Go to Top

Για τη λειτουργία των σχολικών βιβλιοθηκών

library

Ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων:


Ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η λειτουργία της σχολικής βιβλιοθήκης, εντάχθηκε με καθυστέρηση δεκαετιών στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Οι πρώτες δημιουργήθηκαν από φιλότιμες προσπάθειες εκπαιδευτικών, σε συνεργασία με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων καθώς και τοπικούς φορείς και λειτουργούν σε αυτόνομη βάση. Ο μεγάλος όμως αριθμός σχολικών βιβλιοθηκών (757) δημιουργήθηκε την προηγούμενη δεκαετία, σε όλη την Ελλάδα σε πλαίσιο αυστηρών προδιαγραφών μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης. Κάθε μία διαθέτει συλλογή 5.000 τίτλων εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας (περιοδικών, βιβλίων και πολυμέσων) με οπτικοακουστικό εξοπλισμό καθώς και πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Πολλές από αυτές λειτούργησαν υποδειγματικά χάρη κάποιων εμπνευσμένων εκπαιδευτικών με ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση στο θέμα. Παρείχαν, σημαντικές ποιοτικά υπηρεσίες στους μαθητές των σχολικών μονάδων αλλά και της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας. Ιδιαίτερα ορισμένες εξ αυτών αποτέλεσαν εκπαιδευτικά, ψυχαγωγικά, μορφωτικά και ευρύτερα πολιτιστικά κύτταρα εντός των οποίων διεξήχθησαν σημαντικές εκδηλώσεις όπως ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, μαθητικών εργασιών κλπ. Σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών που τοποθετήθηκαν ως υπεύθυνοι των Βιβλιοθηκών, επειδή πίστεψαν στο θεσμό, επιμορφώθηκαν από μόνοι τους σε θέματα Βιβλιοθηκονομίας.

Οι 757 σχολικές βιβλιοθήκες , που ήταν εμβλήματα τιμής κι έργου όσων τυχερών Γυμνασίων και Λυκείων διέθεταν μία από αυτές, έπαυσαν να λειτουργούν συστηματικά εδώ και πέντε χρόνια με απόφαση της πρώην υπουργού Παιδείας κ. Α. Διαμαντοπούλου, για να εξοικονομηθεί σημαντικός αριθμός Εκπαιδευτικού Προσωπικού. Στην πραγματικότητα από την αρχή της δημιουργίας τους, η πολιτεία δεν στήριξε όπως θα έπρεπε το ρόλο τους. Δεν υπήρξε ποτέ συστηματική ενημέρωση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για τον τρόπο χρήσης τους, για τις υπηρεσίες που μπορούν αυτές να προσφέρουν και την εν γένει συμβολή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν δόθηκε ποτέ η ετήσια επιχορήγηση που αναφερόταν ρητά στο αρχικό πλαίσιο λειτουργίας τους προκειμένου να συντηρούνται, να αναβαθμίζονται και να διοργανώνονται εντός αυτών εκδηλώσεις που θα αποτελούν πόλο έλξης για τους μαθητές. Δεν δημιουργήθηκε ποτέ στο Υπουργείο Παιδείας ένα Κέντρο Στήριξης των Σχολικών Βιβλιοθηκών που να στελεχώνεται από ομάδα βιβλιοθηκονόμων και πληροφορικών ώστε να βοηθούν και να δίνουν λύσεις στα πολλά προβλήματα που καθημερινά παρουσιάζονται στις βιβλιοθήκες.

Το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια τρόπους εκ των ενόντων προκειμένου να λειτουργούν οι σχολικές βιβλιοθήκες, που δεν διασφαλίζουν τη συστηματική λειτουργία τους. Έτσι τα έτη της κρίσης, ο θεσμός αυτός απαξιώθηκε. Εξαιτίας όλων αυτών των παραγόντων, ορισμένες σχολικές βιβλιοθήκες έχουν οδηγηθεί σε προσωρινό κλείσιμο όπως και κάποιες, ευτυχώς προς το παρόν λίγες, κινδυνεύουν ακόμη και με διάλυση.

Επειδή το βιβλίο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στη διαδικασία της αγωγής, της εκπαίδευσης, της ανάπτυξης και της διάπλασης της προσωπικότητας των μαθητών .

