Go to Top

Για την Αριστερά το Δημόσιο δεν θα γίνει ποτέ νεοφιλελεύθερο Ελντοράντο

«Συγκρούονται δυο διαφορετικοί ιδεολογικοί κόσμοι», τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας περί «αναξιοκρατίας» και «διόγκωσης» του Δημοσίου (30/1).

Ο ένας κόσμος είναι αυτός που ενστερνίζεται η Νέα Δημοκρατία και είναι ακραία νεοφιλελεύθερος, ο άλλος κόσμος είναι αυτός της Αριστεράς που πιστεύει στα δημόσια και τα κοινωνικά αγαθά, όπως είπε η Φ. Βάκη. Υπογράμμισε ότι «για εμάς το Δημόσιο δεν θα γίνει ποτέ το νεοφιλελεύθερο Ελντοράντο που ονειρεύονται κάποιες πολιτικές δυνάμεις». Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις χιλιάδες απολύσεις που έκανε η Νέα Δημοκρατία επί των ημερών της, στην «επέλαση των εργολάβων, στην κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων, στην κατάργηση των δημόσιων αγαθών», στην «εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής προστασίας». Με άλλα λόγια, στην πρακτική υλοποίηση του νεοφιλελεύθερου προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, με συμμάχους τους «διάφορους καναλάρχες και εκδότες οι οποίοι αναπαράγουν τη γνωστή προπαγάνδα».

«Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ακριβώς τι θέλετε να κάνετε με το Δημόσιο. Το κάνατε πριν από μερικά χρόνια και θα θέλατε διακαώς να το επαναλάβετε και τώρα. Θέλετε να κάνετε μαζικές απολύσεις», σημείωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικότερα, η ομιλία της Φ. Βάκη είχε ως εξής:
«Επιτρέψτε μου να μην αναφερθώ στην αλήθεια των αριθμών. Η αρμόδια Υπουργός κ. Ο. Γεροβασίλη έχει απαντήσει με όλα τα σχετικά στοιχεία και με απόλυτη επάρκεια στα θέματα που τίθενται στην Επίκαιρη Επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας. Στον λίγο χρόνο που έχω θα ήθελα να αναφερθώ στην αλήθεια των ιδεών. Η σημερινή συζήτηση δεν είναι αξιολογικά ουδέτερη. Διεξάγεται επί του ολισθηρού πεδίου πάνω στο οποίο συγκρούονται δυο διαφορετικοί ιδεολογικοί κόσμοι. Ο ένας είναι αυτός που ενστερνίζεται η Νέα Δημοκρατία και είναι ακραία νεοφιλελεύθερος. Αυτός ο κόσμος θέλει τη διάλυση του κοινωνικού Κράτους, την κατεδάφιση της προστασίας της εργασίας και εκφράζεται μέσω της συστηματικής απαξίωσης του δημόσιου τομέα και της δημόσιας υπηρεσίας. Ο άλλος ιδεολογικός κόσμος είναι αυτός της Αριστεράς, ο οποίος πιστεύει στα δημόσια και τα κοινωνικά αγαθά, πιστεύει στους δημόσιους λειτουργούς και θέλει να διασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες ποιότητας, διαφάνειας, λογοδοσίας στον πολίτη, ανεξαρτήτως της αγοραστικής του δύναμης.

Στο νεοφιλελεύθερο κόσμο της Νέας Δημοκρατίας, το Δημόσιο αποτελεί τροχοπέδη στην επέλαση των εργολάβων, στην κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων, στην κατάργηση των δημόσιων αγαθών. Ο στόχος των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων που υπηρετεί η Νέα Δημοκρατία είναι η εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής προστασίας. Γι’ αυτό άλλωστε όταν ήταν κυβέρνηση απέλυσε 2500 εκπαιδευτικούς, έθεσε σε διαθεσιμότητα 2000 γιατρούς, απέλυσε 800 καθαρίστριες, 1500 σχολικούς φύλακες, ενώ γενίκευσε τις σκανδαλώδεις συμβάσεις με εργολάβους καθαριότητας, φύλαξης και άλλους ιδιώτες παρόχους, στις δημόσιες υπηρεσίες. Οι απολύσεις άλλωστε αποτελούν, επιτρέψτε μου την έκφραση, το ιδεολογικό φετίχ της Νέας Δημοκρατίας. Πολλοί από τους συναδέλφους που συνυπογράφουν τη σημερινή επίκαιρη επερώτηση, θριαμβολογούσαν για παράδειγμα όταν η τότε κυβέρνησή τους επιχείρησε να νομοθετήσει την τιμωρητική αξιολόγηση για το Δημόσιο, εισάγοντας το υποχρεωτικό κλειστό ποσοστό αρνητικής αξιολόγησης για το 15% των υπαλλήλων κάθε δημόσιας υπηρεσίας. Τότε μάλιστα κάποιοι από τους σημερινούς επερωτώντες πίεζαν για άμεσες αναγκαστικές απολύσεις του 15% των αξιολογούμενων δημοσίων υπαλλήλων, για την ανανέωση όπως έλεγαν τότε με πολιτικό στόμφο του εργατικού δυναμικού του Δημοσίου.

