Go to Top

Δημόσιες επενδύσεις στη διαχείριση διαδραστικής ορυζοκαλλιέργειας και την καθετοποίηση της παραγωγής ρυζιού με την κατασκευή ορυζόμυλων στις ζώνες διαδραστικής ορυζοκαλλιέργειας

Ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους κ. κ. Υπουργούς Οικονομικών / Περιβάλλοντος και Ενέργειας / Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού / Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων / Υποδομών, Μεταφορών και ΔικτύωνΜε την αρ. 1296/19.11.2015 ερώτησή μας θέσαμε υπόψη των Υπουργών ότι η διαδραστική ορυζοκαλλιέργεια αναπτύχθηκε παγκοσμίως για πρώτη φορά μέσω του δημόσια επιδοτούμενου Προγράμματος Αύξησης Βιότοπων Υδρόβιας Ορνιθοπανίδας (Waterbird Habitat Enhancement Program) στην κοιλάδα του Σακραμέντο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο σημειωτέον είναι παγκοσμίως μοναδικό στο είδος του, προέκυψε από μια συνεργατική προσπάθεια της Υπηρεσίας Προστασίας Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ («NRCS»), της «California Rice Commission», της «Audubon California», της «Point Blue Conservations» και της «Science Nature Conservancy» με σκοπό να γίνουν και τα δύο, δηλαδή και να καλλιεργείται ρύζι και να αυξηθεί ο βιότοπος για τα πουλιά.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από την NRCS με το ποσό των 10.000.000 δολαρίων με σκοπό την ενίσχυση 400.000 στρεμμάτων ορυζώνων στην Καλιφόρνια. Οι ορυζώνες της Καλιφόρνια χρησιμοποιούνται από 230 είδη άγριας ορνιθοπανίδας, υδρόβια ορνιθοπανίδα και εκατοντάδες χιλιάδες παρόχθια πουλιά. Δύο ουσιώδη συστατικά στοιχεία του προγράμματος είναι: α) η ρηχή (βάθος 5 ίντσες) πλημμύριση των ορυζώνων μετά τον αλωνισμό (φθινόπωρο και χειμώνα) με πολτοποίηση των αχύρων μέσα στο νερό και β) ο συγχρονισμός της γεωργικής ορυζοκαλλιέργειας με τον ετήσιο κύκλο ζωής του υδρόβιου αποδημητικού πτηνού συνοδευόμενος από βαθμιαία πλημμύριση και αποστράγγιση. Η εν λόγω πρακτική τριπλασίασε τον αριθμό των πουλιών σε σχέση με την απότομη ολική αποστράγγιση. Πολλά πουλιά δεν αναχωρούν για τις αρκτικές περιοχές πολλαπλασιασμού μέχρι να έλθει ο Μάιος. Οι γεωργικές πρακτικές του προαναφερθέντος προγράμματος οδηγούν σε μια στρεμματική απόδοση των 907 κιλών το στρέμμα. Το ρύζι των περιοχών του προγράμματος δεν είναι γενετικά τροποποιημένο, ενώ η ποιότητα του νερού ελέγχεται από ομοσπονδιακούς και πολιτειακούς φορείς.

Αντίθετα στη χώρα μας, τα γεωργικά απόβλητα (ρυζάχυρο) μετά τον αλωνισμό καίγονται με βλαπτικές για την ατμοσφαιρική ρύπανση συνέπειες, αν αναλογιστεί κανείς λχ την καύση του ρυζάχυρου στο Δέλτα Αξιού – Λουδία και Αλιάκμονα σε μια έκταση πάνω από 80.000 στρέμματα. Επίσης, στις περιοχές με ορυζοκαλλιέργεια, (Δέλτα Αξιού – Λουδία Αλιάκμονα, κοιλάδα Σερρών που απολήγει και στην λίμνη Κερκίνης, κοιλάδα Λαμίας, Αιτωλοακαρνανία) συναντάται μια πλούσια άγρια ορνιθοπανίδα, που προστατεύεται τόσο σε κοινοτικό όσο και σε διεθνές επίπεδο (λχ σύμβαση Ραμσάρ για το Δέλτα Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα).

Επομένως, η λειτουργία συστημάτων διαδραστικής ορυζοκαλλιέργειας στις λεκάνες απορροής των ποταμών Σπερχειού, Στρυμόνα, Αχελώου, Αλιάκμονα και Αξιού (Δέλτα Θεσσαλονίκης), θα μπορούσε να ενταχθεί στο επικείμενο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική που προαναφέρθηκε. Τα εν λόγω συστήματα διαδραστικής ορυζοκαλλιέργειας θα μπορούσαν, επίσης, να συνοδεύονται από την ίδρυση και λειτουργία ισάριθμων ορυζόμυλων, οι οποίοι θα οδηγούσαν σε αύξηση της προστιθέμενης αξίας και του εισοδήματος των ορυζοκαλλιεργητών.

Τονίζουμε ότι η πολλαπλή ένταξη της προγραμματικής πρότασης που προαναφέραμε σε περισσότερες από μία επενδυτικές προτεραιότητες θέτει και προτεραιότητα στη χρηματοδότηση αυτής της πρότασης σε σχέση με άλλες προγραμματικές προτάσεις.

Σημειώνουμε επίσης στις 24.06.2015 οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί ορυζοκαλλιεργητών της Χαλάστρας με ετήσια παραγωγή ρυζιού περί τους 70.000 τόνους κατέθεσαν αιτιολογημένο Υπόμνημα στον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου στο Δέλτα Αξιού, που συγκαταλέγεται στους συνδιαμορφωτές του ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ, με αίτημα τη διοργάνωση ημερίδας για τη δυνατότητα να επιλέγουν οι καλλιεργητές τη διαδραστική ορυζοκαλλιέργεια.Ο εν λόγω Φορέας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα των προαναφερόμενων Συνεταιρισμών αλλά ούτε κοινοποίησε το Υπόμνημα στα Υπουργεία που αναφέρονται στην ερώτησή μας!

Με βάση τα ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Γιατί το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (ΑΠ18111/23.12.2015 έγγραφο), δεν εντάσσει την παραπάνω προγραμματική πρόταση στις προαναφερόμενες επενδυτικές προτεραιότητες;

2) Πώς σκοπεύουν να καταρτίσουν και να υλοποιήσουν ένα πανελλαδικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων: α) στη διαχείριση διαδραστικής ορυζοκαλλιέργειας και β) στην καθετοποίηση της παραγωγής ρυζιού με την κατασκευή ορυζόμυλων στις ζώνες διαδραστικής ορυζοκαλλιέργειας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Αυλωνίτου Ελένη
Βάκη Φωτεινή
Γάκης Δημήτριος
Γιαννακίδης Ευστάθιος
Δέδες Ιωάννης
Εμμανουηλίδης Δημήτριος
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Θηβαίος Νικόλαος
Καρακώστα Ευαγγελία
Κατριβάνου Βασιλική
Κατσαβριά – Σιωροπούλου Χρυσούλα
Λάππας Σπυρίδων
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουμουλίδης Θεμιστοκλής
Μουσταφά Μουσταφά
Μπγιάλας Χρήστος
Ντζιμάνης Γεώργιος
Πάλλης Γεώργιος
Πρατσόλης Αναστάσιος
Πάντζας Γεώργιος
Παπαδόπουλος Νικόλαος
Παπαφιλίππου Γεώργιος
Ρίζος Δημήτριος
Σταμπουλή Αφροδίτη
Σεβαστάκης Δημήτρης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σύνδεσμος Ερώτησης

, , ,