Επειδή η σχολική βιβλιοθήκη μέσα στο σχολικό περιβάλλον αποτελεί τον κινητήριο μοχλό στη διαδικασία της μάθησης προσφέροντας αναμφίβολα αστείρευτη πηγή γνώσης στους μαθητές αφού τους ενθαρρύνει να μελετούν και να αναζητούν την πληροφορία από πηγές πέραν των στενών ορίων των σχολικών εγχειριδίων.

Επειδή αυτές οι 757 σχολικές βιβλιοθήκες, αποτελούν το λίκνο της σύγχρονης εκπαιδευτικής διαδικασίας και σε καιρούς κρίσης η συστηματική χρήση τους, κυρίως από άτομα ηλικίας που διαπλάθουν χαρακτήρα, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών μίας κοινωνίας.

Επειδή το Υπουργείο πρόκειται άμεσα να νομοθετήσει υπέρ σημαντικών καινοτομιών ύστερα και από τα συμπεράσματα που απέρρευσαν από τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία.

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός:

1) Στο νέο εκπαιδευτικό σύστημα που οραματίζεται και σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας ποια θέση σκοπεύει να δώσει στο θεσμό της σχολικής βιβλιοθήκης.

2) Τι προτίθεται να κάνει για την επαναλειτουργία των 757 βιβλιοθηκών;

3) Σχεδιάζει την ένταξη της επαναλειτουργία τους σε κάποιο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα – ΕΣΠΑ;

4) Με ποιο τρόπο σχεδιάζει το υπουργείο παιδείας να εντάξει τη χρήση των σύγχρονων βιβλιοθηκών στην εκπαιδευτική διαδικασία αφήνοντας πίσω τον παρωχημένο ρόλο της απλής δανειστικής βιβλιοθήκης;

5) Σκοπεύει σε πιλοτική έστω βάση, να προκηρύξει ανά νομό ορισμένες οργανικές θέσεις υπευθύνων Σχολικών Βιβλιοθηκών που να έχουν αρχικά στην εποπτεία τους ίσως περισσότερες της μίας σχολικής βιβλιοθήκης, από όμορες και προσεγγίσιμες σχετικά μεταξύ τους σχολικές μονάδες (δύο ή μάξιμουμ τρεις τον αριθμό), δίνοντας έτσι τη δυνατότητα λειτουργίας ορισμένων εξ αυτών αρχικά σε εβδομαδιαία βάση.

6) Σκοπεύει να αναζητήσει από τις πλεονάζουσες ειδικότητες εκπαιδευτικούς γι’ αυτό το σκοπό;

7) Δεδομένου του γεγονότος ότι ο ρόλος του βιβλιοθηκονόμου απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, υπάρχει πρόθεση από το Υπουργείο να συνεργαστεί με τα τμήματα βιβλιοθηκονομίας των ΤΕΙ ή του Ιονίου Πανεπιστημίου ώστε να αναλάβουν εκείνα την επιμόρφωση των ανωτέρω ενδιαφερομένων εκπαιδευτικών με μικρό πιθανώς κόστος;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Αντωνίου Χρήστος

Αυλωνίτου Ελένη

Βαγιωνάκη Ευαγγελία (Βάλια)

Βάκη Φωτεινή

Βαρδάκης Σωκράτης

Γαβρόγλου Κωνσταντίνος

Γάκης Δημήτριος

Γεννιά Γεωργία

Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Ευσταθία (Έφη)

Γιαννακίδης Ευστάθιος

Γκιόλας Ιωάννης

Δημητριάδης Δημήτριος

Εμμανουηλίδης Δημήτριος

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

Κασιμάτη Νίνα

Καστόρης Αστέριος

Κατσαβριά – Σιωροπούλου Χρυσούλα

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπυρίδων

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μορφίδης Κωνσταντίνος

Μουμουλίδης Θεμιστοκλής

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ντζιμάνης Γεώργιος

Ουρσουζίδης Γεώργιος

Πάλλης Γεώργιος

Πάντζας Γεώργιος

Παπαδόπουλος Α. Νικόλαος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παυλίδης Κωνσταντίνος

Ρίζος Δημήτριος

Ριζούλης Ανδρέας

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σεβαστάκης Δημήτριος

Σηφάκης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σταματάκη Ελένη

Στέφος Ιωάννης

Συρίγος Αντώνιος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζαμακλής Χαρίλαος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τριανταφύλλου Μαρία

Τσίρκας Βασίλειος

Τσόγκας Γεώργιος

Ψυχογιός Γεώργιος

 

 

Σύνδεσμος Ερώτησης

, , ,