Go to Top

«Η κυβέρνηση δεν παραιτείται από τον αγώνα για την πάταξη της διαπλοκής»

«Να αναλάβει επιτέλους η ΝΔ τις συνταγματικές της ευθύνες για το ΕΣΡ», διαμηνύει μέσα από Το ΧΩΝΙ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση δεν παραιτείται επ’ ουδενί από τη σαφή της δέσμευση για το τέλος της ασυδοσίας του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου», διαβεβαιώνει Στο ΧΩΝΙ η Φωτεινή Βάκη.

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας επισημαίνει ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι «καθ’ όλα σεβαστές» αλλά όχι «στο απυρόβλητο της κριτικής», αφού η απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες «σημαίνει την επιστροφή 255 εκατομμυρίων ευρώ, από μια κοινωνία που ακόμη χειμάζεται από την κρίση στην οικονομική ολιγαρχία των καναλαρχών».

Επίσης, η κυρία Βάκη, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αδωνι Γεωργιάδη, αναφέρει ότι «αναβίωσαν τη χειρότερη εκδοχή αντικομμουνιστικής υστερίας του μετεμφυλιακού κράτους».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Με δεδοµένη τη στάση του ΣτΕ στο θέµα της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών, τι θα πρέπει να κάνει από εδώ και πέρα η κυβέρνηση;

Οι αποφάσεις της ∆ικαιοσύνης είναι καθ’ όλα σεβαστές και δεσµευτικές. Υπόκεινται, παρ’ όλα αυτά, σε αξιολογικές κρίσεις και δεν είναι στο απυρόβλητο της κριτικής διότι και οι κρίνοντες κρίνονται. ∆υστυχώς, η απόφαση περί αντισυνταγµατικότητας του νόµου ως προς τη διεξαγωγή του διαγωνισµού συνεπάγεται την ακύρωση του τελευταίου και την επιστροφή στο πρότερο καθεστώς παρανοµίας και πειρατείας του συνταγµατικά θεµελιωµένου δηµόσιου αγαθού της ενηµέρωσης, που συνέβαινε επί 27 έτη και είχε κριθεί, ούτως ή άλλως, αντισυνταγµατικό. Επιπλέον, η απόφαση περί αντισυνταγµατικότητας σηµαίνει την επιστροφή 255 εκατοµµυρίων ευρώ, από µια κοινωνία που ακόµη χειµάζεται από την κρίση, στην οικονοµική ολιγαρχία των καναλαρχών. Η κυβέρνηση δεν παραιτείται επ’ ουδενί από τη σαφή της δέσµευση για το τέλος της ασυδοσίας του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και από τον αγώνα της για την πάταξη της διαπλοκής. Από αύριο, ∆ευτέρα, η κυβέρνηση αναλαµβάνει νοµοθετική πρωτοβουλία για την προσωρινή ρύθµιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, µέχρι τη διεξαγωγή του διαγωνισµού αδειοδότησης από το Εθνικό Συµβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, τη διαδικασία για τη συγκρότηση του οποίου θα εκκινήσει αµέσως ο Πρόεδρος της Βουλής. Ας αναλάβει επιτέλους η Ν∆ τις συνταγµατικές της ευθύνες για το ΕΣΡ, τη συγκρότηση του οποίου έχει τορπιλίσει πλειστάκις.

Ποια πολιτικά συµπεράσµατα βγήκαν από το πρόσφατο συνέδριο του κόµµατός σας; Πώς βλέπετε την επόµενη µέρα του ΣΥΡΙΖΑ, µε δεδοµένη (και) τη δύσκολη πολιτική που εφαρµόζετε;

Αριστερή διακυβέρνηση σε ένα παγκόσµιο νεοφιλελευθερισµό, οι πολιτικές του οποίου ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου στην ακροδεξιά στην Ευρώπη, είναι ένα πρωτόγνωρο και δύσκολο εγχείρηµα. Αναλάβαµε να δώσουµε τη µάχη της διακυβέρνησης µέσα σε ένα δυσµενές ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, παραµένοντας προσηλωµένοι στους βασικούς µας στόχους: την ενίσχυση του µετώπου ενάντια στο νεοφιλελευθερισµό, την έξοδο από την κρίση και την προσπάθεια οικοδόµησης κοινωνικού κράτους. Γι’ αυτό και το συνέδριο έδωσε την κατεύθυνση προς έναν ΣΥΡΙΖΑ µελών, που θα ενδυναµώνει καθηµερινά τη σχέση του µε τις κοινωνικές τάξεις που εκπροσωπεί και θα απευθύνεται σε όλες τις δυνάµεις που εναντιώνονται στη πολιτική της λιτότητας, που επιβάλλουν τα νεοφιλελεύθερα ιερατεία.

Με τη συµµετοχή στελεχών του κόµµατος στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής, οι πολιτικοί σας αντίπαλοι σάς κατηγορούν για «κοµµατικοποίηση της κυβέρνησης». Τι απαντάτε;

Η ιδέα ενός «ενιαίου πολιτικού κέντρου», µε την κεντρική επιτροπή να αποτελεί το κρίσιµο και αποφασιστικό όργανο και την πολιτική γραµµατεία να επιτελεί εκτελεστικό ρόλο, αποσκοπεί στην υπέρβαση ενός στρεβλού διπόλου: Από τη µια ενός κόµµατος εµφανώς διακριτού από την κυβέρνηση και από την άλλη ενός κόµµατος που αποτελεί χειροκροτητή και ουρά της. Το µεγάλο στοίχηµα είναι να γίνει το κόµµα «αισθητήρας» της κοινωνίας, συλλογικός διανοούµενος που θα ασκεί εποικοδοµητική κριτική στο κυβερνητικό έργο, αλλά την ίδια στιγµή και ένα κόµµα-συλλογικός εργάτης, που θα συνεισφέρει τόσο στο νοµοθετικό έργο όσο και στη λήψη αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας.

