Go to Top

Είμαστε απέναντι στη νεοφιλελεύθερη «ιερά» συμμαχία στην Ευρώπη

Δευτερολογία της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινής Βάκη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σ/ν του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, Τέλη – Παράβολα, Οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, Ηλεκτρονικές συναλλαγές, Τροποποιήσεις του ν. 4270/2014 και λοιπές διατάξεις» (19-12-2016).

«Δεν σκόπευα να πάρω τον λόγο, άλλωστε εκτενή αναφορά στα άρθρα του προς ψήφιση νομοσχεδίου έκανα στην Ολομέλεια της Παρασκευής, όπου είχαμε τη συζήτηση επί της αρχής και δεν σκόπευα να πάρω τον λόγο σήμερα, εάν δεν είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις ορισμένων βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το ΦΠΑ στα νησιά, αλλά και τη 13η σύνταξη, για την οποία έγινε τόσος πολύς λόγος.

Κατ’ αρχάς, να ξεκινήσω από κάποιες επισημάνσεις με βάση τους προλαλήσαντες της Νέας Δημοκρατίας. Ολοφύρεστε και εξεπλάγητε από τις τροπολογίες τις οποίες έφεραν εδώ υπουργοί και βουλευτές. Καλώς ήλθατε, συνάδελφοι, στον κοινοβουλευτικό πολιτισμό και ευταξία. Και να σας θυμίσω ότι επί ημερών σας δεν ήταν εξαίρεση, αλλά ήταν κανόνας πράξεις οι νομοθετικού περιεχομένου, νομοσχέδια μεταμεσονύχτια με τριψήφιο αριθμό τροπολογιών, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν υπόκειντο σε διαβούλευση και ψηφίζονταν άρον-άρον κλπ.

Δεύτερη παρατήρηση, θρήνος μεγάλος για την όντως άδικη άρση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, που ήταν μέρος μιας συμφωνίας, την οποία δεν επιλέξαμε, αλλά μας επιβλήθηκε. Να σας θυμίσω, όμως, το e-mail Χαρδούβελη, το οποίο καλά θα κάνετε να το ξαναδιαβάσετε. Ήδη σε αυτό το e-mail προβλεπόταν η άρση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά και το είχατε ήδη εσείς ρίξει βορά στους δανειστές. Τα δάκρυα λοιπόν κροκοδείλια.

Και για την κατηγορία της νησιωτικότητας, ναι όντως, είναι μια συνταγματικά θεμελιωμένη έννοια και την προβλέπει το άρθρο του Συντάγματος. Μόνο που για να μην είναι ένα κενό άρθρο του Συντάγματος χρειάζονται και κάποιες πολιτικές πρωτοβουλίες ενεργοποίησής της. Εσείς σε ποια κατεύθυνση κινηθήκατε; Στο να εξαντλείτε, όπως τόνισε και ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, τη νησιωτικότητα και τις πολιτικές για τη νησιωτικότητα στον ΦΠΑ και μόνο σε αυτό; Με τα σχολεία τι γινόταν; Με το πρόβλημα των κενών στα σχολεία, των δασκάλων; Με τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία στα νησιά; Με τις επιχειρήσεις, την επιχειρηματικότητα; Επιλεκτική, λοιπόν, η μνήμη και σε αυτά.

Με βάση την τροπολογία που θα ψηφίσουμε σήμερα, θα ήθελα να ρωτήσω τι ακριβώς θέλετε. Να τιμωρήσουν οι δανειστές την Ελλάδα; Να επιβληθεί η γραμμή Σόιμπλε, επειδή αυτή η κυβέρνηση αποφάσισε να στηρίξει από το υπερπλεόνασμα στόχων τους νησιώτες και τους συνταξιούχους; Μήπως αδημονείτε να αποτύχει η εθνική προσπάθεια για τη διαπραγμάτευση για να επιστρέψετε στην εξουσία, που νομίζετε ότι αυτοδικαίως σας ανήκει;