Για εμάς όμως, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, το Δημόσιο δεν θα γίνει ποτέ το νεοφιλελεύθερο Ελντοράντο που ονειρεύονται κάποιες πολιτικές δυνάμεις. Η Αριστερά πιστεύει σε αυτό που δεν πιστεύετε εσείς, στον άνθρωπο, στο ανθρώπινο δυναμικό, στην ισχυρή δημόσια υπηρεσία, στο κοινωνικό Κράτος. Εσείς πάλι, πάνω από τον άνθρωπο βάζετε το κέρδος, αυτό είναι το ιδεολογικό ρεύμα που εκπροσωπείτε και σε αυτό ταιριάζετε και εναρμονίζεστε απολύτως με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και με άλλους ιδεολογικούς ταγούς του νεοφιλελευθερισμού.

Για να προωθήσετε αυτά τα συμφέροντα όμως δεν είστε μόνοι. Έχετε συμμάχους σας διάφορους καναλάρχες και εκδότες οι οποίοι αναπαράγουν τη γνωστή προπαγάνδα για το Δημόσιο. Περιμένετε ένα νεύμα τους για να αρχίσετε να επαναλαμβάνετε και εσείς με τη σειρά σας την παραπληροφόρησή τους. Το φετίχ των απολύσεων στο Δημόσιο σας ενώνει με τους καναλάρχες και εκδότες φίλους σας και όλοι μαζί σε συγχορδία προωθείτε την νεοφιλελεύθερη ατζέντα του ΔΝΤ. Με αυτόν τον κόσμο είστε και ιδεολογικά και στρατηγικά. Η Αριστερά πάλι είναι απέναντι σε όλους αυτούς. Εμείς είμαστε με τον κόσμο της εργασίας, είμαστε με τους πολίτες που έχουν ανάγκη το δημόσιο νοσοκομείο, με εκείνους που θέλουν την ενίσχυση του δημόσιου σχολείου, με εκείνους που στηρίζουν τα κοινωνικά αγαθά.

Θα ήθελα όμως να κάνω και ένα τελευταίο σχόλιο, γιατί άκουσα πολλούς συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας και άλλων κομμάτων να αναφέρονται σε ρουσφέτια και σε ημετέρους. Αλήθεια; Διερωτώμαι κύριες και κύριοι συνάδελφοι ποιες ήταν εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που έχτισαν το πελατειακό Κράτος; Ποια είναι το κόμματα που στη μεταπολίτευση ανήγαγαν το ρουσφέτι σε επιστήμη; Πρόσφατο δείγμα γραφής εκείνο το επαίσχυντο 4-2-1 στο Δημόσιο. Ποιοι είναι εκείνοι που άλωσαν το Δημόσιο με κομματικές στρατιές; Ποιοι διόριζαν τα χωριά τους, το προσωπικό τους πελατολόγιο και τους κουμπάρους σε νευραλγικούς τομείς του Δημοσίου; Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ή μήπως εκείνοι που εναλλάσσονταν στην εξουσία για 40 χρόνια; Μην υποτιμάτε κάποιοι μέσα σε αυτήν εδώ την αίθουσα τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Όλοι γνωρίζουν ποιο Δημόσιο φτιάξατε εσείς και ποιο Δημόσιο έχει ανάγκη η χώρα.

Εμείς θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τη δημόσια υπηρεσία και τα κοινωνικά αγαθά. Όσο κι αν οι πολιτικές δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού πιέζουν για απολύσεις, θα βρίσκετε μπροστά σας τοίχο. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ακριβώς τι θέλετε να κάνετε με το Δημόσιο. Το κάνατε πριν από μερικά χρόνια και θα θέλατε διακαώς να το επαναλάβετε και τώρα. Θέλετε να κάνετε μαζικές απολύσεις. Πείτε το ευθαρσώς και τολμήστε να αναμετρηθείτε με την κοινωνία.

Θα ήθελα να κλείσω με το εξής. Θα ήθελα να καταθέσω στα πρακτικά της Βουλής το Φύλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης της 11ης Μαΐου 2013, με το οποίο επιτάξατε 80.000 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι προγραμμάτιζαν κινητοποιήσεις εναντίον της απόλυσής τους. Το θυμάστε φαντάζομαι. Θα ήθελα να καταθέσω και το ΦΕΚ της 26ης Ιουλίου 2013 με το οποίο απολύσατε εκπαιδευτικούς με μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους σπουδών. Αυτή είναι η αριστεία που κραδαίνετε συνέχεια; Προφανώς έχετε μπερδέψει τους άριστους με τους κομματικά αρεστούς. Προφανώς θα το θυμάστε και αυτό. Σημασία βεβαίως δεν έχει αν τα θυμάστε εσείς. Σημασία έχει ότι αυτές τις πολιτικές τις θυμάται ο ελληνικός λαός και γι’ αυτό σας έστειλε στη θέση που βρίσκεστε σήμερα».

, , ,