Go to Top

Ομιλία στη Βουλή για την επανασύσταση της ΕΡΤ

Το κείμενο της ομιλίας:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απόψε γράφεται ο επίλογος μιας 2χρονης ιστορίας, της ιστορίας ενός πραξικοπήματος κατά της δημόσιας ενημέρωσης που κατέδειξε περίτρανα ότι όρος ύπαρξης, το οξυγόνο του νεοφιλελευθερισμού, είναι ο ολοκληρωτισμός και το μαύρο.

Η ΕΡΤ έγινε βορά στο ολιγαρχικό καρτέλ της μνημονιακής προπαγάνδας. Οι δυόμισι χιλιάδες εργαζόμενοί της έγιναν η αναγκαία ανθρωποθυσία στο βωμό των νεοφιλελεύθερων κελευσμάτων, κελευσμάτων που συνοδεύτηκαν από τις οιμωγές και τους θρήνους για τους προνομιούχους απολυμένους που γέννησε μια υποτίθεται διεφθαρμένη και αργυρώνητη Μεταπολίτευση, ενώ οι τηλεθεατές έγιναν το λάφυρο των ιδιωτικών καναλιών, μαζί, βεβαίως, με τις ψηφιακές συχνότητες της Digea, τα οποία κανάλια, ευγνωμονούντα, έσπευσαν να εκτελέσουν το πολιτικό τους καθήκον.

Το μαύρο στην ΕΡΤ της 11ης Ιουνίου δεν ήταν μόνο το μαύρο στη δημοκρατία. Ήταν το μαύρο στη ζωή και στην αξιοπρέπεια των χιλιάδων εργαζομένων που ουδέποτε αποζημιώθηκαν και που κάποιοι απ’ αυτούς έφυγαν από τη ζωή σιωπηλά και αθόρυβα.

Ήταν, όμως, και το μαύρο του εκτρώματος της ΝΕΡΙΤ που στήσατε πάνω στα συντρίμμια της δημοκρατίας, όταν ο «στρατός» του κ. Δένδια κυνήγησε ξημερώματα της 7ης Νοεμβρίου 2013 όσες και όσους δεν επέστρεψαν ηττημένοι στα σπίτια τους, αλλά ξαναπήγαν με το κεφάλι ψηλά στο Ραδιομέγαρο, έδιναν νυχθημερόν μαθήματα αλληλεγγύης, συλλογικότητας και αυτοοργάνωσης και έκαναν ξανά τις λέξεις «δημοσιότητα» και «ενημέρωση» να αξίζουν το όνομά τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν το πρώτο πράγμα που έκαναν οι δικτατορίες στις διάφορες παραλλαγές και εκδοχές τους ήταν η ωμή βία της κατάληψης των μέσων και της λογοκρισίας, το καθ’ ημάς μνημονιακό καθεστώς των τελευταίων πέντε χρόνων κατέφυγε σε μια άλλη βία πιο βελούδινη, πλην αποτελεσματική, δηλαδή την προπαγάνδα. Η λογοκρισία καταστέλλει, αποκρύπτοντας και αποσιωπώντας. Η προπαγάνδα παραποιεί και μεταλλάσσει.

