Go to Top

Έλεγχος και εποπτεία Επιχειρήσεων που αναλαμβάνουν παροχή υπηρεσιών προς Νοσοκομεία και άλλους Φορείς του Δημοσίου

Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τους κ.κ. Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης / Υγείας


Ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο έχει επιδεινωθεί την τελευταία 5ετία, λόγω της διαρκούς μείωσης προσωπικού σε Νοσοκομεία και άλλους φορείς του δημόσιου τομέα, είναι η ανάθεση μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών (κλειστών ή ανοικτών) ορισμένων λειτουργιών (πχ καθαρισμός) των φορέων αυτών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Λόγω των συγκεκριμένων διαδικασιών ανάθεσης και προκειμένου να μη συμπιέζεται το ποσοστό κέρδους του εργολάβου, είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο πολλές από τις επιχειρήσεις που μειοδοτούν, να μην εκτελούν τις εργασίες που αναλαμβάνουν σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές που περιγράφονται στους όρους των διαγωνισμών και επιπλέον να παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία με διάφορους τρόπους (δήλωση 4ωρης αντί 8ωρης απασχόλησης, δήλωση απασχόλησης σε ξενοδοχεία αντί νοσοκομείων οπότε καταβάλλονται διαφορετικά ένσημα στο ΙΚΑ, μη καταβολή μισθών και άλλων δικαιωμάτων).

Δυστυχώς έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο τα αρμόδια όργανα των φορέων του δημόσιου τομέα που αναθέτουν τις εργασίες αυτές, να ασκούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, είτε για την ανάθεση (επιτροπές προμηθειών) είτε για τον έλεγχο της ορθής τήρησης των σχετικών συμβάσεων μετά την ανάθεση (αρμόδιες υπηρεσίες εποπτείας), ακόμα και όταν υπάρχουν αποδείξεις για τις σχετικές παραβιάσεις.

Σε πολλές περιπτώσεις δε, που οι εργαζόμενοι/ες αντιδρούν και καταγγέλλουν τις παραβιάσεις, απολύονται από τους εργολάβους, ακόμα και χωρίς την απόδοση των δεδουλευμένων τους, με αποτέλεσμα να εμπλέκονται σε μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες. Μάλιστα, απαντάται το λυπηρό φαινόμενο, οι εργαζόμενοι/ες αυτοί/ές να στοχοποιούνται και να αποκλείεται η απασχόλησή τους από τις επιχειρήσεις του κλάδου.

 

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Πως εξασφαλίζεται ο έλεγχος των αρμοδίων οργάνων και υπηρεσιών των φορέων του δημοσίου που αναθέτουν παρόμοιες εργασίες ότι ελέγχουν την τήρηση των όρων της προκήρυξης και στη συνέχεια των όρων των συμβάσεων ανάθεσης; Προβλέπεται και – αν ναι – εφαρμόζεται δευτεροβάθμιος έλεγχος π.χ. από τις ΥΠΕ για τα νοσοκομεία ή/και από την Επιθεώρηση Εργασίας;

Προβλέπεται η δυνατότητα απευθείας σύναψης σύμβασης για τις εργασίες αυτές με τους κατάλληλους εργαζόμενους/ες, ούτως ώστε άμεσα υπεύθυνος να είναι ο ίδιος ο φορέας χωρίς την παρεμβολή τρίτων;

Πως μπορούν να προστατευθούν οι εργαζόμενοι/ες που καταγγέλλουν βάσιμα τέτοιου είδους παραβιάσεις;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σπαρτινός Κωνσταντίνος

Ακριώτης Γιώργος

Βάκη Φωτεινή

Βαρδάκης Σωκράτης

Βράντζα Παναγιώτα

Γεννιά Γεωργία

Γεωργοπούλου- Σαλτάρη Ευσταθία

Δέδες Ιωάννης

Δημητριάδης Δημήτριος

Δριτσέλη Παναγιώτα

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θεοφύλακτος Ιωάννης

Θηβαίος Νικόλαος

Ιγγλέζη Αικατερίνη

Καββαδία Ιωαννέτα

Καραναστάσης Απόστολος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη

Κατσαβριά – Σιωροπούλου Χρυσούλα

Καφαντάρη Χαρά

Κοζομπόλη- Αμανατίδη Παναγιώτα

Κωνσταντινέας Πέτρος

Λάππας Σπυρίδων

Λιβανίου Ζωή

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μορφίδης Κωνσταντίνος

Μουμουλίδης Θέμιστοκλής

Μουσταφά Μουσταφά

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ντζιμάνης Γεώργιος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Παπαφιλίππου Γεώργιος

Παυλίδης Κωνσταντίνος

Ρίζος Δημήτριος

Ριζούλης Ανδρέας

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σεβαστάκης Δημήτριος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σταμπουλή Αφροδίτη

Στέφος Ιωάννης

Συρίγος Αντώνιος

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφύλλου Μαρία

Τσίρκας Βασίλειος

Σύνδεσμος Ερώτησης

, , ,