Go to Top

Ομιλία κατά τη συζήτηση του σ/ν για το προσφυγικό

Ομιλία της Βουλευτή Κέρκυρας Φωτεινής Βάκη στην Ολομέλεια της Βουλής. Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης: «Οργάνωση και λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου, Αρχής Προσφυγών, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, σύσταση Γενικής Γραμματείας Υποδοχής, προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας (αναδιατύπωση)» (L 180/29.6.2013), διατάξεις για την εργασία δικαιούχων διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις».

«Συζητούμε σήμερα ένα εξαιρετικά κρίσιμο νομοσχέδιο, που έρχεται να ανατρέψει μια δέσμη αρνητικών πρακτικών, οι οποίες, όπως όλοι γνωρίζουμε, οδήγησαν τη χώρα μας σε διαδοχικές καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και από τον ΟΗΕ.
Η Ελλάδα, μέχρι να αναλάβει η παρούσα Κυβέρνηση την εξουσία, χαρακτηριζόταν ως «κολαστήριο» από τους διεθνείς οργανισμούς, όσον αφορά το επίπεδο διασφάλισης του δικαιώματος ασύλου.
Σήμερα, με το παρόν νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση, επιτρέψτε μου την άποψη, επιχειρεί μια διοικητική τομή. Δημιουργείται, επιτέλους, ένα πλέγμα διοικητικής διασφάλισης της Συνθήκης της Γενεύης, μέσω της δημιουργίας πραγματικών επιτροπών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και δευτεροβάθμιων επιτροπών προσφυγών.
Ταυτόχρονα, διασφαλίζονται απολύτως τρεις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου: Η πρόσβαση στην εξατομικευμένη εξέταση, η αρχή της μη επαναπροώθησης και η αρχή της νομικής συνδρομής.
Με το παρόν νομοσχέδιο η διοίκηση θα λειτουργήσει, επιτέλους, σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο πλαίσιο και οι αποφάσεις για τις αιτήσεις ασύλου θα εξετάζονται ακριβώς όπως επιτάσσει το διεθνές δίκαιο, δηλαδή σε εύλογο χρόνο.
Θα είχε στο σημείο αυτό, όμως, ενδιαφέρον να θυμηθούμε τι ακριβώς είχαν πράξει οι προηγούμενες Κυβερνήσεις από το 2003 και μετά, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε το πλαίσιο της κοινής πολιτικής για το άσυλο. Τι έκανε η Ελλάδα από το 2003 μέχρι το 2015 που ήρθε στην Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ; Αξίζει να θυμηθούμε μερικά πράγματα.
Ποιος μπορεί, για παράδειγμα, να ξεχάσει τις ουρές από τα ξημερώματα στην Πέτρου Ράλλη; Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη βία έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Αλλοδαπών; Για να πάρει ένας αλλοδαπός σειρά για να εξεταστεί το αίτημά του, έπρεπε να δώσει, κυριολεκτικά, μάχη. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις ασύλου σε εκκρεμότητα επί χρόνια; Όλος ο κόσμος γνώριζε ότι όποιος αλλοδαπός ήθελε να υποβάλει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα, τιμωρούνταν με τα διοικητικά δεσμά της μη εξέτασης.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις αποφάσεις κόλαφο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τις οποίες όλη η ανθρωπότητα έμαθε ότι η διοικητική κράτηση στην Ελλάδα προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια; Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις εικόνες ανθρώπων πακτωμένων μέσα στα κλουβιά στην Ορεστιάδα, να κρέμονται από τα κάγκελα, κλεισμένοι εκεί μέσα για μήνες; Ποιος μπορεί να ξεχάσει το κολαστήριο της Παγανής, στη Μυτιλήνη; Θυμάστε την Παγανή, συνάδελφοι;