Οι ειδικοί σύμβουλοι και τα golden boys των golden συμβολαίων της ΝΕΡΙΤ πιστοί στις πρακτικές που εγκαλούσαν λυσσωδώς, τα καθόλου αγνώμονα ιδιωτικά κανάλια εν χορώ πυροβολούσαν κάθε βράδυ τους ελληνικούς καναπέδες με ριπές φόβου, τρόμου και μίσους. Εκφωνούσαν κηρύγματα της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας, της απόλυτης και αναπόφευκτης καταστροφής για την οποία είμαστε υπεύθυνοι και πρέπει να τιμωρηθούμε, εξέπεμπαν σήματα κινδύνου για τη γενικευμένη ανομία και διασάλευση της τάξης, για το ξέφραγο αμπέλι που κατήντησε η χώρα, κάθε φορά που το εύφλεκτο υλικό της αγανάκτησης και του θυμού, κάθε φορά που το εύφλεκτο υλικό της απελπισίας για μια ζωή άνεργη, άστεγη και ευτελισμένη απειλούσε την εξουσία τους. Κανάλια που γέννησαν τους αλήστου μνήμης τίτλους του τύπου «Οι καθαρίστριες κινήθηκαν εναντίον των ΜΑΤ», που ξέθαψαν από τη ναφθαλίνη τα εμφυλιοπολεμικά δίπολα «εθνικόφρονες και κομμουνιστοσυμμορίτες», αναβαπτίζοντάς τα σε εκσυγχρονιστές και ευρωπαϊστές υπέρμαχους της μνημονιακής πολιτικής αφενός και επικίνδυνους εθνολαϊκιστές αφετέρου, κατά την προσφιλή σας έκφραση, που φλερτάρουν με τους κουκουλοφόρους, τα γκαζάκια ακόμα και με τα καλάζνικοφ.

Μόνο που -οποίος παραλογισμός!- οι σημερινοί εθνικόφρονες είναι οι φερόμενοι νεοφιλελεύθεροι εκσυγχρονιστές που υπάγουν αριστερούς και τρομοκράτες στην ίδια κατηγορία και εξισώνουν κάθε κίνημα που αναπτύσσεται, κάθε μορφή συλλογικής αντίστασης με ανατροπή του νόμου και της τάξης.

Ήταν εκείνη η ενημέρωση της εικονικής πραγματικότητας των εγκληματιών μεταναστών ενός σκάρτου εμπορεύματος που έπρεπε να πάει στα αζήτητα και των λεβεντόπαιδων της Χρυσής Αυγής, φιλόστοργων, που προστάτευαν τις ανήμπορες γριούλες από τα αιμοδιψή σκουρόχρωμα τέρατα.

Στις γνωστές εκπομπές καναλιών που ανήκουν στους εραστές της διαπλοκής με το κράτος, η μόνιμη επωδός ήταν η καταδίκη της βίας από όπου κι αν προέρχεται. Για εκείνη τη βία που ασκήθηκε στους δυόμιση χιλιάδες απολυμένους θα μιλήσει κανείς; Για τους δώδεκα πρόωρους θανάτους απολυμένων της ΕΡΤ, που πέθαναν στη διάρκεια ενός χρόνου που κύλησε από το «μαύρο»; Μήπως για εκείνη τη δύσμοιρη τηλεφωνήτρια που βρέθηκε νεκρή από ανακοπή καρδιάς λίγες ώρες αφότου της ήρθε κατασχετήριο του σπιτιού της;

Απόψε επιστρέφει μια πραγματικά δημόσια ραδιοτηλεόραση, που δεν θα είναι θεραπαινίδα του κράτους, δεν θα είναι αγοραία, αλλά πολιτικά ακηδεμόνευτη, ανεξάρτητη και δίπλα στις ανάγκες της κοινωνίας. Και μαζί με αυτήν θα επιστρέψουν τα Μουσικά Σύνολα, οι περιφερειακοί σταθμοί που κράτησαν όρθιοι, το δορυφορικό πρόγραμμα, τα τρία κανάλια εθνικής εμβέλειας και ο διαδικτυακός ιστότοπος.

Επιστρέφουν, όμως, και οι παρανόμως απολύμενοι, που αντιστάθηκαν και για είκοσι δύο μήνες κράτησαν ανοιχτή τη φωνή και ζωντανή την εικόνα. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θα ξαναγίνουν νόμιμοι και θα επιστρέψουν, όπως θα επιστρέψουν αργότερα και οι καθαρίστριες στις δουλειές τους, οι εκπαιδευτικοί στις τάξεις τους, θυμίζοντάς μας ότι οι μόνοι αγώνες που πάνε χαμένοι είναι εκείνοι που δεν έγιναν».

, ,