Go to Top

Μια μετανεωτερική μορφή δουλείας γένους θηλυκού

Ομιλία της Βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινής Βάκη, στην Υποεπιτροπή για την Καταπολέμηση της εμπορίας και της εκμετάλλευσης ανθρώπων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η συνεδρίαση στις 5-10-2016 είχε θέμα την αξιολόγηση της χώρας στο πλαίσιο της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση Ενάντια στην Εμπορία Ανθρώπων. Τη συνεδρίαση παρακολούθησε η ομάδα GRETA του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

«Η εμπορία ανθρώπων είναι ένα πολυδιάστατο, ένα πολυπρισματικό φαινόμενο, του οποίου όλες οι συνιστώσες, είτε είναι νομικές, είτε είναι κοινωνιολογικές, δεν έχουν αναδειχθεί με επάρκεια και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε και στη συζήτηση και στην ερμηνεία.

Είναι μια μετανεωτερική μορφή δουλείας η οποία προσβάλλει βάναυσα την ανθρώπινη προσωπικότητα και περιττό να πω, ότι δυστυχώς, ως επί το πλείστον, είναι γένους θηλυκού η εμπορία ανθρώπων, διότι οι γυναίκες είναι ένας εύκολος και ευάλωτος στόχος και το φαινόμενο αυτό επιτάθηκε, όχι νομίζω μόνο τώρα, αλλά και από τη δεκαετία του ‘90, κυρίως όταν ξεκίνησαν σε παγκόσμιο επίπεδο όλες οι ανακατατάξεις, ξεριζώθηκαν άνθρωποι, κατέρρευσαν συστήματα. Από την εποχή της κατάρρευσης των χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού είχαμε πάρα πολλά κρούσματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης κυρίως, και εμπορίας ανθρώπων και επιτάθηκε με το «προσφυγικό» -το τόνισαν οι συνάδελφοι προηγουμένως- με τα ασυνόδευτα παιδιά, που σαφώς υπάρχει πρόβλημα, και βεβαίως με τις γυναίκες.

Τυγχάνει να συμμετέχω και να εκπροσωπώ το Ελληνικό Κοινοβούλιο μια φορά το χρόνο, σε μια οργάνωση, ένα δίκτυο γυναικών στις Βρυξέλλες- το Femm – και εκεί είχε γίνει εκτενής συζήτηση για φαινόμενα σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών προσφύγων.

Θα πρέπει, λοιπόν, αυτό να μας απασχολήσει σοβαρά και να υπάρξουν κάποιες πολιτικές άμεσα, ανάχωμα προς αυτή την κατεύθυνση, ανάχωμα σε αυτές τις πρακτικές.

Επίσης, νομίζω ότι θα πρέπει να εστιάσουμε και σε μια άλλη φρικτή μορφή εκμετάλλευσης, το εμπόριο των ανθρώπινων οργάνων, όπου πληροφορούμαι ότι είναι η πέμπτη πιο κερδοφόρος δραστηριότητα -περίπτωση human trafficking- διεθνώς.

Είναι μια μορφή, επιτρέψτε μου την έκφραση, «ιδιότυπου κανιβαλισμού», ενός κανιβαλισμού που υπόκειται σε ανταλλακτική αξία και που γέμισε και με αυτόν, η τεράστια κρίση που μαστίζει χώρες και κυρίως του τρίτου κόσμου.

Θα πρέπει να δοθεί, λοιπόν, η δέουσα προσοχή και σε αυτή τη δραστηριότητα και θα συμφωνήσω, να υπάρχει μια διακυβερνητική συνεργασία και σε επίπεδο αποτελεσματικών μορφών ταυτοποίησης των διακινητών, γιατί απ’ ό,τι φαίνεται, είναι μια πολύ καλά οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα και είναι η τρίτη κατά σειρά οργανωμένη μορφή εγκληματικής δραστηριότητας, μετά την εμπορία όπλων και ναρκωτικών.

Νομίζω, ότι το νομικό πλαίσιο επίσης θα πρέπει να αυστηροποιηθεί και -το είπε συνάδελφος πριν, αναδεικνύοντας και την ενημέρωση, αλλά και την παιδαγωγική διάσταση- να μπει μάθημα σε σχολείο. Εγώ θα έλεγα, ότι οπωσδήποτε θα πρέπει να εισαχθεί και στα πανεπιστήμια, σε τμήματα κοινωνιολογίας, νομικής επιστήμης και ευρύτερα κοινωνικών επιστημών. Οπωσδήποτε θα πρέπει να υπάρχει ένα μάθημα, άλλωστε νομίζω ότι και η επιστημονική έρευνα σε αυτό το επίπεδο είναι ακόμα πρωτόλεια και θα μπορούσαμε και εμείς εδώ στη Βουλή, να διοργανώσουμε σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της Βουλής και σε συνεργασία με συναδέλφους από τα πανεπιστήμια, ένα συνέδριο με αυτό το αντικείμενο, ένα συνέδριο το οποίο μπορεί να αναδεικνύει και όλες τις συνιστώσες του φαινομένου – νομικές, κοινωνιολογικές και ούτω καθεξής».

, , ,