του άρθρου 50 και έπεται συνέχεια, όσον αφορά την στάση του στο θέμα της ενιαίας αγοράς. Είναι μια διαδικασία, η οποία λέγεται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, με επιπτώσεις και κραδασμούς ενδεχομένως και στην οικονομία αλλά και σε άλλους τομείς της Ε.Ε.

Θεωρώ, λόγω της ιδιότητας μου, ότι οι σχέσεις μας και η Ομάδα Φιλίας, θα πρέπει να ενισχυθούν και ότι θα πρέπει να προβούμε σε ανταλλαγή ενημερωτικών και μη επισκέψεων. Είχαμε ήδη προγραμματίσει μια επίσκεψη στο Λονδίνο αλλά προκηρύχθηκαν οι εκλογές και αναβλήθηκε. Νομίζω όμως -και κάνω μια έκκληση- ότι θα πρέπει να ενισχυθούν αυτές οι επισκέψεις και η ενημέρωσή μας ένθεν κακείθεν.

Θα ήθελα, επίσης, κύριε Υπουργέ, να ξέρουμε  κάποια στιγμή με σαφήνεια, για το τι θα γίνει τελικά με τους Έλληνες φοιτητές. Είναι πολλοί οι Ευρωπαίοι φοιτητές στα Βρετανικά Πανεπιστήμια. Είναι  προσφιλής προορισμός των Ελλήνων φοιτητών και μάλιστα υπήρχαν ευνοϊκότερες διατάξεις, όπως ξέρετε, για τα δίδακτρα. Δηλαδή, τα δίδακτρα που κατέβαλαν οι φοιτητές μέλη της Ε.Ε., σαφώς ήταν χαμηλότερα από τους «overseas students», όπως λέγονται. Τώρα, τι μέλλει γενέσθαι θα  είναι ένα ζήτημα. Καλό είναι λοιπόν, να ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται όπως επίσης και με τους πολίτες της Ε.Ε. που εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία.

Επιτρέψτε μου να κλείσω κάπως γενικά και θεωρητικά, επειδή έγινε η αναφορά για την 9η Μαΐου, την ημέρα της Ευρώπης. Να την χαιρετίσουμε αυτή την ημέρα της Ευρώπης. Προσωπικά την χαιρετίζω με  φόβο και μεγάλες ανησυχίες, διότι στο μέλλον φοβάμαι ότι η Ευρώπη διατρέχει τον κίνδυνο να εκπέσει μόνο σε ένα γεωγραφικό προσδιορισμό και να απωλέσει την ψυχή της, να απωλέσει το κανονιστικό και αξιακό της πλεόνασμα. Διότι επί θεωρητικού εδάφους είναι αλήθεια ότι γεννήθηκαν και αποικιοκρατίες και ιμπεριαλισμοί και φασισμοί, που αναβιώνουν σήμερα δυστυχώς επικίνδυνα, αλλά γεννήθηκαν και οι ιδέες του Διαφωτισμού, των δικαιωμάτων, των μεγάλων νεωτερικών επαναστάσεων και των ριζοσπαστικών Συνταγμάτων.

Δυστυχώς, πρόσφατα γιόρτασε η ήπειρος μας τα εξηκοστά της γενέθλια, όχι μέσα σε πανηγυρισμούς και τυμπανοκρουσίες, αλλά με περισσή περίσκεψη, περισυλλογή και φαίνεται να τη βρήκαν αυτά τα εξηκοστά γενέθλια, όχι ως μια γοητευτική μεσόκοπη κυρία, αλλά σε ένα καλπάζον γήρας με ακρωτηριασμένο το ένα της μέλος. Διότι, μας ενδιαφέρει να δούμε και το πως οραματιζόμαστε αυτή την Ευρώπη χωρίς ένα μέλος της, τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά να δούμε και το BREXIT ως ένα σύμπτωμα μιας βαθύτατης κρίσης ταυτότητας και προοπτικής. Αυτή τη στιγμή, βλέπουμε ότι υπάρχουν αποσυνθετικές διαδικασίες ως απάντηση σε αυτή την υιοθετήσασα πολιτική μέσω εθνικιστικών περιχαρακώσεων. Αυτό θα πρέπει να προβληματίσει για την προοπτική και το μέλλον.

Για τις γαλλικές εκλογές -επειδή άκουσα να γίνεται μια αναφορά- δεν πανηγυρίζει κανείς και δεν θριαμβολογεί για τη νίκη του Μακρόν. Ανακουφιζόμαστε, όμως, που δεν ανήλθε στην εξουσία και δεν έγινε πραγματικότητα ο εφιάλτης της ακροδεξιάς και του φασισμού, που βλέπει ως νούμερο και ένα εσωτερικό εχθρό τον μετανάστη και που κατεδαφίζει κάθε έννοια δημοκρατικής αξίας και δικαιώματος.

Ας αναστοχαστούμε, λοιπόν, με αφορμή όλα αυτά, το φάντασμα της ακροδεξιάς που πλανάται πάνω από την ήπειρό μας, τις αποσχιστικές και αποσυνθετικές τάσεις που είναι σύμπτωμα μιας κρίσης.  Ας γίνει μια ευκαιρία, να αναστοχαστούμε την ταυτότητά μας και την προοπτική μας, αλλά και να αγωνιστούμε για μια δημοκρατική Ευρώπη των λαών.

Σας ευχαριστώ.

, , , ,