Έχει κανείς την αίσθηση ότι έχετε αποφασίσει να υποδυθείτε έναν δεύτερο ρόλο. Από δικηγόροι των καναλαρχών, έχετε αποφασίσει να αναλάβετε ανερυθρίαστα τον ρόλο του τοποτηρητή των συμφερόντων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των Γερμανών τραπεζιτών. Νομίζετε ότι με τον “αέρα” των κατασκευασμένων δημοσκοπήσεων των καναλαρχών και τη συντονισμένη προπαγάνδα τους, αλλά και με τη στήριξη των ακραίων παικτών της Ευρώπης, των ευρωπαίων συντηρητικών, θα καταφέρετε να επανέλθετε στην εξουσία. Και για να το πράξετε, βεβαίως, αυτό πηγαίνετε στις Βρυξέλες και υπόσχεστε όχι συμφωνίες αλήθειας, αλλά συμφωνίες ντροπής. Παρακαλάτε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να στηρίξει την εμπλοκή στην αξιολόγηση, υποσχόμενοι ότι όταν θα έρθετε στην εξουσία, θα τα υπογράψετε όλα. Θα υπογράψετε από μόνοι σας, ενδεχομένως, τη μείωση των συντάξεων, τις απολύσεις, τη μείωση του αφορολόγητου και τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, ώστε να γυρίσει πίσω και το ΔΝΤ και ταυτόχρονα να κεφαλαιοποιήσει για τις δικές του εκλογές τις νέες θυσίες του Ελληνικού λαού ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Εμείς παλέψαμε και συνεχίζουμε να παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις, προκειμένου να ανατραπεί αυτή η ιερά συμμαχία των νεοφιλελεύθερων και των νεοσυντηρητικών στην Ευρώπη εναντίον της Ελλάδας. Και διαλέξαμε με ποιους είμαστε, καθαρά. Με τους χαμηλοσυνταξιούχους και με τους νησιώτες είμαστε. Εσείς με ποιους είστε; Με το ΔΝΤ; Με τους πιο νεοσυντηρητικούς εκφραστές του τραπεζικού κεφαλαίου στην Ευρώπη; Με ποιους;

Τα μέτρα που φέραμε προς ψήφιση προκύπτουν από την υπεραπόδοση των εσόδων, μέσω των μη παραμετρικών μέτρων που βασίζονται στη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η Νέα Δημοκρατία δεν είχε καταφέρει αυτά τα αποτελέσματα, γιατί πολύ απλά δεν ήθελε να πατάξει τη φοροδιαφυγή και προτιμούσε να κόβει δαπάνες από τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Προτιμούσε να καρατομεί δασκάλους, γιατρούς, καθαρίστριες και πρόσφερε εκείνο το ματωμένο πλεόνασμα στο ΔΝΤ ως λύτρα για την παραμονή της στην καρέκλα της εξουσίας.

Και σας ρωτώ: Είναι αχρείαστη τελικά η κίνηση αυτή της αναστολής του ΦΠΑ στα νησιά; Είναι αχρείαστο αυτό το επίδομα στους συνταξιούχους; Ποιον να ακούσουμε ακριβώς; Τον Τόμσεν να ακούσουμε; Τον Σόιμπλε; Αυτούς που σας έβαζαν να υπογράφετε έντεκα μειώσεις συντάξεων και σαράντα πέντε χιλιάδες απολύσεις; Είναι μονομερής ενέργεια; Γιατί ακούσαμε και τέτοια, “αχρείαστη ενέργεια”, “μονομερής ενέργεια”, “ανήθικος ο Έλληνας πρωθυπουργός”, «νταηλίκια». Είναι μονομερής ενέργεια η απόδοση αυτού του υπερπλεονάσματος από την κυβέρνηση ή μήπως το πρόβλημά σας προέρχεται από τη μείωση της φοροδιαφυγής, η οποία είναι και το προσφιλές σπορ διαφόρων πολιτικών σας φίλων;

Με αυτό το νομοσχέδιο και με τις τροπολογίες για τη στήριξη των πολιτών που δοκιμάζονται αυτήν τη στιγμή, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις της για την τήρηση μιας συμφωνίας χωρίς κοινωνική κατεδάφιση. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνει την πρόθεσή της για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και για κοινωνική δικαιοσύνη από το πλεόνασμα των εισπράξεων των μη παραμετρικών εσόδων. Εσείς τι ακριβώς υπόσχεστε; Τη ληστεία της εργασίας και της παράδοσης των λαφύρων στο ΔΝΤ; Αυτό κάνατε στο παρελθόν και αυτό φαίνεται να κάνετε πρόθυμα και τώρα.

Οι πολίτες αυτής της χώρας, όμως, ξέρουν και με ποιους είστε και τι θέλετε και ποια συμφέροντα εκπροσωπείτε.

Επιτρέψτε μου να κλείσω με μια καλόπιστη παρατήρηση. Επειδή ενδέχεται να σας καλέσουν στο τηλέφωνο οι ξένοι συνομιλητές σας, καλό θα ήταν μέχρι τη ψηφοφορία να κλείσετε τα τηλέφωνά σας. Όχι τίποτε άλλο, αλλά μην εκτεθείτε για μια ακόμα φορά έπειτα από την έκθεση που έχετε υποστεί με την απουσία σας από τη ψηφοφορία για το επίδομα στους συνταξιούχους».