Πώς κρίνετε τις τελευταίες τοποθετήσεις στελεχών της Ν∆, όπως της κυρίας Ασηµακοπούλου, που έκανε λόγο για πρακτικές της κυβέρνησης που θυµίζουν «παρακράτος» και προσοµοιάζουν µε την εξόντωση των Εβραίων από τον Χίτλερ, ή του Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος θυµήθηκε στη Χίο τη ρητορική του µετεµφυλιακού κράτους και του αντικοµµουνισµού της δεκαετίας του ‘50;

Τα στελέχη της Ν∆ που, πριν την πρώτη αξιολόγηση, εγκαλούσαν τους θεσµούς για «σκανδαλώδη επιείκια απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση», υποθηκεύοντας το µέλλον της χώρας σε µικροπολιτικές σκοπιµότητες, θα έκαναν καλά να αναζητήσουν τους νοσταλγούς του Χίτλερ σε όσους στην Ευρώπη απαγόρευαν κάθε ρητή αναφορά στη λέξη «κοµµουνισµός», σβήνοντας κάθε ίχνος αντιναζιστικής µνήµης, όρθωναν φράχτες στους πρόσφυγες και έκαιγαν καταυλισµούς. Να τους αναζητήσει όµως και σε φίλους και συνδαιτηµόνες της παράταξής της, γνωστούς δηµάρχους που απαγόρευαν στα προσφυγόπουλα την είσοδο στα σχολεία για να µη «µολύνουν» τα δικά µας παιδιά ή αξίωναν να µαθαίνουν γράµµατα στους καταυλισµούς, αλλά και σε όσους υποδαύλιζαν, συµπαραστεκόµενοι, ακροδεξιά στοιχεία που προπηλάκιζαν πρόσφυγες στα νησιά, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου περί «ισλαµοποίησης» και νόθευσης της εθνικής µας καθαρότητας. Η δήλωση του αντιπροέδρου της Ν∆ αναβίωσε τη χειρότερη εκδοχή αντικοµµουνιστικής υστερίας του µετεµφυλιακού κράτους, άρρηκτα συνυφασµένου µε τόπους εξορίας και µαρτυρίου αριστερών, µε πιστοποιητικά κοινωνικών φρονηµάτων και µε το παρακράτος της ∆εξιάς, που στελέχη της Ν∆ αποδίδουν ανιστόρητα στην παρούσα κυβέρνηση! Είναι όµως και απτό τεκµήριο της επιλογής της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να µεταµορφωθεί σε µια ρεβανσιστική Ακροδεξιά, διότι ο κ. Γεωργιάδης είναι αντιπρόεδρος της παράταξης και όχι ένας απλός βουλευτής.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά την -εδώ και τώρα- διευθέτηση του ελληνικού χρέους, συνδέοντας την οποιαδήποτε λύση µε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Σε περίπτωση µη επίτευξης του στόχου αυτού, µπορούν να έχουν βάση τα σενάρια που διακινούν συγκεκριµένα µίντια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες µέσα στο Γενάρη, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ -όπως λένε τα ίδια κέντρα- να έχει κάποιο αφήγηµα, όπως ότι «προσπάθησε αλλά δεν τον άφησαν οι εταίροι»;

Στόχος της κυβέρνησης είναι, µετά το κλείσιµο της δεύτερης αξιολόγησης, να υπάρξουν αποφάσεις για το ζήτηµα της διευθέτησης του χρέους, ώστε εν συνεχεία η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραµµα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ο πρωθυπουργός ζητά τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, στηριζόµενος σε µια συγκεκριµένη συµφωνία, αυτή του Eurogroup του περασµένου Μαΐου, όταν συνοµολογήθηκε ο χάρτης αποµείωσης του χρέους, στον οποίο εντάσσονται και τα βραχυπρόθεσµα µέτρα.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, αυτά διακινούνται από την αξιωµατική αντιπολίτευση, η οποία ελλείψει πολιτικών επιχειρηµάτων ζητά προκήρυξη εκλογών σχεδόν κάθε µέρα. Η παρούσα κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη θητεία της. Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια στη Ν∆. Η κυβέρνηση δεν κινείται µε «αφηγήµατα» και κρυφούς σχεδιασµούς.

Οι διαπραγµατεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση ξεκίνησαν µε ανυποχώρητους των εκπροσώπους των δανειστών, κυρίως στα εργασιακά.

Πρέπει να µπει ένα τέλος στην απορρύθµιση της αγοράς εργασίας και αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης, σε αντίθεση µε προηγούµενες κυβερνήσεις, που δέχονταν χωρίς δεύτερη σκέψη ακόµη και τις πιο ακραίες προτάσεις. Μπορεί µερίδα των δανειστών, κατά τις διαπραγµατεύσεις, να θέτει εµπόδια στα εργασιακά θέµατα, ωστόσο, βούληση της κυβέρνησης είναι να µην υπάρξει καµία απόκλιση από το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτηµένο.

, , ,