Το ανατριχιαστικό, όμως, σε αυτή την υπόθεση δεν ήταν μόνο οι εικόνες ντροπής. Το χειρότερο ήταν ότι αυτό το διοικητικό μίσος –διότι περί μίσους επρόκειτο- ήταν ορθολογικά προσχεδιασμένο από τις κυβερνήσεις, διότι πίστευαν ότι όσο περισσότερο κόλαση έκαναν τη ζωή των ανθρώπων, τόσο περισσότερο θα τους απέτρεπαν από την κατάθεση αιτημάτων ασύλου. Μήπως κάποιοι ακόμα και σήμερα, ιδιαίτερα στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, έχουν τις ίδιες ιδέες; Έχουμε ακούσει μερικές τέτοιες, δυστυχώς, στο δημόσιο διάλογο, πρόσφατα.
Και σας ρωτώ, κύριοι της Αντιπολίτευσης: Εσείς που κυβερνήσατε όλα αυτά τα χρόνια, ντρέπεστε γι’ αυτό; Ντρέπεστε για τον πόνο που προκαλέσατε για τόσα χρόνια; Ντρέπεστε για το διεθνές όνειδος στο οποίο σύρατε τη χώρα;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν συνέβησαν, όμως, μόνο αυτά. Συνέβησαν και μερικά ακόμη. Αξίζει, για παράδειγμα, να θυμηθούμε ότι το 2003 η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε μια οδηγία για τις ελάχιστες προϋποθέσεις που αφορούν την υποδοχή των αιτούντων άσυλο στα κράτη-μέλη. Εκεί, λοιπόν, όλες οι χώρες υποχρεώνονταν να δημιουργήσουν δομές φιλοξενίας και να αξιοποιήσουν για τον λόγο αυτό σημαντικά κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες. Τι έκαναν οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι το 2015; Πολύ απλά, κορόιδευαν την Ευρώπη για χρόνια και δεν δημιούργησαν ούτε μία δομή φιλοξενίας. Θυμηθείτε ενδεικτικά και μόνο την τραγελαφική προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να πετάξει έξω τους πρόσφυγες και να ξεπουλήσει ακόμα και το οικόπεδο του μοναδικού κέντρου φιλοξενίας που υπήρχε στο Λαύριο. Να τα θυμηθούμε όλα αυτά, αξίζει τον κόπο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μέσα σε αυτούς τους λίγους μήνες, αυτή η ντροπή σταμάτησε, η εικόνα της χώρας άλλαξε διεθνώς, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στηρίζει πλέον της προσπάθειές μας και τα κολαστήρια ανήκουν στο δικό σας φρικτό παρελθόν. Ταυτόχρονα, υποδεχτήκαμε ένα τεράστιο κύμα προσφύγων, απελπισμένων ανθρώπων, μαζικά εκτοπισμένων από τον πόλεμο, με τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπρέπεια, με τη μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη, με τον μεγαλύτερο δυνατό σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και ενώ εδώ, πάλι κοινοτική νομοθεσία είχε προβλέψει μηχανισμούς για τέτοιες περιστάσεις από το 2001, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας επί χρόνια κορόιδευαν τους θεσμούς χωρίς να κάνουν καμία διοικητική προετοιμασία για τέτοιες περιστάσεις.
Σήμερα όλα αυτά αλλάζουν, δημιουργούνται ανοικτές δομές φιλοξενίας, αλλά και κατάλληλες προαναχωρησιακές δομές, οι οποίες προφανώς και δεν είναι φυλακές. Στις δομές αυτές οι άνθρωποι που δεν δικαιούνται προστασίας δεν κλείνονται για μήνες σε κλούβια, η αναχώρηση ακόμη και αν δεν μας ικανοποιεί, θα γίνεται πλέον σ’ ένα πλαίσιο σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η χώρα λοιπόν βαδίζει σ’ έναν άλλον διοικητικό δρόμο σε σχέση με το δικαίωμα ασύλου και η ειλικρινής αυτή προσπάθεια αναγνωρίζεται από τους διεθνείς θεσμούς. Κυρίως, όμως, αναγνωρίζεται από την ελληνική κοινωνία. Μια κοινωνία η οποία άνοιξε διάπλατα την αγκαλιά της στους πρόσφυγες και έκλεισε ερμητικά την πόρτα σ’ εσάς που με το διοικητικό όνειδος που προκαλέσατε στιγματίσατε για πάντα τη χώρα».

,